Çankaya'daki TBMM Başkanlığı'nın resmi konutu yeniden yapılacak!
Konutun küçük onarımları için 150 bin TL harcandığı, Bülent Arınç’tan sonraki hiçbir Meclis başkanının da bu binada resmi davet vermediği ortaya çıktı.
CHP'li Umut Oran, Meclis Başkanlığı'nın resmi konutunun yıkılıp yeniden yapılacağının açıklanması üzerine TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, konutun ne sıklıkta kullanıldığını ve yıkılma gerekçesini ve maliyetini sordu. TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, soru önergesine verdiği yanıtta Meclis Başkanlığı'nın resmi konutunun maliyetinin “açıklanamayacağını” ifade etti. Son 6 yılda küçük onarımlar için 150 bin TL harcandığını belirten Sağlam, resmi konutun yıkılıp yeniden yapılmasının maliyetini açıklamamasına gerekçe olarak İhale Kanunu'nu gösterdi.
Yemek ve kabul salonu yok
Sağlam, TBMM Başkanlık Divanı'nın Ocak ayında aldığı karar ile Başkanlık konutu ile Yalova Atatürk Köşkü ve Yalova Sosyal Tesislerinde yapılması planlanan düzenlemeler, onarım, tadilat ve yeniden inşa konusunda Meclis Başkanlığı'na yetki verildiğini kaydetti. Meclis Başkanlığı Resmi Konutu'nun 1984 yılında Yunanistan Büyükelçiliği'nden devralındığını hatırlatan Sağlam, “1 bodrum kat, zemin kat ve 1. kattan oluşan toplam 829 metrekare kullanım alanına sahip olan yapının taşıyıcı sistemi yığma olarak tasarlanmıştır. Yapının inşaat malzeme kalitesi düşük olup ekonomik ömrünü tamamlamıştır. Yemek salonları ve kabul salonları bulunmamaktadır. Resepsiyon ve kabullerin yapılmasına elverişli fiziki mekanların olmaması nedeniyle TBMM Başkanlığı'nın temsil ve ağırlama faaliyetlerini karşılayamamaktadır. Yapının yıkılarak yerine Türk mimarisinin öğelerini taşıyan kimlikli bir yapı yapılması planlanmıştır” dedi.
Kullanım yok, 150 bin TL harcandı
Yapının esaslı bir onarımdan da geçmediğini savunan Sağlam, “Gerekli küçük onarımlar yapılmıştır. 2006 yılında doğalgaz tesisatında, 2011 yılında sıhhi tesisatında küçük onarımlar yapılmış, 2010 yılında koruma kulübesi yenilenmiş, dış cephe ve çatı onarımı yapılmıştır. 2006 yılı başından 2012 yılı Haziran ayına kadar yapı için harcanan bakım onarım giderleri toplamı yaklaşık 150 bin TL'dir” bilgisini verdi. Sağlam konutta sürekli ikamet eden bir TBMM başkanı olmadığını da belirterek, “Konut resepsiyon vermeye elverişli olmadığından herhangi bir resmi resepsiyon ve kabul yapılmamış, yabancı konukların ikametine tahsis edilmemiştir” dedi. Sağlam yeni konutun maliyetine ilişkin soruya ise Kamu İhale Kanunu'nun 9. maddesine atıfta bulunarak “Yaklaşık maliyetin açıklanması mümkün bulunmamaktadır” dedi. Söz konusu kanunda, “Yaklaşık maliyete ihale ve ön yeterlik ilânlarında yer verilmez, isteklilere veya ihale süreci ile resmi ilişkisi olmayan diğer kişilere açıklanmaz” deniliyor. CHP'li Umut Oran, Sağlam'ın maliyetin açıklanamayacağını ifade etmesine tepki göstererek, “Yasadaki ‘diğer kişiler' ifadesine dayandırılması kabul edilemez. Milletvekilleri Meclis'in bir parçasıdır. Milletin vekilinden ne gizleniyor?” diye konuştu. Oran, hiç kullanılmayan bir yapıya 6 yılda 150 bin TL harcanmasını da şu sözlerle eleştirdi: “TBMM başkanı için resmi konut yapılıyor ama hiçbir siyasi organ bunu bilmiyor, bu mümkün mü? Bu binaya ‘küçük onarımlar' için tam 150 bin TL harcanmış. Yazıktır günahtır” diye konuştu.
23 Nisan 2013'e yetişecek
Yeni resmi konutun 2 bodrum kat + zemin kat ve 1. kat olmak üzere toplam 4 katlı olarak inşa edilmesi ve 3030 metrekare kullanım alanına sahip olması planlandı. Zemin katta yabancı heyetlerin ağırlanması için 110 ve 140 metrekare alana sahip 2 adet yemek salonu yer alacak. Yapıda Türk mimarisini yansıtan el işçilikleri ve süsleme sanatları kullanılacak. Resmi Konut'un yeniden yapılacağı Haziran'da açıklandı. İhale 12 Temmuz'da yapıldı ancak tekliflerin değerlendirilmesi devam ettiğinden sonuçlanmadı. Yeni konutun 23 Nisan 2013'e yetişmesi planlanıyor. Yapım giderlerinin yüzde 13'ü 2012, yüzde 87'si ise 2013 bütçesinden karşılanacak.
‘Sağlam bilmiyor mu?'
Sağlam, Umut Oran'a gönderdiği yanıtta konutta sürekli ikamet eden bir TBMM Başkanı olmadığını belirterek, “Konut resepsiyon vermeye elverişli olmadığından herhangi bir resmi resepsiyon ve kabul yapılmamıştır” bilgisini verdi. Resmi Konut'ta ikamet ve davetler yapılmış olmasına rağmen, Sağlam'ın böyle bir ifade kullanmasının nedeni anlaşılamadı. Yunanistan Büyükelçiliği'nin rezidansı olarak kullanılırken Milli Güvenlik Konseyi tarafından 1984'te devralınan binayı ilk olarak ANAP'lı Meclis Başkanı Necmettin Karaduman kullandı. Sonraki Meclis başkanları da binayı ikametgah, çalışma ofisi ya da davetler için kullandı. Eski Meclis Başkanları'ndan Mustafa Kalemli'nin kızının kına gecesi, Yıldırım Akbulut'un torununun doğum günü de aynı binada yapıldı. İkametgah olarak kullanan son Meclis Başkanı, AK Parti'nin iktidara gelmesinden önce Meclis Başkanlığı yapan MHP'li Ömer İzgi oldu. Resmi Konut son olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından Meclis Başkanı olduğu dönemde kullanıldı. Arınç, binayı ikametgah olarak kullanmadı ancak önemli davetleri bu binada yaptı. Arınç, Başbakan Tayyip Erdoğan ve dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü eşleriyle akşam yemeğinde burada ağırladı.
Kıvanç El / Vatan
Yorum Yaz