Bursa kentsel dönüşümü tartıştı!
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi, düzenlediği panelde kentsel dönüşümü masaya yatırdı
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi, düzenlediği panelde kentsel dönüşümü masaya yatırdı.
Kentsel dönüşüm panelinde oturum başkanlığını TMMOB Delegesi, 40-4142.Dönemler HKMO Genel Başkanı Ali Fahri Özten yaptı. Kentsel dönüşüm panelinin konuşmacılarını ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve 10-11 .Dönemler HKMO İzmir Şube Başkanı Muhittin Selvitopu, 7-8-9. Dönemler HKMO Bursa Şube Başkanı Celil Çolak, Prof. Dr. Nihat Enver Ülger, Harita Mühendisi Uğur Aslan oluşturdu.
Panele, HKMO Genel Başkanı Ertuğrul Candaş, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Nilüfer Belediye Başkan Danışmanı Ziya Güney, MHP İl Başkanı Hasan Toktaş, Adalet Ve Kalkınma Partisi Bursa İl Yöneticisi Temel Öztürk, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Kenan Akan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Eyüp Gül, Tapu ve Kadastro IV. Bölge Müdürü İzzettin Kocukoğlu, birçok kurumun yöneticileri, akademik oda başkanları ile çok sayıda mühendis ve diğer meslek gurupları temsilcileri katıldı.
EN DOĞRUSU YAPILSIN
HKMO Kentsel Dönüşüm Panelinde konuşan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, çarpık kentleşmenin büyük kentlerin olduğu gibi Bursa'nın da önemli bir sorunu olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümün günümüz şartlarında yapılması gerekliliği üzerinde duran Keskin, "Biz istiyoruz ki kentsel dönüşüm yaparken en doğru en güzel şekilde yapılsın.
Bu nedenle akademisyenler, konuyla ilgili akademik odalar ve siyasi parti temsilcileriyle bir araya gelerek çalışmalarımızı yaptık. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi yasası çıktığı zaman da ilk başvuranlardan biri olduk. Çarpık yapılaşmanın en çok görüldüğü Yıldırım ilçesinde 7 mahalleye 50 bin konutluk proje yapılmasını planlıyoruz. Kentsel dönüşümü destekliyoruz." dedi.
ŞEFFAF OLMALI
Panelde söz alan Nilüfer Belediye Başkan Danışmanı Ziya Güney, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası'nda bazı eksiklerin olduğunu belirtti. Yasada yetkinin TOKİ'ye verilmesinin halk ile bakanlığı karşı karşıya getirebileceğine vurgu yapan Güney, bazı kentsel dönüşüm uygulamalarının rant sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini, yasanın bu algıyı değiştirmesi için bilimsel ve şeffaf olması gerektiğini vurguladı. Güney, "Yasa ile ülkemizin tüm kıyıları, sit alanları, 2B arazileri de dahil olmak üzere yaygın bir yapılaşmanın önü açılıyor. Yeşil alanlar ortadan kaldırılabilir, mera alanlarının devinimi ve satışı kolaylaştığı için hayvancılık darbe alabilir" dedi.
RANTA YER VERİLMESİN
HKMO Genel Başkanı Ertuğrul Candaş ise, kentsel dönüşümde başarı için tüm aktörlere büyük sorumluluk düştüğünü ifade etti. Candaş, parçacı yaklaşımlara rant amaçlı uygulamalara yer verilmemesi gerektiğini kaydetti.
HKMO Bursa Şubesi Başkanı Ufuk Ay da, kentsel dönüşüm çalışmalarının çevre düzeni planlarına, ulaşım ana planlarına, zemin yapısına uygun olarak yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Ufuk Ay, "Kentsel dönüşüm sosyal, ekonomik, çevresel ve teknik boyutları ile bir bütündür. Kentsel dönüşüm öncelikle mülkiyetin dönüşümüdür. Yapılan çalışmalar sonucu elde edilecek bilgiler tapuda tescil edilebilmeli hukuksal sorunlara yol açmamalıdır" dedi.
FİZİBİLİTE YAPILMALI
Ali Fahri Özten'in oturum Başkanlığını yaptığı panelde konuşan Prof. Dr. Nihat Enver Ülger, özellikle alan belirlenmesi, gayrimenkul değeri, katılım değerinin tespiti ve hak, sahipliliğin belirlenmesi ile proje dağıtım değerinin kesinleşmesinin önemine vurgu yaparak "Kentsel dönüşüm uygulamalarında üç çeşit yöntem vardır.
Bunlar; kamu esaslı, anlaşma esaslı ve değer esaslı yöntemlerdir. Bunlardan en adaletlisi değer esaslı yöntemdir. Öncelikle dönüşüm bölgesi ilan edilmeli, mülkiyet durumları tespit edilmeli ve katılım değerine bakılmalıdır. Kentsel dönüşüm yapılmalı ve süreç bu doğrultuda ilerlemeli, Kentsel dönüşüm neticesinde oluşacak değer adil bir şekilde kentsel dönüşümün paydaşları arasında paylaştırılırladır." diyerek sunumunu tamamladı.
Celil Çolak da sunumunda, kentsel dönüşüm çalışmalarında çok dikkatli olunması gerekliliği ile birlikte kentin gelişimi için kentsel dönüşüm kavramının olmazsa olmazlardan biri olduğunu ifade ederek, "Kentsel dönüşüm uygulamalarını başlatabilmek için dönüşüm yapılacak bölgeyi iyi tanımak gerekir. O bölgede yaşayan insanların sosyal ve kültürel yapısına göre uygun planlar yapılmalıdır. Eski yerleşim alanları ile yeni oluşacak olan yerleşim alanları arasında uçurum olmamalıdır" diyerek kentsel dönüşümün sosyal yönüne vurgu yaptı.
Çolak, uygulama öncesi akademik odaların ve sivil toplum kuruluşlarının da fikrinin alınması gerektiğini söyledi ve "Öncelikle mülkiyet sorunu çözülmeli hak sahipleri ile anlaşmaya gidilmelidir" diyerek Bursa'da Doğanbey bölgesinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmasından örnekler vererek sunumunu bitirdi.
Bursa Hayat
Yorum Yaz