Cem Kara: Çatalca’da silüet bozulmayacak!
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, yıllardır imara kapalı olan ve bir kümes bile yapılamayan Çatalca'nın, 38 ay içinde imara açılıp "konut üretme" sorununun çözülmesinden memnun
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, yıllardır imara kapalı olan ve bir kümes bile yapılamayan Çatalca'nın, 38 ay içinde imara açılıp "konut üretme" sorununun çözülmesinden memnun. Kara, "Çatalca'da kimse gökdelen göremeyecek, silüet bozulmayacak. TOKİ ve Kiptaş'la yaptığımız ortak projelerde de göremeyecek. En yüksek bina 5-6 katlı olacak" dedi.
ÇATALCA'nın yol haritası, 2009 Temmuz'da İBB Meclisi'nden çıkan İstanbul'un 100 binlik çevre planı. Planlarda "Kritik öneme sahip bölge" olarak belirlenen Çatalca'ya biçilen rol, günü birlik turizm, tarım ve hayvancılık oldu. Planlar yapılırken ne üçüncü köprü ve bağlantı yolları vardı ne de kanal projesi. Şu anda planlarda köprünün bağlantı yollarının 7-8 kilometresi Çatalca'nın içinden geçiyor.
90 yıllık belediye
Mübadil kökenli Çatalca, Cumhuriyetle yaşıt 90 yıllık bir belediye Hatta "Mübadele" döneminde il bile olmuş. Tarihte üstlendiği rolde, Kurtuluş Savaşı'nda son kale, Balkanlar'dan gelen akınlarda son cephe. 1500 yıl önce Roma İmparatorluğu Dönemi'nde de, günümüzde İstanbul'un su havzası. Bugün Saraçhane'ye kadar uzanan 250 kilometrelik su kemerinin büyük çoğunluğu Çatalca'dan geçiyor. Dünyanın en büyük üçüncü büyük surları kabul edilen Anastasia surları, Karacaköy Evcik'ten, Silivri'ye kadar uzanıyor. İlçenin yüzde 38'i orman arazisi, yüzde 90'ı içme suyu koruma havzası. Çılgın proje Kanalistanbul başta olmak üzere büyük projelerle gündeme gelen Çatalca, bin 43 kilometre karelik İstanbul'un yüzde 19'u. İstanbul'daki toplam 151 köyün 27'si Çatalca'da. 9 da mahallesi var. 2009 seçimlerinde, kapatılan beldeler, Çatalca'ya mahalle olarak bağlanmasına karşın, hizmeti Büyükşehir'den alıyor.
50 kilometrelik yol CHP'li Belediye Başkam Cem Kara, Çatalca'mn bir mahallesine gidebilmesi için 50 kilometre yol kat etmesi gerekiyor. Karacaköy, 46, Yalıköy 55, Hallaçlı 55, Çerkezköy ise merkeze 7 kilometre mesafede. Başkan Kara, İller Bankası'ndan aldıkları yardımın personel giderlerini zor karşıladığım söylüyor. 3 bin 500 kilometre yol ağı bulunan Çatalca'nın bütün köylerinin Büyükşehir'den aldığı yıllık 84 bin lira karşılığında çöpünü kendisi aldığım söyleyen Kara, Çatalca'daki köylerin orman köy statüsünde olduğunu, vatandaşların geçimini de ormandan sağladığım hatırlatıyor. Orman köylüsüne hane başına belirlenen kesilecek ormanlık alandan kimi mangal kömürü yapıyor, kimi de fırınlara satıyor. Başkan Kara, son yıllarda orman kesimine sınırlama getirilmesi, yemin pahalı, sütün ucuz olması nedeniyle hayvancılığın artık pahalıya geldiğini söylüyor. 5 yılda orman gelirlerinin azalması, hayvancılıktan pay alamamak, tarım topraklarının parçalanması, ölümler ve hissedarlar yüzünden sebzecilik yapılamayıp, su kaynaklarının yeterli kullanılamamasına bir de ailelerin çocuklarım daha iyi okullarda okutma istekleri eklenince, Çatalca'da göçün başlangıcı olmuş.
Nüfus hızlı düştü
Binkılıç'ta 2007'de nüfus 3 bin 199 iken, bugün 2 bin 685'e düşmüş. Yani mahalleden 514 kişi göç etmiş. Bu yaklaşık 150 haneden fazla insan göçü demek. Aynı şekilde Karacaköy'ün nüfusu 3 bin 70'ten 2 bin 676'ya düşmüş. Yani 394 haneden, 130'u göçmüş. Yüksek öğrenim oranının en yüksek köy olduğu Çiftlikköy'de nüfus, 2 bin 476 kişiden 2 bin 166'ya düşmüş.
