Denizli Tripolis Antik Kenti içindeki 2 bin yıllık çarşı yeniden alışverişe açılacak!
Denizli'deki Tripolis Antik Kenti içindeki kapalı pazar olarak kullanılan alan turistik anlamda satış yapılacak hale getirilecek
Denizli'nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti içinde yer alan kapalı pazar yerinin gün yüzüne çıkarılarak turistik amaçlı alışveriş yapılabilecek hale getirileceği bildirildi.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Yenicekent beldesindeki Tripolis Antik Kenti'nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.
Belediye Başkanı Osman Zolan ve Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı'nın da katıldığı incelemelerin ardından Vali Demir, gazetecilere açıklama yaptı.
Tripolis'in, Hierapolis ve Laodikya ile MÖ 2. yüzyılda bölgenin üç önemli kentinden birisi olduğunu belirten Demir, Tripolis'in ticaret ve dokumanın ve tarım önemli bir merkezi olduğunu dile getirdi.
Vali Demir, son 15 yılda değişik üniversitelerin kısa dönemli kazı çalışmalarının yetersiz kaldığı antik kentte Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ortaklığıyla kazı yapılmasına onay verildiğini anlattı.
Kazıların 5,5 ay önce başladığını, 15 yılda katedilemeyen mesafenin alındığını, kazıların yıl boyu devam edeceğini söyleyen Demir, şöyle devam etti: "5,5 ayda açık pazar bulunmuş, kapalı pazar yeri bulunmuş ve caddeler tamamen ortaya çıkmış. Şimdi burada yapılacak çalışma, kış döneminde de hiç durmayacak. Şu ana kadar Kültür Turizm Bakanlığımız, İl Özel İdaremiz ve Toplum Yararına Çalışma kapsamında harcanan ödenek miktarı 336 bin lira. Ama ödenekle ilgili hiçbir sınırlama kabul etmiyoruz. Çünkü bu kentleri çok kısa süre içerisinde ayağa kaldırmak zorundayız."
Kapalı pazar yeri önümüzdeki yıl gün yüzüne çıkarılacak
Tripolis Antik Kenti'nde yer alan kapalı pazar yerinin önümüzdeki yıl gün yüzüne çıkarılacağını belirten Demir, erozyonla toprak altında kaldığı için yapıların sağlam kaldığı belirlenen kapalı pazar yerinin çok önemli bir turizm hareketliliği yaratacağına dikkat çekti.
Vali Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Antik Kent içindeki kapalı pazar olarak kullanılan alanı 2013 yılı sonlarına doğru turistik anlamda satış yapılabilecek hale getireceğiz. Bu çok önemli bir çalışma. Bilim adamlarımızın verdiği bilgiye göre buranın en büyük şansı özellikle erozyonlarla toprak altında kaldığı için altını açtığınızda çok sağlam bir yapıyla, sanki bugün yapılmış gibi bir yapıyla karşılaşıyorsunuz ve dönemin model kentlerinden bir tanesini görebiliyorsunuz. İnanıyorum ki burası çok kısa süre içerisinde önemli turizm merkezlerinden birisi olacak."
Kazı heyeti başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman ise Tripolis Antik Kenti'nin erozyon toprağıyla dolduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "3,5-4 metre aşağıda yapıları sağlam bir şekilde bulabiliyoruz. Onlardan bir tanesi de kapalı çarşı. Önümüzdeki yıl kazıların sonunda burayı tamamen açmış duruma geleceğiz. Kapalı pazar yerinin çoğu ayakta. Çevre kentlerde de buna benzer yapılar var ama birçoğu tahrip olmuş durumda. Bu kadar sağlam kalmış bir kapalı pazar yeri örneği yok. Bu bölgedeki, civar kentlerdeki yapılara baktığımız zaman en sağlam yapılardan bir tanesini önümüzdeki yıl açığa çıkartacağız. Tripolis'te sadece kapalı pazar yeri yok. Bunun yanında diğer kamu binaları ve sivil mimariye ait yapılar var. Açık pazar yerleri var, hamamlar var, tiyatro var, çok büyük bir stadyumu var."
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı da Denizli'de 19 antik kentin olduğunu, belediye ve özel idare gibi yerel idarelerin işbirliğiyle tüm antik kentlerin ortaya çıkarılması için çaba göstereceklerini belirtti.
Dünya
Yorum Yaz