Esenyurt'taki müteahitler zor durumdan kurtulabilmek için mucize bekliyor!
Emlak Rotası dergisinden Yıldıray Gökkaya, Esenyurt'taki imar sorunlarıyla ilgili yazısına bu ayki dergide yer verdi
Türkiye gündemi sürekli ve büyük bir hızla değişirken inşaat sektörünün gündeminde de uzun bir süredir nasıl sonuçlanacağını merakla izlediğimiz Esenyurt'ta durdurulan konut projeleri var. Bu projelerin en büyüklerinden biri de Fiyapı'nın 584 daireli Filife projesi.
Fiyapı Esenyurt'ta iptal edilen ruhsat sebebiyle 100 milyon liraya varan zarara uğradığını iddia ediyor. Esenyurtta konut üreten bir çok şirket aynı kaderi paylaşıyor.
Ortada teslim edilemeyen 25 bin konut ve bunlan satın alan aileler var. 100 bine yakın insan parasını ödediği evini teslim almayı bekliyor. Bazı projeler hiç başlayamadığı gibi, başlanan inşaatlardan ses çıkmıyor.
Müteahhitler bu zor durumdan kurtulabilmek için mucize bekliyor.
25 kat yüksekliğinde inşaat izni aldıklan projeleri 8 kata düşürülünce kalan 17 kattan daire satın alanlara ne söyleyeceklerini bilemiyorlar.
Ne Esenyurt Belediyesi ne de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi halen yaşanan bu durumla ilgili çözüm üretebilmiş değiller. Konu başbakanımıza kadar gitmiş gözler Ankara'dan gelecek konu ile ilgili haberlere kilitlenmiş durumda. Diğer taraftan çözüme katkıda bulunması gereken bir diğer isim Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar. Sayın Bayraktar'ın Esenyurt'un sesine kulak vermesi ve çözüme katkıda bulunması bekleniyor.
Tüketicilerin yani bizlerin 20 bin liralık bir arabayı satın alırken gösterdiği özenli araştırmacı yaklaşımı, 200 bin liralık konut satın alırken kendisine söylenenlere çok da itibar etmeden proje ruhsatının ilçe belediyesi onayına, Büyükşehir Belediyesinin farklı ölçeklerde bölgeyi nasıl değerlendirdiğine kadar ince eleyip sık dokuması gerekiyor.
Gelişen teknoloji ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'de e-belediye üzerinden e-posta ile yöneltilen sorulara cevap verme süresi de en fazla bir-iki gün sürüyor.
Böylesine büyük bir yatınm yaparken, tüketicinin parasını inşaatın başlangıç finansmanı için kullanan üreticilerden çok, kendi sermayesi ile konut üreten firmalan tercih etmek ve teslim ettiği eski projelerden konut satın alanlara kadar iyice araştıp sormak gerekiyor.
Yeni tüketici kanunu bu tarz sıkıntıların yaşanmaması için maketten proje satışına bir kısıtlama ve projeden satılan konutlarla ilgili de 'proje sigortası' gibi çözümler getiriyor.
Projeden konut satabilme izninin sigortaya bağlanması halinde tüketicilerin alacaklan tüm konutlar sigortalanacak ve Esenyurt örnekleri de bir daha yaşanmayacak.
Ancak bunun bir de olumsuz yanı var. İnşaatın proje üzerinden satıldığı fiyat ile belli bir aşamaya geldiğindeki fiyat arasında oluşan fark ilk satın alanlara bir kazanç sağlıyordu. Bu yasal düzenleme, proje fiyatlannm ilk satın alanlara getirdiği kân da ortadan kaldmyor.
Yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Hükümetin bir an önce konu kangrene dönüşmeden el atmasını ve çözüme ulaştırmasını bekliyoruz. İlerleyen günlerde hepbirlikte göreceğiz.
Yıldıray Gökkaya/Emlak Rotası
Yorum Yaz