maritbet girişmaritbet
Cer Modern restorasyondan sonra yerli ve yabancı sanatçılara ev sahipliği yapıyor!

Cer Modern restorasyondan sonra yerli ve yabancı sanatçılara ev sahipliği yapıyor!

Vagon tamir atölyesiyken restore edilerek sanat ve kültür hayatına kazandırılan Cer Modern, yerli ve yabancı çok sayıda sanatçıya ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor

Vagon tamir atölyesiyken restore edilerek sanat ve kültür hayatına kazandırılan Cer Modern, yerli ve yabancı çok sayıda sanatçıya ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB işbirliğinde, vagon tamir atölyesiyken restore edilerek sanat ve kültür hayatına kazandırılan Cer Modern, yerli ve yabancı çok sayıda sanatçıya ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Cer Modern Medya ve İletişim Koordinatörü Özge Ekmen,yaptığı açıklamada, ilk etapta bir eğitim projesi olma hedefiyle yola çıkan merkezin, her yaştan ziyaretçinin, yerinde sanat üretimine katıldığı bir merkez şeklinde sürekli projeler üretmeye devam ettiğini bildirdi.

Eski vagon tamirhaneleri restorasyonuyla kazanılan Cer Modern'in, çağdaş müze mimarisinin bir örneği olarak hayata geçtiğini belirten Ekmen, merkezin, başkentte sanatsal ve kültürel bir vitrin olmasının yanında çok yönlü ve farklı sanat disiplinlerini de bir arada barındırdığını söyledi.

Cer Modern'in, uluslararası çapta bir merkez olmayı hedeflediğini anlatan Ekmen, ''Binaların yapısında ise cephe niteliği, inşa edildiği dönemin cephe anlayışını göstermesi, Osmanlı mimarisinden Çağdaş mimariye geçişin bazı ögelerini taşıması, Ankara'daki Endüstri Arkeolojisi'nin sınırlı örneklerinden birisi olması nedeniyle korumaya değer nitelikler gösteriyor. Zira müze yapısı, eskiyle yeninin zıtlığı ve birlikteliği, yapıldıkları dönemin kesitinin algılanabildiği birbirlerine öykünmeden, uyumlu bütününü oluşturur nitelikte tasarlanmış'' diye konuştu.

FLUXUS, ERWIN OLAF VE DALİ'Yİ AĞIRLADIK

Nisan 2010'da faaliyete geçtiklerini hatırlatan Ekmen: ''11 bin 500 metrekarelik alanda sergi ve fotoğraf galerileri, müze mağazası, konferans ve çok amaçlı salonu, sanatçı ikameleri, kafe ve heykel park alanıyla sanatsal çeşitliliği ağırlıyoruz. Girişteki ana salonlarda dönüşümlü olarak, yılda dört kez uluslararası galeri ve müze ağlarıyla yakın işbirliği içinde derlenen çalışmaları sergiliyoruz. İlk sergi Ebru Özdemir Koleksiyonu'ndan bir seçki olan ' Sonsuz' oldu. Fluxus, Erwin Olaf gibi uluslararası düzeydeki sanatçıların eserlerini, 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Salvador Dali'nin, 'İlahi Komedya', 'Sürrealizm İzleri', 'Gala ile Akşam Yemeği' adlı 3 ayrı başlıktaki eserlerini Başkentli sanatseverlerle buluşturduk.'' dedi

ÇOCUKLAR İÇİN, ÇOCUKLARLA SANAT

Merkezde ayrıca ''Cer Çocuk'' atölyesi adında bir alan da olduğunu anlatan Ekmen, resim, heykel, kolaj gibi plastik sanatların tüm olanaklarını kullanarak çocukları sanatla desteklemeyi; onların bilişsel, zihinsel, duygusal ve sanatsal gelişimlerine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Sanatın bir iletişim aracı olduğu gerçeğinden hareketle, 7-14 yaş grubuyla başlayan, 4-6 yaş grubuyla devam eden atölye çalışmalarında çocukların bireysel potansiyellerini ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Ekmen, şu bilgileri verdi:

''Aslında burası aynı zamanda bir kültür sanat okulu olma özelliği de taşıyor. Örneğin 'Cer Edebiyat' başlığı altında 'Dünyanın Edebiyat Kulübü' ile işbirliği halinde çok katmanlı bir proje gerçekleştiriyoruz. Öykü, şiir, roman, deneme, eleştiri gibi yazınsal türler üzerine kuramsal çalışmaları ve uygulamaları içeren bu atölye çalışması edebiyata ilgi duyan herkesin, yazınsal yeteneklerini geliştirmeyi, edebiyatımızın önemli isimlerini konuk ederek okuryazar buluşmalarını sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda 'Senaryoya Yolculuk' çalışması da devam etmekte. Adnan Azar sorumluluğunda yürütülen atölye profesyonel senaryo yazarlığı yolunda bir ilk adım olarak görülüyor. Verilen eğitimin ardından katılımcılar birer senaryo üretmeye teşvik edilerek, ortaya çıkan ürünler, 'Dünyanın Öyküsü Dergisi'nde yayımlanıyor.''

ERDAL BEŞİKÇİOĞLU STÜDYO CER'DE

Ekmen, genel sanat yönetmenliğini Erdal Beşikçioğlu'nun yaptığı, ''Stüdyo Cer''in de 2012-2013 tiyatro sezonunda kapılarını sanatseverlere açacağını bildirdi.

Tiyatro oyunları, okuma tiyatroları ve tiyatro atölye çalışmalarını kapsayan projenin, sanat dünyasına yeni bir bakış açısı getireceğini kaydeden Eker, şunları anlattı:

''Proje kapsamında sergilenecek tüm performanslar üretim içinde öğrenim düşüncesini benimsemekte. Bu sayede, yaratılan oyun, salt bir metin olmaktan çıkıp, izleyiciye doğrudan ulaşacak bir gerçeklik haline gelecek. İlk olarak, genel sanat yönetmenliğini Erdal Beşikçioğlu'nun, koreografisini Binnaz Dorkip'in yaptığı George Orwell'in çağdaş klasikleri arasına girmiş dünya edebiyatındaki yergi türünün başyapıtlarından ve yazarın kendisi tarafından 'büyükler için yazılmış masal' olarak tanımladığı 'Hayvan Çiftliği ve 'Mezarsız Ölüler' sahnelenecek.''

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cer Modern restorasyondan sonra yerli ve yabancı sanatçılara ev sahipliği yapıyor!
  • 19.06.2012 09:34

Cer Modern restorasyondan sonra yerli ve yabancı sanatçılara ev sahipliği yapıyor!

Vagon tamir atölyesiyken restore edilerek sanat ve kültür hayatına kazandırılan ...