maritbet girişmaritbet
Bursa Teknik Üniversitesi fay hattı üzerine kuruluyor!

Bursa Teknik Üniversitesi fay hattı üzerine kuruluyor!

Bursa Teknik Üniversitesi'nin kampüsünün yapılacağı alanla ilgili tartışmalara, deprem uzmanının önemli bir uyarısı da eklendi

 

KUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
 
Bursa üzerine deprem araştırmaları yapan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu BTU arazisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
 
İKİ FAY SİSTEMİ VAR
 
Prof. Dr. Kutoğlu'nun başında bulunduğu ekibin "radar interferogram" yöntemiyle Bursa'da tespit ettiği birbirine paralel iki fay sistemini, MTA ekipleri de arazi çalışmaları sonucu bulmuş ve fay haritalarına işlemişti.
 
GÖZLER ÇIKACAK KARARDA
 
Kutoğlu, BTU kampüsünün kurulmasının planlandığı "Kestel Çataltepe'dekia razinin altından fay hattının geçtiğini açıkladı. Kutoğlu'nun verdiği bilginin ardından gözler araziyle ilgili alınacak karara çevrildi,
 
Köşe yazısı
 
FAY HATTINA ÜNİVERSİTE
 
Büyük acılar yaşadığımız Marmara Depremi'nin yıl dönümüne sayılı günler kaldı. "Acılar yine ilk günkü tazeliğinde" diye başlıklar alıp, geçeceğiz. Yıkılan binaların yerine yenisini yapmaktan başka ne yaptık? Hiçbir şey. Üstelik deprem için önlem alacağımıza. Belediye Meclisi kararlarıyla fay hatlarının yerini değiştirecek kadar pervasız hale geldik. Önce zemin arlı bir, iki derken, yüzlerce Yalovalı'ya mezar olan Hacımehmet Ovası'na bile TOKİ öncülüğünde fay hattı üzerine koca koca binaları yeniden diktik. Bursa da büyük deprem tehlikesi altında bulunan kentlerden biri. Hem Marmara'da meydana gelecek büyük depremden etkilenecek, hem de kendi faylarıyla 7 büyüklüğünde depremi er veya geç yaşayacak.
 
Bu gerçekler ortadayken. Bursa'dan ne beklersiniz? Fay hattından uzakta, deprem güvenlikli binalar inşaa etmek, Maalesef bunun tersini yapıyoruz. Bursa'nın en önemli fay hattı üzerine Bursa Teknik Üniversitesi'nin kampusünü kurmaya kalkıyoruz. Bunu ben söylemiyorum. Bursa üzerine çok ciddi deprem araştırmaları yapan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu söylüyor. Prof. Dr. Kutoğlu'nun başında bulunduğu Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Merkezi ekibinin "radar interferogram" yöntemiyle Bursa'da tespit ettiği birbirine paralel iki fay sistemini, Maden Tetkik Arama Enstitüsü ekipleri de arazide yapılan çalışmalar sonucu bulmuş ve resmi fay haritalarına işlemişti. Şimdi bunu söyleyen, böylesine yeterlikte bir uzman. Ve elinde belge varsa dinlemek gerekir. Göz göre göre fay hattı üzerine gelecekte Bursa'nın gözbebeği olacak Bursa Teknik Üniversitesi'ni (BTÜ) kurmaya çalışıyoruz.
 
Geçen yıl üniversiteye öğrenci almaya başlayan BTÜ, hala göçebe gibi kentin değişik bölgelerinde sağlanan binalarda eğitim vermeye çalışıyor. Sanki rektör atanınca sorun bitiyor. Rektör Prof. Dr. Ali Sürmen, belediyenin tahsis ettiği binada oturmak zorunda kalıyor. Yer buluyor. Mudanya yolundaki Doğanköy'de 2B arazisinde. Beğenmiyorlar. Hoca sakıncalarını da söylüyor. Burası ulaşım açısından ve diğer yönleriyle en uygun bölgelerden biri ama sakıncası da var. Bir süre sonra kent içinde kalacak. Herşeyi en iyi bilenler yine başrolde. "Kestel Çataltepe'ye yapalım."
 
"Neden" diye sorduğunuzda gerekçeleri de hazır: "Kentin doğusunun da cazibe kazanması lazım." Bazıları siyasi kazanımlar elde edecek diye bir üniversite fay hattı üzerine kurulur mu? Kurulur. Üstelik, kamulaştırma ile ilgili sorunu çözmeden. Prof. Dr. Sürmen, bununla ilgili sıkıntılarını geçen hafta Bursa Valisi Şahabettin Harput başkanlığında yapılan İl Koordinasyon Kurulu'nda anlattı. Kestel Belediyesi bu işi yapamıyor. Top Ankara'da, onlar da bir türlü yanıt göndermiyor. Hem seçilen bin 150 dönüm arazi fay hattı üzerinde, hem de kamulaştırma sorunu çözülemiyor. Bursa Ak Parti Milletvekili Bedrettin Yıldırım ise sanki ortada hiçbir sorun yokmuş gibi açıklama yapıyor, "BTÜ Kampusu imzaya kaldı" diye.
 
Kampus dosyası Başbakan Tayyip Erdoğan'ın masasındaymış. O imzalarsa tamammış. Böylesi çok daha isabetli olmuş. Hiç olmazsa Sayın Başbakan görür de buna izin vermez. Yoksa Bursa'ya kalsa fay hattı üzerine dikeriz kampusu. Bu konuda Bursa'daki akademik odalara ve sivil toplum kuruluşlarına da görev düşüyor. Hiç olmazsa bu kez sesimizi duyurarak, fay hattı üzerine üniversite inşa etmeyelim.
 
Namık Göz/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı
  • 18.11.2024 11:08

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı

Depremde ağır yıkıma uğrayan Hatay'da 26 binden fazla konut ve iş yeri hak sahip ...

Türkiye'nin en büyük şantiyesinde binalar yükseliyor
  • 15.11.2024 12:11

Türkiye'nin en büyük şantiyesinde binalar yükseliyor

Adıyaman Valisi Osman Varol, toplu konut alanındaki incelemelerinin ardından açı ...

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi
  • 11.11.2024 10:59

Gaziantep'te 19 binden fazla deprem konutu teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından başlatılan kalıcı ...