Düzce Devlet Üniversitesi 6'ıncı yaşını kutluyor!
Güngör Uras Düzce Devlet Üniversitesi'nin 6 sene içindeki gelişimini anlatıyor.
Düzce Devlet Üniversitesi 6 yaşında. Şimdilerde 11 bin öğrencisi, 739 akademik personeli var. Türkiye'nin bir beldeye (Düzce'nin Konuralp Beldesi'ne) bağlı tek üniversitesi. 10 fakültesi, 3 enstitüsü, 4 yüksek okulu, 9 meslek lisesi, 6 araştırma merkezi var. 1.600 dönüm yemyeşil kampüs alanında, eğitim binaları yanında sağlık tesisleri, sosyal tesisler, spor ve kültür binaları yapılmış.
Kampüs alanı içinde üniversitenin Araştırma ve Uygulama Hastanesi için yeni bir bina inşa edilmiş. Hastane 270 akademik kadrosu ile yeni kurulan üniversite hastaneleri arasında önlerde yer alıyor. Düzce Üniversitesi 6 yıllık bir üniversite ama Türkiye'de en yüksek bilimsel yayın oranında 7'nci sırada. (Sıra şöyle: İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü, ODTÜ, Erciyes Üniversitesi, Bilkent, Koç Üniversitesi, Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü ve Düzce Üniversitesi)
İşte bu üniversitenin kütüphanesine, bugüne kadar biriktirdiğim 5 bin dolayında kitabı bağışladım. Düzce Üniversite kütüphanesine kitap bağışı yapan sadece ben değilim. Hürriyet gazetesi Sanat Sayfası Yönetmeni İhsan Yılmaz benden fazla kitap bağışladı.
Geçen salı günü Doğan Hızlan Usta ile birlikte Düzce'ye gittik. Kütüphanede benim ve İhsan Yılmaz'ın kitapları için bölümler ayrılmış. Küçük bir tören ile bizleri onurlandırdılar.
Rektör kısa sürede çok iş yapmış
Düzce Üniversitesi'ni hızlı büyüme ve gelişme yoluna sokan genç bir kadın öğretim üyemiz var. Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu. Rektör, 2007 Mayıs ayında işe başlamış. 2011 Mayıs ayında rektörlük görevine yeniden atanmış.
Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği bölümünden birincilikle mezun olmuş. Türk Eğitim Vakfı bursu ile ABD'de Stanford Üniversitesi'nden lisans üstü, Boğaziçi Üniversitesi'nden doktora diploması almış. Düzce Üniversitesi'ni “Değer Yaratan Üniversite” olarak şekillendirdiklerini anlatıyor. Bu yolda, Düzce'nin sorunlarına ve gelişmesine dönük çok sayıda proje geliştirmişler. Bu projeleri “Düzce İçin Çalışıyoruz” diye isimlendiriyorlar.
Üniversitenin 500 koltuklu Konferans-Konser ve Tiyatro salonu Sakarya ve Bolu arasındaki ilk ve tek konferans ve konser salonu imiş. Öğrenciler için kampüs alanı içinde yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, oyun alanları, anfi, yurt binaları yapılmış.
Çağdaş bir teknopark projesi
2010 yılı sonunda Düzce Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazate'de yayımlanmasından 4 ay gibi kısa süre sonra üniversite kampüsü içinde Düzce Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin geçici “Kuluçka Binası” inşa edilmiş. Kuluçka Binası'ndaki 15 ofisten 11'i kiralanmış. Rektör, Teknopark Binası için çok farklı bir proje hazırlattırmış. Şimdi finansmanı için kaynak bulma peşinde.
Düzce eskilerde doğal zenginlikleri tarım alanlarıyla ilgi görürdü. Şimdilerde bölgede hızlı bir sanayileşme var. Önceki teşvik kararnamesi ile çok sayıda yatırımı bölgeye çekti. Üniversite Düzce'de tarım kadar sanayinin de gelişmesine her bakımdan destek verecek imkânlara sahip.
Az veren candan, çok veren maldan demişler. Bizim verebileceğimiz kitap... Eğitime bir parçacık katkımız olur ise bu sevap bize yeter.
Güngör Uras / Milliyet
Yorum Yaz