maritbet girişmaritbet
Bursa’ya yapılacak 100 büyük proje neler!

Bursa’ya yapılacak 100 büyük proje neler!

Devlet Bakanı Bülent Arınç, "Hedef 2023 Projesi"nin tanıtım toplantısında, Bursa'ya yapılacakları 9 ana başlıkta ele aldıklarını söyledi

"Kentleşme"de "Bursa Özel Dönüşüm Kanunu" çıkacağını ifade eden Arınç, 600 bin yapı stokunun bulunduğu kentte 250 bin konutun ya yıkılması ya da deprem güçlendirilmesinin yapılması gerektiğini anlattı. Bülent Arınç, 600 bin konut stokunun yüzde 60'nrn kaçak ya da ruhsata aykırı inşa edilmiş durumda olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu.

"Bu durum, deprem kuşağındaki Bursa'da ciddi bir risk teşkil ediyor. Dönüşüm, Bursa'nın tarihi dokusuna ve mimarisine uygun olacak. Başta Hanlar Bölgesi ve Ulu Cami olmak üzere bütün tarihi ye kültürel mirasın çevresini açacağız. Yeni ulaşım aksları ve yeni meydanlar ile yeni cazibe merkezleri oluşturacağız. Projeyle öncelikle deprem kuşağındaki Bursa'yı depreme dayanıklı bir kent haline getirmiş olacağız.”

Arınç, 2023'te nüfusu 4 milyona ulaşması beklenen Bursa'nın, yaşanabilir, marka kent olma yolunda atağa geçmiş olacağını ve estetik bir görünüme kavuşacağım söyledi.
 

BÖLÜNMÜŞ YOLAĞI
Arınç, İstanbul-İzmit-Bursa-Balıkesir-Manisa-İzmir Otoyolu ile Bursa-İstanbul arasının 1 saate ineceğini, Avrupa'nın en büyük, dünyanın 5 büyük otoyol projesinden biri olan 421 kilometrelik İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin ihalesinin yapıldığını anımsattı.
Proje tamamlandığında Bursa-İstanbul arasının 1 saat, İzmir'in ise 2 saate ineceğini, milletin ve Bursa'nın kazanacağını kaydetti.
 

BURSA-ULUDAĞ YOLU YENİLENİYOR
Bursa ve Ankara'yı otoyol, ile birbirine bağlayacaklarını bildiren Arınç, şunları söyledi: "2023 vizyon projelerimiz kapsamında yap-işlet-devret modeliyle 203 kilometrelik Sivrihisar-Bursâ Otoyolu Projesi inşa edilecek. Bursa-Uludağ yolu yenileniyor. Top^lam 23,1 kilometrelik Bursa-Uludağ yolunu genişleteceğiz. Bursa'yı ulusal yüksek hızlı tren ağma bağlayacak olan Bursa-Ankara Hızlı Tren Projesi artık bir hayal değil.
İhalesinde son aşamaya gelinen hızlı tren projesinin temelini önümüzdeki günlerde hep birlikte ata^ cağız. Bursa, yüksek hızlı tren yatırımıyla birlikte sadece Ankara, İzmir ve İstanbul'a değil, Eskişehir, Konya, Sivas ve Antalya ile de birbirine bağlanmış olacak." Mevcut BURSARAY hattını doğuda İnegöl, kuzeyde Gemlik ve Orhangazi, batıda Karacabey ve Mustafakemalpaşa'ya ulaşacağını anlatan Arınç, Bursa'daki organize sanayi bölgelerinin raylı sistem bağlantısına kavuşacağını bildirdi.
Bursa'nın dünyaya açılan penceresi olan Yenişehir Havaalanı'nı yeni dönemde aktif hale geleceğini belirten Arınç, seferlerin artırılacağı Yenişehir Havaalanı'ndan 6Öj kişilik uçaklarla Anadolu'nun birçok kentine doğrudan ulaşabilmenin mümkün olacağını kaydetti.
 

TARIM PROJELERİ
Arınç, Bursa'da tarım arazilerinin susuz kalmayacağını, halen 136 bin hektarı sulanabilir ve toplam 290 bin hektar olan tarım arazilerinin tamamına yakınını su ile buluşturacaklarını anlattı.Arınç, şunları kaydetti: "Bursa tarımsal sanayide dünyanın en önemli merkezlerinden bili olacak. Verimli topraklar korunacak. Yoğun yerleşim ve sanayi baskısı altında bulunan Bursa, Karacabey, Mustafakemalpaşa, İnegöl ve Yenişehir ovalan, koruma planlarıyla tarımsal üretimin kalbi olmaya devam edecek. Yeni dönemde Bursa'ya yerli tohum üretim ve genetik araştırmalar merkezi kuracağız.
Keleş, Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan, Yenişehir ve İnegöl Türkiye'nin en önemli hayvancılık merkezi haline getirilecek. Özellikle 4 dağ ilçemize kurulacak et kombinası bu projemizin en önemli başlığı olacak. Yörede süt ve hayvancılığın gelişimi için yeni tarımsal işletmeler teşvik edilecek. Bursa, meyve suyu, dondurulmuş gıda ve salça; üretiminde Türkiye'nin en ' önemli merkezi konumunda.
Ancak bu konuda faaliyet gösteren firmalar dağınık vaziyette. Bu nedenle Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da ortak bir ihtisas sanayi bölgesi oluşturacağız. Benzer şekilde.bir ihtisas sanayi bölgesi de Yenişehir, İnegöl ve Kestel üçgeni için kurulacak. Bu bölgemizde özelikle konserve sanayinin gelişimi için planlama yapılacak."
 

