maritbet girişmaritbet
Dalaman denizden kazanacak

Dalaman denizden kazanacak

1. derece doğal SİT alanında olduğu için hayata geçirilemeyen Türkiye'nin en büyük 4. yat limanının inşaatı ÖÇK'nın onayından sonra hızla başlayacak

Kaynak: Yeni Asır / OSMAN AKÇA

Türkiye'nin en büyük 4. yat limanı projesi olan 'Dalaman Yat Limanı ve Gemi Yanaşma İskelesi'nde sona yaklaşıldı. Proje alanının hem doğal SİT alanı olarak korunması hem de yat limanı yapılacak şekilde projelendirilmesi için yapılan çalışmalar sonunda, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan olumlu karar çıktı. Koruma amaçlı imar planına izin veren kurulun kararı, onay için Özel Çevre Koruma Kurulu'na (ÖÇK) gönderildi. Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, "15 yıldır bir türlü sonuçlandırılamayan iskele projesi, siyah beyaz rüyamızdı, artık gerçeğe dönüşerek renklendi" dedi.

SORUN AŞILDI

Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma İskelesi projesinin ihalesi 1995 yılında yapıldı. İncebel Tatil Köyü sitesi arkasındaki alanda uygulanacak projenin inşaatına, bölgenin ÖÇK ve 1. derece doğal SİT alanı olması nedeniyle yer teslimi yapılamadığı için başlanamadı. İhale tarihinden 3 yıl sonra da liman inşaatı, İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun 06.11.1998 tarihli kararı ve deniz kaplumbağaları (caretta caretta) üreme bölgesi olduğu gerekçesiyle durduruldu. Dalaman Belediye Başkanlığı'nın, Aydın Bölge İdare Mahkemesi'ne açtığı dava, 3 yıl sürdü ve kurul kararı iptal edildi. İtirazlar yüzünden mahkeme 2008'e kadar sürdü. Bilim adamlarının, bölgede caretta caretta bulunmadığına ilişkin verdiği raporla bu sorun aşıldı ama yer teslimi yapılamadığı için çalışmalara yine başlanamadı.

KARAR ÖÇK'DA

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla bölgenin hem doğal SİT alanı olarak korunması hem de yat limanı yapılacak şekilde projelendirilmesi için çalışmalara başlandı. 16 Aralık 2010'daki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu toplantısında ele alınan yat limanı projesiyle ilgili "Koruma Amaçlı İmar Planı" için onay çıktı ve karar ÖÇK'ya gönderildi. ÖÇK'dan onayın gelmesiyle inşaat başlayacak. Muğla Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 16 Aralık'taki toplantısında 15 yıldır süren proje için beklenen koruma amaçlı imar planına onay çıktı. Kurul kararı ÖÇK'ya gönderildi" denildi. İl genelindeki yat turizminin önemli ölçüde ivme kazanacağına da vurgu yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Hali hazırda Akdeniz çanağındaki yat turizmi kapasitesinin yüzde 5'ini alıyoruz. Projenin tamamlanmasının ardından bu oran artacak. Yat turizmi projeyle birlikte yeni ve önemli bir ivme kazanacak. Yat limanı, hava limanıyla bütünleşerek, Muğla ve ülke turizmine önemli katkılar sağlayacak."

"Siyah-beyaz rüya renklendi"

Dalaman Belediye Başkanı MHP'li Sedat Yılmaz, 15 yıllık özlemin sona ereceğini belirterek, yat limanı projesini siyah-beyaz bir rüyaya benzetti. Başkan Yılmaz, "Bizim için siyah beyaz bir rüya olan bu proje kurul kararının ardından renkli bir rüyaya dönüştü. Deniz ülkesi olmamıza rağmen dünya denizcilik sektöründen aldığımız payın yüzde 4-8 arasında kalması üzüntü verici. Yat limanı ülkemiz için büyük bir kazanç olacak. Yat limanımız, uluslararası havalimanına yakınlığı bakımından dünyada tek olacak. Yurtiçi ve yurtdışından birçok yatırımcı turistlik tesisler için başvurdu. Dalaman önümüzdeki yıllarda ülke turizmine katkı sağlayan en önemli değer olacak. Tüm müteşebbisleri Dalaman'a davet ediyorum" dedi.

"Muğla'nın en önemli yatırımı"

AK Parti Muğla İl Başkanı Gültekin Akça, Dalaman yat limanı projesi için hükümetin ciddi bir gayret sarf ettiğini söyledi. Milletvekilleri ve bakanların liman projesinin sürekli takipçisi olduğunu anlatan Akça, "Özellikle yerel seçim arifesinde Dalaman'ı ziyaret eden Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, büyük destek verdiklerini açıkladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, projeyi yerinde inceledi, gerekenin yapılmasını istedi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

100 milyon dolarlık proje

Dalaman merkeze 6 kilometre mesafedeki alan üzerine kurulması planlanan ve ihalesi 1995 yılında yapılan proje kapsamında, bin 300 yat kapasitesinin yanı sıra, 500 yatlık çekek yeri ve 500 kapasiteli otopark da planlandı. 100 milyon dolarlık yatırımın, inşaata başlanmasından sonra 30 ay gibi bir sürede tamamlanması öngörülüyor.

Bölgeye neler kazandıracak?

* 117 kilometrelik sahil şeridindeki 40 koyu yeterince kullanamayan Dalaman, dünyada hak ettiği yeri bulacak.

* Yat limanı ilçe turizminin lokomotifi olacak.

* Dalaman Hava Limanı'na inen turist, 10 dakikada yatına ulaşabilecek.

* Bölgede çok sayıda kişiye iş imkanı sağlanacak.

* Yılda 3 milyon yabancı turist gelen Muğla daha fazla turist ağırlayacak.

  • Etiketler:

Yorum Yaz