Cennet Koyu'nun vaatleri gerçekleşebilecek mi?
Cennet Koyu'ndaki inşaatı yapan Astaş Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı, her şeyin ruhsat ve izinlere uygun olduğunu savundu. Aşçı, " Proje bitince 1 milyon bitki, 10 bin büyük ağaç dikilmiş olacak" dedi
Cennet Koyu'ndaki inşaatı yapan Astaş Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı, her şeyin ruhsat ve izinlere uygun olduğunu savundu. Aşçı, " Proje bitince 1 milyon bitki, 10 bin büyük ağaç dikilmiş olacak" dedi.
Cennet Koyu için onca betonarme binaya rağmen cinnet değil, cennet vaat ediliyor, Yapılabilecek mi?
Radikal'in Cinnet Koyu manşetinden sonra Vedat Aşçı'dan bir mektup geldi. Cevap hakkına saygıdan dolayı mektubu aynen yayımlıyorum. Aşçı, mektubunda "Keşke bu haberi yapmadan önce sizinle karşılıklı konuşma imkânımız olsaydı" diyor. Doğrusu Cennet Koyu'na yapılan beton yığınını gördükten sonra ne konuşulur bilemiyorum. Ama Aşçı, onca betonarme binaya rağmen cinnet değil, bir cennet yapmayı vaat ediyor. Yapabilecek mi, bekleyip göreceğiz:
"Sayın Eyüp Can Sağlık,
23 Mayıs 2012 tarihinde Radikal gazetesinin manşetinden girerek genişçe yer verdiğiniz haberi büyük bir üzüntüyle okudum. Keşke bu haberi yapmadan önce sizinle karşılıklı konuşma imkânımız olsaydı. Ülkemizin turizm alanındaki gelişimi ve Türkiye'nin tanıtımı adına büyük başarı olarak değerlendirdiğim Bodrum Cennet Koyu'ndaki 600 dönümlük arazi üzerine inşa ettiğimiz projemiz Türkiye turizminin ve bölgenin kalkınması açısından çok önemli bir değerdir. Astaş Holding olarak bu projeye 600 milyon euroluk yatırım yapmayı planlamaktayız. Bu projeyle sadece bölgenin değeri artmakla kalmayacak, ayrıca Bodrum Yarımadası ve Türkiye nitelikli turistle tanışacaktır. Yatırım, bölgeye yeni ve yabancı yatırımları getirme potansiyeliyle de büyük önem ve örnek arz etmektedir. Sizin de belirttiğiniz gibi; hayata geçirmekte olduğumuz projenin tüm izinleri alınmış olup, uygulamamız ise tüm yasal izinler çerçevesinde ilerlemektedir.
Bu çalışmalarımız ilgili kurumlar tarafından sürekli prosedür gereği denetlenmektedir. Arazi üzerindeki 10 bin zeytin ağacının % 90'ını korumuş ve geri kalanını koruma ve bakım altına almış bulunuyoruz. İnşaat bitiminde gerçekleştireceğimiz peyzaj çalışması esnasında bu ağaçları tekrar dikmenin yanı sıra 600 dönümlük araziye ilave olarak 1 milyon bitki, 10 bin büyük ağaç, 100 bin küçük ağaç daha dikiyor olacağız. Bu arada son 2 ayda 150 bin ağaç ve bitki diktik. Her gün binlerce yeni bitki ve ağaç dikiyoruz. Dolayısıyla proje bittiğinde arazi eskisinden 50 kat daha yeşil olacak. Projedeki her bir detayı büyük bir titizlikle inceliyoruz. Çevreye gösterdiğimiz hassasiyet en çok önem verdiğimiz konulardan biri.
Deniz Temiz TURMEPA Derneği ile bu bağlamda işbirliği yapıyoruz
Turmepa bize çevre danışmanlığı yapıyor. 'Enerji ve Çevre Dostu Tasarım' kriterlerine uygun olarak; arazi sularının etkin kullanılması, deniz suyu ve atık suların arıtılması, su kullanımının azaltılması, yağmur sularının yönetimi, kaynakların yeniden kullanımı, geri dönüşümlü malzemelerin kullanılması, inşaat ve atık yönetimi, yerel ve bölgeye ait malzemenin kullanımı, kendilerini çabuk yenileyen malzemelerin kullanımı, yapılarda atıkları minimum olacak malzemenin kullanımı, su ve ısı yalıtımı ile enerji tasarrufu sağlanması, elektrik tasarrufu sağlanması, damlama bahçe sulama sistemleri ve toplanan suların tekrar kullanılması ve yapılarda doğal ventilasyon, üzerinde hassasiyetle durulan, önem verdiğimiz konulardır. Ayrıca orman alanından ağaç dikmek ve bakımını yapmak üzere tahsis edilen 160 dönümlük alana sürekli ağaç dikiyoruz. Dünyanın en önemli yeşil projesini hayata geçirmek üzere LEED sertifikası alabilmek için danışmanlık alıyoruz. Arazide pis sulan biyolojik arıtma ile arıtarak bitkilerin sulamasında kullanacağız. Tüm araziye 10 milyon dolarlık bitki ve ağaç sulama altyapısı sistemi kurduk. Proje içerisinde sadece elektrikli golf araçları kullanılacağı gibi projenin elektriği rüzgâr enerjisi ile tedarik edilecek. Ortak alanların sıcak suları güneş enerjisi ile sağlanarak tam anlamıyla doğaya ve çevreye duyarlı tüm diğer benzer projelere örnek oluşturacak bu yatırımı 2013 yılında hayata geçireceğiz. Dolayısıyla 'Bir zamanlar cennetti' söyleminiz gerçeği yansıtmamaktadır. Bizim projeyi hayata geçirmedeki başlıca kriterimiz rezidans ve otel müşterilerine 'Cennet'in içinde bir cennet' yaşatmaktır. Bölgeye, Türkiye'ye, Avrupa'ya örnek olacak yeşil bir proje hayata geçireceğiz. Bunun kanıtı olarak son iki ayda diktiğimiz 150 bin ağaç ve bitkiyi, İtalya'nın Sicilya bölgesinden getirdiğimiz 100 TIR'lık 7 bin ağacı stokumuza getirdik ve her gün binlerce ağaç ve bitki dikiyoruz.
Eyüp Can/Radikal
Yorum Yaz