Esenyurt Doğan Araslı Caddesi'nde karar, plan incelemesinden sonra verilecek!
Esenyurt Doğan Araslı Caddesi üzerinde yapımı planlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenyurt Belediyesi kavşak ve yol yapım projesi için sürdürülen davayı 4’ncü İdare Mahkemesi yapılan son duruşmada tekrar tarafları dinledi
Geçtiğimiz hafta yapılan duruşmada mahkeme heyeti, revize edilen yeni planların kendilerine ulaştırılmasını isteyerek, kararı yeni planı inceleyerek taraflara tebliğ edileceğini belirtti.
İstanbul 4. İdare Mahkemesindeki davaya; Esenyurt Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Yunus Balta, Esenyurt Belediyesi Avukatı Işıl Kartel, Davacı İstasyon Sahibi'nin avukatı Cenk Güneş katıldı. Mahkemeyi ayrıca Esenyurtlu muhtarlar ve çok sayıda basın mensubu da takip etti.
“Önceki proje daha iyiydi”
Esenyurt Doğan Araslı Bulvarı üzerine yapılmak istenen Meydan Projesi için açılan iptal davası İstanbul 4. İdare Mahkemesinde 19 Aralık Çarşamba günü görülen duruşma ile devam etti. Davacı İstasyon Sahibi'nin avukatı Cenk Güneş mahkeme heyetine müvekkilinin 1987 yılından bu yana aynı yerde akaryakıt istasyonunun bulunduğunu ve bu yapılacak projenin tamamen yanlış bir uygulama olduğunu ifade etti. Projenin sürekli olarak değiştirilmesinden bahseden Avukat Güneş, “2009 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir proje vardı. O projenin uygulanması daha mantıklı olacaktı. Ayrıca o projede alt geçit gibi bir durum söz konusu değildi. Bu projenin neden iptal edildiğini bilmiyoruz” dedi.
Kartel; “Kişi değil Kamu yararını savunacağım”
Davaya müdahil olan Esenyurt Belediyesi avukatı Işıl Kartel ise savunmasını yaparak, kamu yararına yönelik savunma yaptığını söyledi. Kartel, ‘Sevgili meslektaşım burada kendi müvekkillini savunmuştur. Bende Esenyurt Belediyesi'nin avukatıyım. Ancak burada Esenyurt Belediyesini savunmayacağım. Ben burada Esenyurt halkını savunacağım. Çünkü burada mağdur olan bir kişi değil tüm Esenyurt halkıdır' diyerek sözlerine başladı. Av. Işıl Kartel, Esenyurt'ta 600 bin kişinin yaşadığını ve Beylikdüzü, Avcılar, Bahçeşehir ve hatta Başakşehir'e de gitmek için insanların, Doğan Araslı Caddesini kullanmak zorunda olduklarını, başka bir gidiş şansı olmadığına vurgu yaptı. Avukat Işıl Kartel, “Burada bir benzin istasyonun ticari kazanç kaybı korkusu yüzünden açılmış davada milyonlarca insan mağdur edilmektedir. Bu bölgede hastaneler, okullar, kamu binaları bulunmakla birlikte sadece Esenyurtlu değil, Esenyurt dışından gelen vatandaşlarında bu kamu binalarında işlerini halletmek istediklerinde yine kavşağı kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Günün her saatinde bu güzergâhta trafik yoğunluğu mümkün olmakla birlikte başka bir problem ise; Esenyurt Devlet Hastanesi bu bölgenin tek Devlet Hastanesi olmasıdır. Kaldı ki bu tarz çalışmalar tüm dünya'da yapılmaktadır. Ayrıca böyle projeleri sizlerin de bildiği gibi Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul'un birçok ilçesinde köprülü kavşak çalışmalarından bir ayağı da Esenyurt'ta yapılmak istenmektedir. Bir istasyonun ticari kazanç korkusu yüzünden acil bir hastanın hastaneye ulaşamaması, yaralanmalı ölümlü kazalarda emniyetin olay yerine ulaşamaması, okula gidecek öğrencinin okula geç gidebilmesi, o trafikte bekleyen sürücülerin zaman ve benzin israfının göz önünde bulundurulması gerekir. Ben böylesi önemli mağduriyetlerin yaşandığı olaylara mahkemenizin kayıtsız kalmayacağını umuyorum. Projenin son olarak revize edilmiş halini dün UKM ( Ulaştırma Koordinasyon Merkezi)'nden aldık. Bu raporun son şekliyle bilirkişi raporunun alınmasını talep ediyoruz' dedi.
Balta: “Trafik sorunu için köklü çözüm”
Esenyurt Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Yunus Balta'nın katıldığı duruşmada bu konuda mahkeme başkanına detaylı bilgilendirme verdi. Balta bu proje üzerinde 3 yıldır ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını ve buradaki amaçlarının da Esenyurt'un trafik aksının düzenlenmesini sağlamak olduklarına dikkat çekti. Başkan Yardımcısı Balta, ‘İlçemizde 8 tane bulvar bulunmaktadır. Bunlar ana arter bünyesindedir. Ancak bunların içinde en önemli bulvar Doğan Araslı Bulvarı'dır. Bu proje trafiği Başakşehir'den Avcılara bağlayan bir projedir. 1987 yılında ticari hayatına başlayan benzin istasyonu kurulduğunda Esenyurt'un nüfusu 25 bin'di. Şimdi ise 600 bin nüfuslu bir ilçe konumundadır. Yaptığımız bu en son projede trafiği tamamen yer altına alarak ve hiçbir istimlâk yaptırımına mahal vermeden yapılması düşünülmektedir. Yayaların trafikten arındırılarak rahatlıkla gezebilecekleri alanların oluşacağı bir projedir. Bu projede araçlar istedikleri yerlere kesintisiz ve ışıksız olarak ulaşabileceklerdir. Aslında bu proje hayata geçtiği zaman mevcut benzin istasyonu ticari alanda olduğu için daha kıymetli bir nokta olacaktır. Bu meydanın içerisinde metro projesi de bulunmaktadır. Ben 30 yılı aşkındır bu işi yapıyorum. Şehir planlamacısıyım. İşim gereği bu konuyla ilgili birçok projeye imza attım. Esenyurt için yapılacak olan bu proje uzun vadeli olmakla birlikte trafik sorunu için köklü bir çözüm olacağına eminim 'dedi.
Mahkeme heyeti yeni revize edilen projenin kendilerine ulaştırmasını talep ederek, kararın taraflara tebliğ edileceğini belirtti.
“Müvekkilim yakıt satışı yapamaz”
İstanbul 4'ncü İdare Mahkemesinde yapılan duruşmanın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Davacı Akaryakıt İstasyonun Avukatı Cenk Güneş'e yeni yapılan revizyonla birlikte akaryakıt istasyonun hiçbir istimlâk sorunu yaşanmayacağını belirterek son projeye dair görüşleri soruldu. Avukat Cenk Güneş ise, ‘Biz alt geçit projesi istemiyoruz. 2009 yılında yapılması düşünülen büyükşehir tarafından hazırlanan projenin gerçekleşmesini istiyoruz. Ayrıca trafik yer altına aldığında araçlar geçmeyecektir. Araçların geçmediği yerde müvekkilim nasıl yakıt satışı yapacaktır. Biz bu projenin doğru olmadığını düşünüyoruz” dedi.
Yorum Yaz