maritbet girişmaritbet
Eyüpsultan Camisi ve Haliç, yapılan çalışmalarla daha da güzelleştirildi!

Eyüpsultan Camisi ve Haliç, yapılan çalışmalarla daha da güzelleştirildi!

Bundan on yıl öncesine kadar yanından geçerken herkesin penceresini kapattığı İstanbul'un en sıkıntılı yerlerinden olan Haliç ve çevresi uzun çalışmalardan sonra apayrı bir güzelliğe kavuştu

 

Bundan on yıl öncesine kadar yanından geçerken herkesin penceresini kapattığı İstanbul'un en sıkıntılı yerlerinden olan Haliç ve çevresi uzun çalışmalardan sonra apayrı bir güzelliğe kavuştu.

Haliç'te ve Eyüpsultan Camii çevresinde önemli bir değişim ve dönüşüm söz konusu. Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu 2009 yerel seçimlerinden sonra hedefledikleri projeler kapsamında hareket ettiklerini, bunların etap etap gerçekleştirildiğini anlatıyor. Kavuncu, Haliç'in temizlenmesi sürecinde çamurlarının döküldüğü yer olan Yeşilpınar taş ocakları mevkiinde ise yaklaşık bir milyar dolarlık yatırımla Türkiye'nin en büyük eğlence merkezini yaptıklarını söylüyor. Kültür merkezleri, Santral İstanbul'un içindeki müzeler, ve Sütlüce Kongre Merkezi de yine uzun soluklu çalışmalar neticesinde hayata geçirilen projeler arasında.

Birçok bölgeyi ve kültürü barındıran Eyüp semti, Haliç'ten Kemerburgaz'a kadar uzanan geniş bir alanı kapsıyor. Bu bölgelerin içinde en çok ziyaretçi alan yer ise hiç şüphesiz Eyüpsultan Camii ve çevresi; Nişanca, Defterdar, Feshane, Eyüp mezarlığı ve Bahariye Mevlevihanesi. Ziyaretçi akınına uğrayan Eyüpsultan, ülkenin farklı yerlerinden misafirleri ağırlamakla kalmıyor son yıllarda yurtdışından ziyaretçi akınına da uğruyor. Hal böyle olunca yoğun talebi karşılamak da yetkililere düşüyor.

Kavuncu, Eyüpsultan Camii'nin de restorasyonu için proje çalışmalarına başladıklarının müjdesini veriyor. Kavuncu, ilk etapta zemin yenilemesi ile meydanın daha fonksiyonel kullanılmasını sağladıklarını anlatıyor: "Türbenin restorasyonu bittikten sonra Eyüp Camii yapıma alınacak. Büyükşehir Belediyesi ciddi elden geçiriyor türbeyi. Birkaç aya kadar da toparlanmış olacak. Ziyarete açıldıktan sonra caminin projesinin tamamlanmasıyla birlikte ihalesi de yapılacak."

Eyüpsultan Meydanı belediyenin sorumluluğundayken caminin içi Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve vakıfların denetimi altında. Abdest yerlerinin azlığı konusundaki soruna değinen Kavuncu, tarihî yerlerde bir tek çivi çakılamadığını tarihî bölge olduğu için çok fazla müdahale edemediklerini, birtakım yeni projelerle meydanın genişletilmesine gayret gösterdiklerini dile getiriyor. Restorasyon çalışmalarıyla tarihî havanın kaybolmadan çevre düzenlenmesi yapma gayretinde olduklarını belirten Kavuncu, bu alanın tarihî mekân olmasının çalışmalarının önüne geçtiğini söylüyor. İsmail Kavuncu, otoparkından tutun da geniş lavabolarıyla hatta dışarıdan gelen insanların duş alabileceği; bunların hepsinin karşılanabileceği 'ziyaretçi projesi' için adım attıklarının müjdesini de veriyor.

Uzun soluklu bir çalışma olan Haliç ve çevresinin kurtarılması projesi, tabiatı korumak amacıyla hayata geçirilen çevre dönüşümüne güzel bir örnek. Kavuncu, şöyle konuştu: "Baltalimanı'ndan Boğaz suyunun Sadabat deresine dökülmesiyle artık Haliç durağan bir su değil. Deniz suyunun da kavuşmasıyla Haliç tamamen temizlenecek ve zaman zaman hissedilen bu koku da tamamen bitecek ve su sporlarının yapılabileceği bir seviyeye ulaşabilecek. Meydanda ya da Eyüp'te ters rüzgârların etkisiyle zaman zaman koku gelebiliyor. Bu da kolektörlerin devre dışı bırakılmasıyla sona erecek. Çünkü artık Haliç'e atılan bir atık yok."

Kavuncu, caminin Eyüpsultan Camii ve meydanın deniz seviyesine sıfır olduğunu, bu yüzden bölgenin alt yapısında sürekli problem yaşanacağını belirtiyor.

Tuğba Mezararkalı/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Eyüpsultan Camisi ve Haliç, yapılan çalışmalarla daha da güzelleştirildi!
  • 02.09.2012 09:15

Eyüpsultan Camisi ve Haliç, yapılan çalışmalarla daha da güzelleştirildi!

Bundan on yıl öncesine kadar yanından geçerken herkesin penceresini kapattığı İs ...