maritbet girişmaritbet
Ergün: Şehirlerimiz dünyaya açılıyor

Ergün: Şehirlerimiz dünyaya açılıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Biz potansiyeli harekete geçirmek istiyoruz. İşte teşvik sistemleri bu potansiyelleri harekete geçirmek için mekanizmalardır'' dedi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Biz potansiyeli harekete geçirmek istiyoruz. İşte teşvik sistemleri bu potansiyelleri harekete geçirmek için mekanizmalardır'' dedi.

Bakan Ergün, Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nde düzenlenen, ''Yeni Teşvik Sistemi Kapsamında Ağrılı İşadamlarıyla Buluşma'' programında, yerel dinamikleri dikkate almadan, toprakların, iklimin havasını koklamadan, insanların sesine kulak vermeden problemlere çözüm bulunamayacağını belirterek, bunun için bütün ülkeyi karış karış dolaşan bir anlayışla hareket ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin sadece İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden ibaret olmadığına dikkati çeken Ergün, ''Ankara ne kadar bu ülkeninse, Ağrı da o kadar bu ülkenindir. İzmir, Antalya, Kayseri ne kadar değerliyse Ağrı, Uşak, Mardin de o kadar değerli ve önemlidir. Her noktası, her köşesi önemli. Niye? Taşından, toprağından dolayı değil, üstünde yaşayan insandan dolayı değerlidir her yer'' diye konuştu.

''Bu toprakların üzerinde siz varsınız, biz varız. Tarihimiz var, birlikte yaşadığımız sevinçlerimiz, üzüntülerimiz var. Birlikte kazandığımız zaferler, yenilgiler var. Onun için bu memleketin her yeri değerli'' diyen Ergün, son yıllarda Anadolu'da büyük bir ekonomik hareketlenmenin olduğunu vurguladı.

Birçok yerde fabrikaların açıldığına, üretim ve istihdamın arttığına işaret eden Ergün, şunları söyledi:

''Anadolu'nun şehirleri artık dünyaya açılıyor. Dünyayla rekabet eden, dünyaya mal ve hizmet üreten şehirler arasında geliyorlar. Bütün şehirlerimizde 2002 yılından bu yana ihracat artışı var. İhracat yapmayan bir şehrimiz kalmadı. 2002 yılı sonunda bir milyar doların üzerinde ihracat yapan 5 ilimiz vardı. Ama aradan geçen 9 yıl içerisinde bu illerimizin sayısı 16'ya çıktı. Bugün 16 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. 2002'de sadece 3 milyon dolar ihracat yapan Ağrı, 2011 yılında 77 milyon dolar ihracat yapmayı başardı. Ancak biz bu rakamı yeterli bulmuyoruz. Çünkü Ağrı'da daha büyük bir potansiyel var. Bu potansiyeli harekete geçirmek istiyoruz. İşte teşvik sistemleri bu potansiyelleri harekete geçirmek için mekanizmalardır.''

''Bir ülke girişimcilerle zenginleşir''

Bakan Ergün, Ağrı'da çok daha fazla yatırım yapılabileceğine, bu şehrin çok daha fazla üretebileceğine ve dünyaya çok daha fazla mal ihraç edebileceğine inandıklarını dile getirerek, ''Bu nedenle Ağrı ekonomisini, bu bölgeyi, bu bölgedeki sanayiciyi, esnafı, girişimciyi desteklemeye büyük önem veriyoruz. Bir ülke girişimcilerle zenginleşir'' dedi.

Bir ülkenin en büyük kaynağının, girişimcileri, müteşebbisleri ve iş adamları olduğunu belirten Ergün, şöyle devam etti:

''Onlar fırsatlar oluştururlar, fırsatları değerlendirirler. Yatırım yaparlar, üretim yaparlar ve istihdamı meydana getirirler. Yanlarında insan çalıştırırlar. Sizin sayenizde birçok insan ekmek yer, iş yapar. Girişimciler önemli adamlar. Onlar bir ülkenin omurgasıdır. Bizim ülke olarak asıl bütün zenginliğimiz sizlersiniz, insanlarımız arasında zenginliğimiz... Aklında, fikrinde, çalışkanlığında... Biz zenginliği buradan yakalamak durumundayız. Ona göre çalışacağız. Ona göre sistemler kuracağız. Yoksa bizim petrol satıp, doğalgaz satıp zengin olma şansımız var mı Türkiye olarak? Yok. Nasıl yapacağız? Üreteceğiz. Sanayileşeceğiz, ticaret yapacağız. Yeni şeyler geliştireceğiz. Yapabilir miyiz? Yaparız.''

Doğubayazıt ilçesinde bulunan İshak Paşa Sarayı'nın fotoğrafını gösteren Bakan Ergün, ''Kim yaptı bunu? Siz yaptınız ya... Ağrılılar, bu toprakların adamları yapmadı mı? Peki şimdi şu güzel binaları biz yaptıysak, bu kötü binaları kim yaptı? Onu da biz yaptık. Ne oldu bize. Bozulduk. İyi iş yapmayı unuttuk. Güzel iş yapmayı, kaliteli, sağlam sanat meydana getirmeyi unuttuk. Peki şimdi kentsel dönüşüm yapıyoruz. Ağrı'yı, Türkiye'yi yeniden güzelleştirelim diye'' dedi.

''Şimdi yeniden güçlenme zamanı''

Türkiye'nin her bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmaları yapıldığına değinen Ergün, şunları söyledi:

''Büyükşehirlerimiz de berbat. İstanbul'da kentsel dönüşüm yapıyoruz, Ankara'da, Antalya'da her yerde yapıyoruz. Ne olmuş bize. O İstanbul'da güzel mimari eserleri yapan kim? Biz değil miyiz? Peki bugünkü kötü İstanbul'u yapan kim? O da biz. Ne oldu bize. Neyi kaybettik? Bazı kabiliyetlerimizi kaybetmişiz demek ki. İş yapma kabiliyetimizi kaybetmişiz demek ki. Zayıflamışız bazı yönlerde. Şimdi yeniden güçlenme zamanı. Bizde potansiyel var. İshak Paşa Sarayı ayakta ise ibreti alem için ayakta. Bize işaret veriyorlar, (haydi bir an evvel canlanın, iyi işler yapabilirsiniz, bunları siz yaptınız çünkü.)''

Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dünden bugüne kentsel dönüşüm çalışmaları
  • 15.03.2023 15:51

Dünden bugüne kentsel dönüşüm çalışmaları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Gr ...

Bakan Ergün Van'a gitti
  • 10.11.2011 19:16

Bakan Ergün Van'a gitti

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Van'da çeşitli incelemelerde bulu ...

Rize-Artvin Havalimanı'nda tarih belli oldu!
  • 25.09.2020 09:38

Rize-Artvin Havalimanı'nda tarih belli oldu!

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Rize-Artvin Havalimanı inşaatı ...

Trabzon'da dönüşüm çalışmaları sırasında yer altı şehri çıktı
  • 01.01.2018 11:36

Trabzon'da dönüşüm çalışmaları sırasında yer altı şehri çıktı

Trabzon'un Ortahisar ilçesi Pazarkapı Mahallesi'nde süren kentsel dönüşüm çalışm ...

Ankara’da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor
  • 20.06.2017 15:41

Ankara’da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkentte yürütülen kentsel dönü ...