3 mahalle binin üzerinde göç vermiş. Ancak, göçün asıl nedeni, Çatalca'nın su havzası oluşu nedeniyle yapılaşmaya kapanması olmuş.
Çatalca kaderini yendi
KENDİSİ de bir Çatalcalı olan ve ilçede yıllarca öğretmenlik yapan Cem Kara'nın, yıllardır uygulanan imar yasağına tepkisi şöyle: "Siz 200 yıl önce Balkanlardan buralara geleceksiniz. Devlet size arazi verecek, su, orman alanlarım koruyacak, çoluk çoğunuzla mutlu bir şekilde yaşayacaksınız. Ama bundan soma siz üremeyeceksiniz, çünkü siz İstanbul'un su havzasısınız. O yüzden ev, ahır, hatta kümes bile yapamayacaksınız. Bu siz buradan göç edeceksiniz demek" sözleriyle dile getiriyor. Ama nihayet, yıllar soma ortak akılla, İSKİ Havzalar Yönetmeliği ve imar değişikliğiyle Çatalca'nın kaderini yendiklerini söylüyor. Kara, TOKİ ile gecekondu önleme bölgesi ve KİPTAŞ projeleriyle önümüzdeki i on yıllarda, 70 bin nüfuslu bir kente ulaşacaklarım, kırsalla m kentlilik arasında sıkışmış nüfusun "kendiliğe" dönüşeceğini umuyor. Bir ilçenin "yaşam hakkım" geri kazandıklarım savunan Kara'ya göre şimdi okul da yapmak kolay, k sağlık tesisi de.
Polis okulu
MANİSA Bayırı'ndaki çok katlı TOKİ projesinin üst kısmında da "Erguvan Kent Projesi" adı altında konut üretilecekti. KİPTAŞ'la 6 Ocak 2011 'de "Geleceğin İstanbul'unda buluşalım" sloganıyla, 1500 konut projesi hazırladı. Ancak proje yaşama geçmedi. Az katil olunca, konut fiyatları yüksek çıktı, proje gerçekleşemedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkam Kadir Topbaş'ın girişimiyle başka projeye dönüştürüldü. Etiler'deki Polis Eğitim Merkezi Çatalca'ya taşınacak.
İçişleri Bakanlığı, Maliye ve İBB ortaklaşa yapıyor. 444 tane polis lojmanı, 300 tane konut üretilecek. İçinde 5 bin kişilik stat, atış poligonu, anfi tiyatro, yemekhane, yatakhane ve eğitim kampüsü olacak.
Başbakanlıktan gelen mektup
İSTANBUL'daki sel felaketinden soma yaşananları anlatan Cem Kara, şöyle konuştu: "Başbakanlık'tan, TOKİ'den bir mektup geldi. Açıp okudum. 550 konutluk bir 'Gecekondu Önleme Bölgesi' ilan edildiği bilgisiydi.
Roman vatandaşlar 50-60 yıldır burada yaşıyorlar. Gelir seviyeleri düşük.
Hamallık, çalgıcılık, çiçekçilik ve ev temizliğiyle uğraşıyor. Var olan paralarıyla briketten, ağaçtan derme çatma bir bina yapmışlar. İhtiyaç olmuş bir göz oda daha yapmış, banyo ilave edince, bölge sıkışmış. Aynı zamanda sel ve heyelan bölgesi. Bölgeye örnek olacak, insanları yerinden yurdundan edip, başka yere transfer etmeden, 696 konutluk proje için belediye meclisinden yetki alıp, TOKİ ile görüşmeye başladık. Sulukule'de örneklerini yaşadık.
Yeni nesil Romanlar, doğalgazı, parkı olan konutlarda yaşamak istiyor."
Zeytinburnu gibi olmayacak
38 ay içinde en önemli sorun olan "konut üretme" sorununu çözdüklerini anlatan Cem Kara, "Çatalca'mn bir çok yeri şantiyeye döndü. Eski binalarımız tek ve eski katlı. Bunlar yıkılıp yerine gökdelen olmayacak. Zemin üzerine en fazla 4-5 kat. Çatalca'nın yapılaşmasını bu şekilde çıkardık.
Çatalca'da kimse gökdelen göremeyecek, silüet bozulmayacak. TOKİ ve Kiptaş'la yaptığımız ortak projelerde de göremeyecek. Eğer siz Çatalca'da yaşayan insanlara 'Siz 4 kat yeterli deyip, başka kuruma sınırsız imar hakkı verirseniz kentin kimliğini bozarsınız. Buraya yüksek binaları koyarsanız Zeytinburnu'ndaki durumla karşı karşıya kalırız" dedi.
Fatma Aksu/Hürriyet
Yorum Yaz