Diyarbakır’da 250 milyon liraya mal olacak hafif raylı sistemin inşasına başlandı!
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 250 milyon liraya mal olacak hafif raylı sistem hattının yapımına başlıyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 250 milyon liraya mal olacak hafif raylı sistem hattının yapımına başlıyor.
Büyükşehir Belediyesince hazırlanan Kentiçi Ulaşım Ana Planı çalışması kapsamında bu yıl hafif raylı sistem hattının yapımına başlanacak. 3 yılda bitirilmesi hedeflenen hat, 250 milyon liraya mal olacak.
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı İbrahim Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kentiçi Ulaşım Ana Planı çalışmaları kapsamında 2 yıl önce başlatılan Hafif Raylı Sistem Hattı Projeleri fizibilite etütleri hazırlanması işi çalışmalarının, Boğaziçi Proje Mühendislik Şirketi sorumluluğunda, Boğaziçi Üniversitesi danışmanlığında sürdüğünü söyledi.
Yapım işinin bu yılın eylül ya da ekim ayında başlayacağını, bunun için İller Bankası'na kredi başvurusunda bulunduklarını kaydeden Altun, Türkiye'de yapılan bu tür çalışmaların tümüne İller Bankası'nın destek verdiğini bildirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de kredi desteği için Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve İller Bankası yetkilileri ile görüştüğünü anlatan Altun, kredi ile ilgili bir sıkıntı yaşanmayacağını umduklarını ifade etti.
Hat için yoğun bir talep var
Hafif raylı sistem hattı için öngörülen güzergahın, Dağkapı Meydanı'ndan başlayarak, Kayapınar ilçesindeki Eğitim ve Araştırma Hastanesi önüne kadar uzandığını bildiren Altun, hattın uzunluğunun 14,3 kilometre olacağını, proje güzergahında 18 istasyonun yer alacağını kaydetti.
İstasyonların mevcut durumda yoğun olarak kullanılan otobüs durakları ile uyumlu olarak tespit edildiğini bildiren Altun, ortalama işletme hızının saatte 22 kilometre olarak ön görüldüğünü, tek yönde yaklaşık 37 dakika süren hattın toplam rotasyon süresinin yaklaşık 78 dakika olacağını, bu durumda sistemin 4 dakikalık sefer aralıklarıyla saatte 20 araçla 15 sefer sayısına ulaşabileceğine dikkati çekti.
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı İbrahim Altun, şöyle dedi:
"Sistemin maliyeti 250 milyon lira tutacak. 3 yıl içerisinde hizmete girecek şekilde bir planlama yaptık. Bu yıl eylül ya da ekim ayında yapımına başlanacak. Hafif raylı sistem hattı için İller Bankası'na kredi başvurusunda bulunduk ve ilgili süreçleri başlattık. Türkiye'de yapılan bütün raylı sistem hattı yapımına İller Bankası destek verdi. Biz de başvurduk. Bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Vatandaşlardan yoğun bir talep var. Herkes bunu bekliyor. Gerekli planlamaları yaptık. Teknik şartnamelerini hazırlıyoruz. Halk da çağdaş bir ulaşım hizmeti bekliyor. Türkiye'nin büyük şehirlerinde var. Diyarbakır'da da bunu hizmete sokmak istiyoruz. Daha önce ulaşım planlamalarında hafif raylı sistem hattı öngörülmüyordu. Yaptığımız son çalışmalarda raylı sistem hattının olması gerektiği ortaya çıktı. Nüfus artışıyla Diyarbakır'da hafif raylı sistem hattı zorunluluk oldu."
Hat sayesinde kent trafiğinde büyük bir rahatlama olacağını dile getiren Altun, sistemle kamusal toplu taşıma hizmetinin artacağını vurguladı.
"Kendi imkanlarımızla da olsa bu sistemi yapacağız. Ama kredi talebi onaylanırsa işimiz daha kolay olur" diyen Altun, modern şehircilik anlayışı ile vatandaşlara hafif raylı sistem hizmetini sunmak istediklerini sözlerine ekledi.
Dünya
Yorum Yaz