maritbet girişmaritbet
Çeşme'nin çehresini değiştirecek proje

Çeşme'nin çehresini değiştirecek proje

Çeşme sahilinin cephe düzenlemesinin yapılması ve İzmir'in en önemli turistik ilçelerinden olan Çeşme'ye mimari kimlik kazandırılmasıiçin İzmir Valiliği, Çeşme Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi ortak çalışma ile bir proje hazırlama kararı aldı

Çeşme'nin çehresini değiştirecek projenin ilk toplantısı için İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Çeşme Kaymakamı Cafer Sarılı, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Sezgin, Mimarlar Odası İzmir ŞubesiBaşkanı Hasan Topal, İzmir İl Kültür ve TurizmMüdürü Abdülaziz Ediz, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Işıl Onur, Çeşme Marina Mimarı Ahmet Sayar, Eski 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Tankut Ünal, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Işıl Onur, Çeşme Belediyesi İmar Müdürü Füsun Taylan, İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Özlem Akın Tapçalap ile Çeşme Belediyesi ve İTO'nun uzmanları Çeşme Belediyesi'nde bir araya geldi.

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu bugüne kadar Çeşme'yi korumaya büyük özen gösterip, önem verdiklerini ifade ederek, Çeşme Sahili'nin yanısıra iç tarafları da kapsayacak bir proje yapılabileceğini söyledi. Tütüncüoğlu, 'Biz belediyemizin tüm imkanları ile böyle bir projenin içinde yer alırız. Yaptığımız bazı çalışmalar vardı bugüne kadar ama bunları İTO'nun, Valiliğin, Mimarlar Odası'nın, İEÜ'nün desteği ile büyütüp daha geniş kapsamlı bir proje haline getirdiğimiz zaman Çeşme'yi de bir markahaline getirebiliriz' diye konuştu.

İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Çeşme'nin İzmir'in en önemli turizm merkezlerinden birisi olduğunu belirterek, 'Projenin sınırlarını ve çerçevesini iyi belirlemek gerekiyor. Restorasyon ayrı, kentsel dönüşüm ayrı' dedi. Tunçsu, farklı kurumların projenin içinde olmasının büyük avantaj yaratacağını belirterek, 'Biz Valilik olarak tescilli binaların restorasyonu için emlak vergilerinden yapılan kesintilerle oluşan fondan ciddi bir kaynak aktarabiliriz. İTO, diğer yapıların düzeltilmesine kaynak aktarabilir böylece birbirini tamamlamış olur' diye konuştu.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal ise, kentlerin mimari düzeylerinin gelişmesini önemsediklerini, bu bağlamda çeşmenin önemli bir yerleşim olduğunu belirterek, Çeşme kıyı düzenlemesi ve kamusal yüzeyler fikir yarışması olarak konu ele alınabileceğini söyledi. Çeşme'de öncelikle geniş kapsamlı bir planlamaya ve koruma amaçlı imar planlarının tamamlanmasına ihtiyaç olduğunu ve koruma planı ile uyumlu bir projenin Çeşme için çok yararlı olabileceğini belirten Topal, 'Hedeflenen projenin elde edilmesi için bir yarışma düzenlenmesi, tasarım sürecine çok sayıda mimarın katılmasıyla, çok sayıda proje içinden seçim yapılarak iyi projeye ulaşılabilir. Böyle bir çalışmaya Mimarlar Odası olarak biz de destek veririz' diye konuştu. İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Sezgin de üniversitenin Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi aracılığı ile projeyi destekleyeceklerini söyledi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Çeşme'nin son yapılan Çeşme Marina ile estetik ve çok önemli bir cazibe merkezi kazandığını söyledi. Demirtaş, 'Marina dışarından bakıldığında da çok güzel gözüküyor. Ama limandan Teke plajına kadar olan bölüme baktığınız zaman estetik olmayan, Çeşme'nin tarihi ile hiç alakası olmayan binalar, çirkin görüntülerle karşılaşıyorsunuz. Bu görüntüler Çeşme'ye hiç yakışmıyor. Sahilden başlayarak Çeşme'nin arka sokaklarına kadar bu güzel ilçemizin çehresini değiştirebilecek estetik bir proje hazırlayabiliriz. Yurtdışında, örneğin Sevilla'da, bir kentin önemli bölgelerinin bu şekilde çehresinin yenilenerek önemli turizm merkezlerinin yaratıldığı çalışmalar var. Böyle bir proje ile Çeşme'de turizmin 12 aya yayılmasını, sezonun uzamasını sağlayabiliriz. Çeşme de niye bir Nice, bir Monaco olmasın?' dedi. Bu düşüncesini İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ile paylaştığını ve büyük destek gördüğünü belirten Demirtaş, bunun üzerine de çalışma başlatmak için biraraya gelme kararı aldıklarını söyledi.

Toplantının sonunda İzmir Valiliği, Çeşme Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi temsilcileri ile İzmir 1 Nolu Koruma Kurulu Eski Başkanı Tankut Ünal ve Mimar Ahmet Sayar'ın katılımı ile bir çalışma komisyonu oluşturulmasına karar verildi. Önümüzdeki günlerde ilk toplantısı yapacak olan komisyonun hazırlayacağı ön etüd ve genel fizibilite çalışmalarının ardından projeye ilişkin eylem planı belirlenecek. Ayrıca Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden de çalışmalara katılmasında yarar olacağında görüş birliğine varıldı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz