Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, cami ve hapishanelerde atık pil toplayacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık pillerin toplaması için Diyanet İşleri Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı başta olmak üzere bakanlıklar ve kamu kurum kuruluşlarıyla işbirliği yapacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kontrolsüz atılan kimyasallardan kaynaklanan sağlık problemlerinin giderilmesi amacıyla atık pil toplama noktalarını yaygınlaştıracak.
Bakanlık'tan alınan bilgiye göre, atık pil miktarının artırılması ve kamu bilincinin geliştirilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık pillerin camilerden toplanması için Diyanet İşleri Başkanlığı, cezaevleri için Adalet Bakanlığı, orduevleri ve askeri birlik kantinleri için Genelkurmay Başkanlığı, polisevleri için Emniyet Genel Müdürlüğü ile protokol imzalayacak.
Sağlık Bakanlığı ile hastaneler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile oteller, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile izci kampları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile tren istasyonları, havaalanları, limanlar ve postaneler için işbirliği yapılacak.
İşbirliği protokolleri çerçevesinde cami, cezaevi, hastane, orduevi, postane, liman, otel ve askeri birlik kantinlerine atık pil toplama kutuları yerleştirilecek.
Öte yandan toplanan atık pil miktarı 2007 yılında 48 ton iken, bu rakam geçen yıl 289 tona ulaştı. Bakanlık, bu yılın sonuna kadar 354 ton atık pil toplamayı hedefliyor.
ATIK PİLLERLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Gelişigüzel çevreye atılmaları durumunda, zamanla toprağı ve suyu kirleten atık pillerle ilgili dikkat edilmesi gereken konular ise şöyle:
-Atık piller, evsel çöplerle kesinlikle karıştırılmamalı ve rastgele sokağa atılmamalı, evde veya iş yerinde uzun sürelerle muhafaza edilmemeli.
-Atık piller toprağa gömülmeli, deniz, akarsu, göl veya kanalizasyonlara atılmamalı ve ateşte yakılmamalı, ayrıca naylon torba, kutu, kavanoz gibi ayrı alanlarda biriktirilmeli.
-Pil satın alınan yerde atık pil toplama kutusu yoksa satış noktası uyarılmalı.
Habertürk
Yorum Yaz