Eğirdir ve Beyşehir göllerinde sanayi kaynaklı kirlilik mevcut!
İdealist mühendisler Handan Elpit ve Fatih Taşkıran 9 Haziran'da bisikletleriyle hem yapılan projeyi protesto etmek hem de insanları bilinçlendirmek için yola koyuldu
Yolculuğun adına da “Suyun İzinde” dediler. 62 günde 3 bin 500 kilometre yol kat eden iki arkadaş 14 ilde 50'ye yakın göl delta ve su kaynağında incelemeler yaptı. Bütün göllerin güncel durumlarını rapor haline getirecek iki mühendis, doğal su kaynaklarının korunması, baraj ve HES gibi projelerle kullanım haklarının satışlarının engellenmesi için incelemelerini TBMM gündemine taşıyacak.
Bisikletle geziyorlar
Çevre Mühendisi Handan Elpit ve Orman Mühendisi Fatih Taşkıran uzun yollarda başlarına gelen ilginç hikayeleri ve köylülerle aralarında geçenleri anlattı. İki arkadaş, ödünç aldıkları bisikletleri ve kasklarıyla Burdur'dan pedal basmaya başladılar.
Ramsar sözleşmesince korunmasına ve 1. Derece Doğal Sit Alanı olmasına rağmen birçok gölün yanlış politikalar nedeniyle yok olmak üzere olduğunu söyleyen Elpit ve Taşkıran, “Son 50 yılda Anadolu'daki sulak alanların yarısından fazlası insan eliyle kurutuldu. Detaylı incelendiğimizde Eğirdir ve Beyşehir göllerinde tarımsal ilaç ve sanayi kaynaklı kirlilik mevcut.
Hatta Eğirdir Gölü içme suyu havzası olmasına rağmen etrafında mermer ocakları açılmış. Acı Göl'de ise başka bir vahim durum var. Göl kuruduktan sonra bölgeye yağmur bile yağmaz olmuş. Özetle, göllerin tek sorunu kurutulması değil, kirlilikte” diye anlattılar.
Arif Taşkın/Vatan
Yorum Yaz