Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, kıyı ve koylardaki kirliliği ortadan kaldıracak imza!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye’nin kıyı ve koylarında yaşanan kirliliğin bertarafı için kaymakamlıklarla protokol imzaladı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye'nin kıyı ve koylarında yaşanan kirliliğin bertarafı için kaymakamlıklarla protokol imzaladı. Maliyeti 810 Bin 497 TL olan 17 protokol ile Türkiye'nin kıyı ve koylarındaki çöpler anında yok ediliyor. Bir diğer proje ile bakanlık Özel Çevre Koruma Bölgelerinde ki su kalitesini ve atıksu arıtma tesislerindeki su kalitesini anlık olarak takip ediyor.
Bakanlık kıyı ve koylarda oluşan çöplerin bertarafı için Kaymakamlıklar ile 17 adet işbirliği protokolü imzaladı.
Protokol bedeli 810 Bin 497 TL olan proje Kaymakamlıklara mali destek verilerek sağlanıyor. Projeyle kara, kıyı ve deniz alanında katı atıklar düzenli olarak toplanılarak alandan uzaklaştırılıyor ve depolama tesislerine taşınmasını sağlıyor.
ÖÇK bölgelerindeki su kalitesi takip ediliyor
Bakanlığın hayata geçirdiği bir diğer proje “özel çevre koruma bölgelerinde su kalitesinin izlenmesi projesi”.Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün hayata geçirdiği projenin uygulanacağı alanlar: “Belek, Patara, Kaş-Kekova, Fethiye-Göcek, Göksu Deltası, Foça, Tuz Gölü, Gölbaşı, Köyceğiz-Dalyan, Gökova, Datça-Bozburun, Ihlara, Uzungöl ve Saros Körfezi”.
Bu bölgelerdeki Özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde yer alan önemli akarsu, göl, drenaj kanalları ve deniz alanlarında fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametreler izlenerek sürekli bir veri akışı sağlanıyor. Doğal kaynakların kirlenmesinin ve tahribinin önlenmesi için kirlilik etkenlerini kontrol etmeye yönelik gereken önlemler alınıyor. Kaynaklara ilişkin çeşitli kullanım kararları oluşturuluyor.
Proje, 15 Özel Çevre Koruma Bölgesinde dere, göl ve deniz alanlarında 189 noktada yürütülüyor.
2005 yılında “Su kalitesini İzleme Projesi” başlangıç olarak 5 bölgeyi (Belek-Patara-Kekova-Fethiye-Göksu Deltası) kapsayacak şekilde başlatılmıştı. 2011 ve 2012 yıllarında ise izleme çalışması 14 bölgede (Belek, Patara, Kaş-Kekova, Fethiye-Göcek, Göksu Deltası, Foça, Tuz Gölü, Gölbaşı, Köyceğiz-Dalyan, Gökova, Datça-Bozburun, Ihlara, Saroz ve Uzungöl) yürütülüyor.
ÖÇK bölgelerindeki atıksu arıtma tesisleri izleniyor
Bakanlığın ÖÇK bölgelerinde hayata geçirdiği bir diğer proje ise “Atıksu Arıtma Tesislerinin izlenmesi projesi”. Bu proje ile özel çevre koruma bölgelerinde işletilmekte olan atıksu arıtma tesislerinin verimlilikleri izlenerek varsa sorunların tespit edilmesi ve gereken önlemlerin alınması amaçlanıyor. Şu an itibariyle, 19 atıksu arıtma tesisinin standartlara uyumları aylık olarak izleniyor.
Yorum Yaz