Bütün yollar Marmaray’a çıkıyor, boğazın iki yakası 29 Ekim'de birleşiyor
Yenikapı’daki neolitik köyün üzerinde yükselen Marmaray’ın ana istasyonu dün gazete ve televizyonların temsilcilerini ağırladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la birlikte yarın hizmete girecek Marmaray’ın vagonlarından birine binip İstanbul Boğazı’nın 62 metre altından Üsküdar’a geçtik.
Dünya tarihini değiştiren arkeolojik kazıların yapıldığı Marmaray Tüp Geçit şantiyesine ilk olarak beş yıl önce gitmiştim. Bizans'ın en eski limanlarından biri olan Teodosius Limanı'nın kazıklarıyla, balçık zemine saplanıp kalmış kadırga iskeletlerinin etrafına saçılmış anforalar, sandaletler, 1700 yıldır saklandıkları yerden çıkıvermişti. Daha da önemlisi kadırgaların 20 metre aşağısında, tam 8 bin 500 yıl öncesinden kalan bir mezar bulunmuştu. Yenikapı'dan çıkan bu kalıntılar, Marmaray inşaatının beş yıl gecikmesine neden olsa da, dünya, İstanbul'un Avrupa'daki en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu böylece öğrenmiş oldu.
NEOLİTİK KÖYÜN ÜZERİNDE BİR SANTRAL
Yolculuğun detaylarına, Bakan Yıldırım'ın bu dev yatırımla ilgili verdiği bilgilere geçmeden önce, Marmaray'ın ana merkezi olan Yenikapı İstasyonu'dan söz etmek gerek.
Tüp geçidin inşaatı sürerken açılan uluslararası bir yarışmayla belirlenen istasyon projesi, 8 bin 500 yıl önceki hemşerilerimizin mezarlarının üzerinde, bir tarih ve uygarlık geçidi, bir tür arkeoloj müzesi... Duvarlarında yer alan Bizans ve Osmanlı dönemi sembolleri, yanında cilalı taştan kalma el izleri, duvar motifleriyle bu şehrin binlerce yıllık hikâyesini bir çırpıda anlatıyor.
İki kıtayı deniz altından birleştiren, İstanbul'un şehir merkezini uluslararası raylı taşımacılığın merkezi haline getiren bir tüp geçit için gerçekten de etkileyici bir başlangıç.
KORKMADAN GEÇEBİLİRSİNİZ
Hem İstanbulluların hem de bütün dünyanın yarından itibaren kullanmaya başlayacağı Marmaray, Kadıköy Ayrılıkçeşme ile Üsküdar, Sirkeci ve Yenikapı üzerinden Kazlıçeşme'ye bağlanan 13,6 kilometrelik bir hat. 2,6 kilometresi Boğaz'ın altından geçiyor.
Yaklaşık 3,5 dakika süren Boğaz yolculuğu sırasında insan korkuya kapılmadan edemiyor. Projeyle ilgili diğer teknik detaylar bir yana İstanbulluların en çok merak ettiği, tüp geçidin güvenli olup olmadığı...
Bakan Yıldırım'la yolculuğumuz sırasında bütün gazetecilerin en çok merak ettiği şey de bu oldu.
Hem Bakan'dan hem de projede çalışan uzmanlardan aldığımız cevapları en çok sorulan sorularla birlikte paylaşıyorum:
Tüneller Boğaz'ın dibinde “sıvılaşma” ihtimali olan bir katmana yapılmış. Bu durum tehlike yaratır mı?
Tünellerin sıvılaşan bir zemine yerleştirildiği doğru. Ancak sıvılaşan zemin beton enjekte edilerek kayalaştırılmış. Tüneller işte bu kayalaşan zeminin içinden geçiyor.
Tünellere su sızmaz mı?
Parça parça batırılan tünellerin arasında su sızdırmayan bir tür conta odaları bulunuyor. Yine aynı şekilde tünel açan iş makineleri, tünelin etrafını da sızdırmazlık özelliği olan çelik ve beton bir kılıfla kaplıyor. Kalıp ve tünel arasında da her iki yüz metrede bir pompalar bulunuyor.