SAĞLIK PROJELERİ
"Bursa, Türkiye ve Avrupa'nın sağlık üssü olacak" diyen Arınç, konuşmasına şöyle devam etti: "Samanlı Bölgesinde 465 bin 380 metrekarelik alana bin 500 yataklı sağlık kompleksi planladık.
Komplekste 700 yataklı bölge eğitim ve araştırma, 300 yataklı onkoloji, 300 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon, 100 yataklı akıl ruh ve 200 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastaneleri er alacak.
¦İnegöl'e planladığımız'300 yataklı i devlet hastanesinin proje ihalesini yaptık. 200 yataklı Mustafakemalpaşa Hastanesini temel alma aşamasına getirdik.
Mudanya'ya planladığımız 100 yataklı hastanemizin temelini önümüzdeki günlerde birlikte atacağız.
Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Mudanya ilçemizde yeni hastane inşaatını tamamladıktan sonra mevcut eski hastane binasını Geriatri Enstitüsü ve Hastanesine dönüştürüyoruz.
Karacabey'e planladığımız 150 yataklı hastanemizin temelini bu yıl atıyoruz. Hastanemizi 2012 yılında hizmete açmayı planlıyoruz" Arınç, söz verdikleri gibi Orhaneli Devlet Hastanesini bu yıl hizmete açacaklarım, 50 yataklı bu sağlık kurumunun AB projelerine göre inşa edildiğini söyledi.
 

SPOR PROJELERİ
Spor alanında hayata geçirecekleri projelerden önemli olarak öne çıkanın, Görükle Olimpiyat Köyü olduğuna dikkati çeken Arınç, şöyle devam etti: "15 bin kişilik spor salonunun yanı sıra tüm branşlarda spor tesislerinin yer alacağı olimpiyat köyü, Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümünün de faaliyet merkezi olacak. Nilüfer'e 7 bin 500 seyirci kapasiteli spor salonu kazandırıyoruz." Atıcılar'a buz pateni salonu, bisiklet veledromu, Çekirge'ye spor salonu, Nilüfer'e gençlik merkezi kazandıracaklarını dile getiren Arınç, ayrıca devam eden Orhangazi Çok Amaçlı Spor Salonu, Atıcılar'da 3 ayrı sentetik yüzeyli futbol sahası ile atletizm antrenman sahasını bitireceklerini söyledi.
Bülent Arınç, Büyükşehir Belediyesinin inşaatına başladığı Timsah Arena'nın, 2012 sonunda tamamlanacağını belirterek, "Hükümetimizin 50 milyon lira kaynak aktaracağı bu yatırımla Bursa, uluslararası futbol organizasyonlarının gözde merkezi olacak" dedi.
 

ULUDAĞ TÜRKİYE'NİN DAVOS'U OLACAK
Arınç, turizm alanındaki projelerinin de Bursa açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: 1 "Uludağ, yeni dönemde önemli bir merkez kimliğini kazanacak.
Altyapı yetkisi Büyükşehir Belediyesine verilen Uludağ'da önümüzdeki günlerde kanuni düzenlemeleri kesinleştireceğiz ve Başbakanımızın söylediği gibi Uludağ, Türkiye'nin Davos'u olacak. Adeta Bursa'nın bir simgesi olan teleferiğe yeni hatlar eklenecek." Bursa'nın müze kenti olacağını belirten Arınç, "Bursa Arkeoloji Müzesi için dünya standartlarında bir bina inşa edilecek. Ayrıca bir Hat Müzesi'yle bir Vakıf Müzesi önümüzdeki süreçte Bursa'ya kazandırılacak. Bursa genelindeki tüm müzelerin güvenlik sistemleri gözden geçirilecek ve personel açığı giderilecek" dedi.
Bursa'ya "kruvaziyer liman" kazandıracaklarım ifade eden Arınç, "Bursa turizmi için son derece önemli olan kruvaziyer gemiler için Gemlik'e özel bir liman kuracağız" diye konuştu.
Arınç, Bursa'nın 2010 yılında 10,6 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatını 2023 yılında 75 milyar dolara çıkaracaklarına da dikkat ti çekti.

  • Etiketler:

Yorum Yaz