Bursa’daki tarihi Gürsu Su Değirmeni yeniden hayat buluyor!
Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve kültürel değerlerin gün yüzüne çıkarılması projelerine merkez ilçelerde de devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Tarihi Gürsu Su Değirmeni, rekonstrüksiyon çalışmalarının ardından sosyal ve kültürel bir mekan olarak işlevlendirilecek
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi ve kültürel değerleri gün yüzüne çıkaran çalışmaları kapsamında projelendirilen Gürsu su değirmeni, rekonstrüksiyon çalışmalarının ardından sosyal ve kültürel bir mekan olarak ilçeye hizmet verecek.
Köklü tarihi mirası öne yüzüne çıkaran çalışmalarla Bursa'ya vizyon katan Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçelerde gerçekleştirdiği çalışmaları kapsamında Gürsu Su Değirmeni'nin rekonstrüksiyon çalışmalarına da törenle başladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Gürsu Kurtuluş Mahallesi'nde gerçekleştirilen temel atma töreninde, tarih başkenti Bursa'nın tüm ilçelerindeki tarihi yapıların özğün değerlerine kavuşturulduğunu söyledi. Projeyle Gürsu'da yeni ve canlı bir aktivite merkezi kazandırılacağına değinen Başkan Altepe, “Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine alınan değirmen, harabe durumda olup, yıkılmak zorunda olan bir yapıydı. Tarihi eser yeniden değerlendirilecek, bir yandan değirmenin çarkları dönerken diğer taraftan da Gürsu'nun sosyal hayatına katkı koyan bir merkez olarak faaliyet gösterecek” dedi.
Başkan Altepe, tarih başkenti Bursa'nın ayağa kaldırılması için yoğun çaba sarfedildiğini ifade ederek, “Osmanlı ilk dönem eserleri, hanlar hamamlar, imaretler, tarihi evler ayağa kaldırılıyor. Bursa, büyük bir hamle içinde. Bursa'da ecdad emanetini gelecek kuşaklara miras olarak bırakacağız. Gürsu su değirmeni de geçmişe ait izler taşıyan bir mekandı. Büyükşehir Belediyesi olarak arsayı sahibinden yani eski meclis üyesi İlhan Ergün'ün ailesinden satın aldık. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylanan projesine göre değirmeni bölge gereksinimlerine cevap verecek şekilde, sosyo-kültürel açıdan etkinlik yapılan bir mekan olarak Gürsu'ya yeniden kazandırmayı hedefliyoruz. Değirmen burada yaşarken Gürsu'nun sosyal ve kültürel hayatına yön veren, ilçenin nabzının attığı anlamlı bir eser olacak. Gürsu'ya gelenlerin ziyaret edeceği en güzel eserlerden biri olacak” şeklinde konuştu.
Değirmenin yaklaşık 230 m2 alanda yapılacak rekonstrüksiyon uygulamasında, yapı alanında, zemin katta 80 m2 sergi alanı, 80 m2 yemek salonu, 30 m2 mutfak; 1. katında ise 50 m2 sergi alanı, 57 m2 yemek salonu, 31 m2 çok amaçlı salon yer alıyor. 1 milyon 700 bin TL maliyetle yeniden ayağa kaldırılacak eserin bölgeye değer katacağını sözlerine ekleyen Başkan Altepe, yer sahibi de olan eski meclis üyesi İlhan Ergün'ü rahmetle andıklarını ifade etti.
“Bursa'nın merkezinde ne varsa, Gürsu'da da Harmancık'ta da o olacak”
Bursa'nın ilçeleriyle birlikte hızlı bir şekilde gelişip kalkındığını anlatan Altepe, çalışmalarıyla yaşanabilir, sağlıklı ve çağdaş bir kent olma yolunda hızlı gelişmeler kaydedildiğini belirtti. Gürsu'nun altyapısından üstyapısına asfalt ihtiyacından sosyal kimliğine kadar her alanda eksiklerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından giderilmeye devam edeceğini anlatan Başkan Altepe, “Bursa'nın merkezinde ne varsa, Gürsu'da da Harmancık'ta da o olacak. Biz ayrım yapmadan hizmetlerimize devam ediyoruz” diye konuştu.
Kent merkezinde başlatılan çalışmalarda kolektörlerin Gürsu'da da çevre temizliği için çalıştığını vurgulayan Başkan Altepe, “Şehrin batısında ne varsa doğuda da o olacak diyoruz. Ulaşımda önemli çalışmalar yapıyoruz. BursaRay'ı Kestel ve Gürsu'ya ulaştıracak olan hatta istasyonlar kuruluyor, çatılar, raylar döşeniyor. Kestel kavşağı 20-25 gün içinde tamamlanacak ve Kestel ile Gürsu Bursa'ya bağlanacak” dedi.
Ulaşımda çığır açan hizmetler
Bu dönem her alanda Bursa'nın konuşulduğuna dikkati çeken Başkan Altepe, “Bursa altın dönemini yaşıyor. Bursa'da yerel yönetimlerin öncülüğü her alanda konuşuluyor. BUDO, kısa zamanda büyük ilgi gördü. HongKong ve Malta'dan iki yeni gemi daha alındı. Bursa deniz ulaşımında da güçleniyor. Öte yandan deniz uçağında 2. uçak sisteme dahil olacak ve yakında 3. uçak da devreye girecek. Bursa, havayollarını kullanacak. Yenişehir merkezli uçuşları başlatmak için de çabalıyoruz. Bursa, hava köprülerini dünyayla kurmak zorunda. Bu görev de yerel yönetimlerle oluyor. Bizler henüz sınırlara dahil olmadan ekonomik anlamda da tüm ilçelerin gelişmesi için gereken çalışmaları yapıyoruz. İşte bu yüzden Bursa, Türkiye ve dünyanın gündeminde…” şeklinde konuştu.
Özcü'den Altepe'ye hizmet teşekkürü
Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü ise Gürsu adına çok değişik projelere imza atarken, tarihten bugüne yaşayacak değerlerden biri olan su değirmeninin kendi yaşamında da önemli bir yeri olduğunu hatırlattı. Çocukluğunda Karapınar'dan gelen suyla değirmenin vatandaşların ihtiyacı olan unu ve mısırı sağladığını anlatan Özcü, “2004 yılından bu yana yenilemek istediğimiz bu esere Büyükşehir Belediyesi destek oldu. Heyecanla çalışmalara başladık. Büyükşehir Belediyesi'nin özveriyle bu tarihi değirmeni aslına uygun restore edecek olması çok önemli” diyerek Başkan Altepe'ye Gürsu'ya hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.
Özcü, ayrıca, “Güzel bir ekip var Bursa'da. Bu ekip karşılıklı uyum ve anlayışla çalışmalarını sürdürüyor. Daha uzun yıllar hizmet vermek istiyoruz” diyerek uyumlu çalışmanın da kentleri değerlendirdiğine işaret etti.
Temel atma törenine Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile Sölöz ve Harmancık belediye başkanları, AK Parti Gürsu ilçe temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı. Konuşmaların ardından Başkan Altepe, protokol üyeleriyle birlikte butona basarak, temele ilk harcı attı.
Yorum Yaz