Tünel fay hattının yakınında. Deprem risk yaratmaz mı?
Tünel gerçekten de Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın çok yakınından geçiyor. Yaklaşık 7,5 şiddetinde bir deprem ihtimaline karşı inşa edilen tüneller, deprem açısından en korunaklı yapılarak olarak biliniyor. Yer üstündeki binalar çökerken, faya paralel olarak inşa edilen tünel, deprem anında yer kabuğuyla aynı yönde hareket edeceği için hasar da en aza iniyor.
Ayrıca faya yerleştirilen sensörler depremden kısa bir süre önce sinyal vererek güvenlik önlemlerinin devreye girmesini sağlıyor.
Geçerken denizin dibini görebiliyor muyuz?
Elbette hayır. Tren, deniz dibinin iki buçuk metre altındaki son derece korunaklı bir tünelden geçiyor. Ancak Üsküdar ve Sirkeci çıkışlarına yerleştirilen mavi ışıklar sayesinde Boğaz'ın altından geçmekte olduğunuzu fark ediyorsunuz.
DÜNYA İSTANBUL'DAN GEÇECEK
Yarın Marmaray'ın açılışıyla birlikte İstanbul'un 100 yıllık hayal projesi hayat bulacak. Dünyanın en derin tüp geçidi, Asya'nın demiryolu hattını, Avrupa'ya taşıyacak. Üstelik bu yolculuk, İstanbul'un şehir merkezinden geçecek. Bir zamanlar, İmparator Claudius'un Batı Roma'nın başkenti için söylediği “Bütün yollar Roma'ya çıkar” sözü, Doğu Roma'nın başkentinde hayat bulacak.
Bakan Yıldırım'ın bütün yolculuk boyunca en çok üzerinde durduğu konu da bu oldu. Uluslararası bir demiryolunun İstanbul'un en tarihî merkezlerinden geçerek Asyalıları ve Avrupalıları taşıyacak olması İstanbul'un 8 bin 500 yıllık vizyonunu yansıtıyor.
Marmara kıyısındaki neolitik köy, artık küresel bir köy haline gelen dünyanın merkez İstasyonu. Bütün İstanbullulara hayırlı olsun.
Marmaray ile ilgili teknik bilgiler...
» Araç sayısı - 440 adet
» Tren sefer sayısı - 2-10 dakika
» Bir yöndeki yolcu sayısı - 75 bin
» Yüzeydeki istasyon sayısı - 37 adet
» Yeraltındaki istasyon sayısı - 3 adet
» Yüzeysel metro kesimi uzunluğu - 63 kilometre
» Aç-kapa tünel uzunluğu 2,4 kilometre
» İstasyon boyu - 225 metreden az
» Maksimum eğim - 18
» Demiryolu Boğaz Tüp Kesimi Toplam Uzunluğu 13,6 kilometre
» Delme tünel uzunluğu - 9,8 kilometre,
» Batırma tüp tünel uzunluğu - 1,4 kilometre
Marmaray durakları
» 440 araç sayısına sahip Marmaray projesi, İstanbul Halkalı ile Gebze arasında uzanıyor. Boğaziçi Köprüsü ve FSM Köprüsü'nün de iş yükünü azaltmayı amaçlayan Marmaray projesinde 3 tanesi yer altında olmak üzere toplam 40 durağa yer veriliyor.
» Avrupa ve Asya yakasını İstanbul Boğazı'nın altından birleştiren Gebze ve Halkalı arasında yapılan Marmaray projesinde yolculuk süresi, 185 dakikadan 105 dakikaya indirilerek, yolculara 80 dakikalık zaman kazandırılıyor.
» Marmaray projesiyle tren seferlerinin 2 ile 10 dakika içerisinde gerçekleşmesi planlanıyor. Diğer yolculuk sürelerinden örnek verecek olursak; Bostancı ve Bakırköy arası - 37 dakika; Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası - 12 dakika ve Üsküdar ve Sirkeci arası - 4 dakika sürüyor.
Ertan Altan/Taraf
Yorum Yaz