maritbet girişmaritbet
Depremden doğan şehir: Düzce

Depremden doğan şehir: Düzce

Binlerce binanın yıkımına ve 782 kişinin ölümüne neden olan 12 Kasım 1999 depreminin ardından Bolu’dan ayrılarak il olan Düzce, geçen 11 yılda modern bir kent görünümüne kavuştu




 
Binlerce binanın yıkımına ve 782 kişinin ölümüne neden olan 12 Kasım 1999 depreminin ardından Bolu'dan ayrılarak il olan Düzce, geçen 11 yılda modern bir kent görünümüne kavuştu.
 
Teşvik Yasası kapsamına alınmasının ardından SSK primi ödeyen işçi sayısı 8 bin'den 60 bine ulaşan Düzce orta ölçekli sanayi kenti konumuna geldi. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük, Teşvik Yasası'nın ardından, geçen yıl 850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. DHA muhabirinin depremin ne zaman olduğunu sorduğu bir çok kişi ise depremin tarihini hatırlayamadı.
 
12 Kasım 1999'da saat 18.58'de merkez üssü Kaynaşlı olan 7.2 büyüklüğündeki depremde Düzce'de 16 bin 666 konut ve 3 bin 837 işyeri yıkılırken, 782 kişi yaşamını yitirdi. 9 Aralık 1999'da Düzce, Bolu'dan ayrılarak il yapıldı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Düzce'de evleri yıkılan depremzedeler için 8 bin 4 kalıcı konut yaptırdı. Toplu Konut İdaresi ise 3 bin 500 konut yaptı. Prefabrik ve geçici binalarda hizmet veren Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Adliyesi ve Emniyet Müdürlüğü yeni binalarına taşındı. Depremde 16 okul yıkılırken, yerlerine 32 okul yapıldı. 3 okulun ise yapımı devam ediyor. Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne bağlı fakülte ve yüksek okullardan Düzce Üniversitesi kuruldu. 300 yatak kapasiteli Atatürk Devlet Hastanesi yapıldı. Düzce, aradan geçen 11 yılda hızla yenilenerek, modern bir kent görünümüne kavuştu. Düzce'de depremin izleri ise sadece orta hasarlı binalarda görülüyor. Düzce'de 965 konut, 388 işyeri ve 105 orta hasarlı depo onarılmayı beklerken, hasarlı binalar tehlikeye davetiye çıkarıyor.
 
KAYNAŞLI YENİDEN KURULUYOR
Depremin merkez üssü Kaynaşlı'da ise, depremde yaşamını yitiren 316 kişinin mezarının bulunduğu Deprem Şehitliği felaketi hatırlatıyor. Deprem Şehitliği'nde mezarların eğimli bir arazide bulunması nedeniyle heyelan tehlikesine karşı duvar örülmeye başlandı. Kaynaşlı Belediye Başkanı Ak Partili İsmail Korkmaz, 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremde ilçenin yerle bir olduğunu kaydederek, “Ayakta bina kalmadı. Bu aynı zamanda bir fırsat oldu ve yeniden yapılanma başladı. Bilimsel ve zemin etüdüne dayalı ve daha sağlam binalar yapılıyor. Belediye olarak bu konunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Asla taviz vermiyoruz. Depremde 316 vatandaşımız hayatını kaybetti. Vatandaşların 40 yıllık 50 yıllık birikimleri 5 saniyede yok oldu. Şu an yeniden bir Kaynaşlı kuruyoruz” diye konuştu.
 
‘HASARLI BİNALAR RAHATSIZ EDİYOR'
Düzce Belediye Başkanı Ak Partili İsmail Bayram ise, kentte depremin izlerinin büyük ölçüde silindiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Halen hem bir takım yasal düzenlemeler açısından, hem imar düzenlemeleri açısından, depremin izleri kısmen de olsa devam ediyor. Depremle anılmak yerine, çok daha gelişmiş bir şehir olmak adına bir çok çalışmayı da devam ettirmek istiyoruz. Düzce 11 yılda çok yol kat etti. Hasarlı binaların onarımı ile ilgili net bir karar yok. Bu bizi de rahatsız ediyor. 11 yıl çok uzun bir süre. Bu binalar 11 yıl kalmamalıydı. Bir an önce bunların çözüme kavuşturulması gerekir. Bunlar şehrin görüntüsünü bozuyor ve şehirleşme açısından problem. Ayrıca vatandaşın psikolojisi ve toplumun sosyalliği açısından büyük problem. Hiç bir faydası yok, aksine olumsuzluk getiriyor. Hasarlı binalar, yeni yapılan güzel ve estetik binaların yanında çok kötü görünüyor. O hasarlı binaların ne kadar kötü durumda olduğu o zaman daha iyi anlaşılıyor. Biz de bir an önce bundan kurtulmak istiyoruz.”
Başkan İsmail Bayram, depremin Düzce'de bıraktığı en büyük izin sosyal problemler olduğunu belirterek, “Çok yaygın olmamakla beraber toplumun genelini ilgilendiren sosyal projeleri önemsiyoruz. Sosyal belediyecilik yönümüzü arttırmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
 
TEŞVİK İHRACATI PATLATTI
Düzce'nin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük de, kentin 2004 yılında Teşvik Yasası kapmasına alınmasıyla gelişmenin hızlandığını açıkladı. Büyük şunları söyledi:
“49 ilde Teşvik Yasası var ama, bundan en çok yararlanan illerin başında Düzce gelir. Düzce, İstanbul'un arka bahçesi. İstanbul'da bulunan bir yatırımcının teşvik için düşündüğü ilk il Düzce olur. Tabiri caizse suyun başında biz olduk. Düzce'de irili ufaklı yüzlerce fabrika var. Düzce orta ölçekli bir sanayi kenti. Teşvik öncesi SSK primi ödeyen 8 bin kişi varken, şu an 60 bine yakın sigortalı çalışanımız var. Depremden sonra yeni bir Düzce doğdu. Tüm yapılanların yeterli olmadığı söylenebilir. Eksikliklerimiz var ama, geldiğimiz noktaya da şükretmemiz lazım.”
Düzce'de iki  organize sanayi bölgesi olduğunu hatırlatan Büyük, şöyle devam etti:
“65 civarında fabrika parselimiz var ve burada yaklaşık 50 firmamız faaliyet gösteriyor. En son elime ulaşan bilgilere göre 850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 2 bin 800 kişinin çalıştığı bir fabrika var. Bu Anadolu'da bir beldenin nüfusuna bedel. Bunlar nitelikli üretim yapan tesisler. 4 fabrikada 6 ila 7 bin arasında kişi çalışıyor.”
 
DEPREMİN TARİHİNİ HATIRLAMADILAR
DHA muhabirinin, depremin ne zaman olduğu sorusuna ise bir çok kişi doğru yanıt veremedi. Vatandaşlar, 12 Kasım 1999 tarihi yerine farklı tarihler söyledi. Deprem tarihini doğru söyleyenler ise, yaşadıklarını anlatırken duygulandı. 
 
 

 

  • Etiketler:

Yorum Yaz