Çitli Maden Suları, yeniden işletmeye açılacak!
Türkiye'nin 1867'de ilk yap-işlet-devret modelini uygulandığı Çitli Maden Suları, yeniden işletmeye açılacak. Osmanlı Sarayı'na maden suyu gönderen ancak sonraki yıllarda ihmal edilen işletme, Bursa'da hayat bulacak.
Türkiye'nin 1867 yılında ilk yap-işlet-devret modelinin uygulandığı Çitli Maden Suları, yeniden işletmeye açılacak. Zamanında Osmanlı sarayına maden suyu gönderen, ancak daha sonra kaderine terk edilen, Bursa'nın şifalı sularından biri olan Çitli Maden Suyu'nun işletilmesi, Bursa İl Özel İdaresi tarafından yeniden canlandırılacak.
ALMAN FRANSIZ ORTAKLIĞI
1867 yılında Alman ve Fransız ortaklığında yap-işlet-devret modeliyle işletilen ve Anadolu'nun önemli markalarından biri haline gelen işletmenin sularından dönemin Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'e de gönderilmiş. Sonraki zamanlarda ise kaderine terk edilerek atıl durumda bırakılan Çitli Maden Suları, üç çeşmeden akarken, kaynaklardan biri maden suyu olarak geçmişte şişelenmiş.
Serbest karbondioksitli olan diğer kaynak, maden suyu sodası yapımında kullanılırken, üçüncü kaynak ise içimi zor, gazsız ve acı bir su olarak kullanılamamış. Bikarbonatlı olan bu kaynak suyun, sindirim sistemi, karaciğer ve pankreas rahatsızlıklarının tedavisine iyi geldiği, içeriğindeki demirin etkisiyle kansızlık ve deri üzerindeki kırışıklıkları gidermede de şifalı olduğu belirtildi.
JEOTERMAL KAYNAK
Bursa Jeotermal AŞ'nin ortağı olduğu Bursa İçecek AŞ'nin kurulmasıyla Çitli Maden Suları'nın da Bursa İl Özel İdaresi tarafından yeniden işletilmesi kararlaştırıldı. Özel İdare Genel Sekreteri Bilal Çelik de bu kapsamda bölgede incelemelerde bulundu. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Bilal Çelik, "Bugün Özel İdaremize bağlı Jeotermal AŞ'ye bağlı bir alt işletmemiz olan Bursa İçecek AŞ'nin sondaj alanları içerisindeki yerleri görmek için geldik. Çitli Maden Suları yıllardır işletilmemiş, ancak tarihi neredeyse belki Bursa maden suları içerisinde en eski olanlardan biri" dedi.
Osmanlı'nın mirasına katkı
Osmanlı sarayına da buradan maden suyu gönderildiğini hatırlatan Bilal Çelik, şunları kaydetti: "1860'lı yıllarda Osmanlı sarayına buradan maden suları gider ve sarayda buranın suları içilirmiş. Ancak maalesef çok kötü bir şey bizim açımızdan da belki üzerinde durulması gereken ve bir nevi tarihi sorumluluk gereği olarak da bir an önce burayı işletmeye açmamız gerekiyor. Bizim Özel İdare olarak çok az bir miktar içeride payımız var. Ama buranın Bursa İçecek AŞ olarak bir an önce işletmeye açılması gerekiyor."
Yenişafak
Yorum Yaz