maritbet girişmaritbet
Fatih AR uygulaması, tarihi yarımadayı mobil cihazlarda yaşatacak!

Fatih AR uygulaması, tarihi yarımadayı mobil cihazlarda yaşatacak!

Fatih Belediyesi'nce hazırlanan "Fatih AR" uygulamasıyla, akıllı telefon kullanan vatandaşlar, Tarihi Yarımada'daki eserler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilecek

 

Fatih Belediyesi'nce hazırlanan "Fatih AR" uygulamasıyla, akıllı telefon kullanan vatandaşlar, Tarihi Yarımada'daki eserler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilecek.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'un kurulduğu, geçmişi 8500 yıl öncesine dayanan Tarihi Yarımada'da, Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının en nadide eserlerinin bulunduğunu belirterek, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı ve Sultanahmet Camisi'ni de içinde bulunduran bölgenin, İstanbul'a gelen turistlerin de en fazla ilgi gösterdiği yer olduğunu söyledi.

Fatih'in metrekareye düşen eser sayısının diğer ilçelerden çok fazla olduğunu anlatan Demir, bu eserlerin restorasyonuna da önem verdiklerini kaydetti.

Tarihi eserleri yerli ve yabancı turiste tanıtma noktasında da çalışmaları olduğunu belirten Demir, bilişim teknolojilerinin yerel yönetimlerde kullanılmasıyla ilgili ülke çapında yapılan yarışmalarda aldıkları ödüller bulunduğunu, Fatih AR Projesi'nin de bunlardan biri olduğunu bildirdi.

Fatih AR Projesi'ni "Arttırılmış gerçeklik" olarak tanıtan Demir, projeyi şöyle anlattı:

"Vatandaşlar, programı indirdikleri akıllı telefonu tarihi esere yaklaştırdıklarında eserle ilgili her türlü bilgiye kolaylıkla ulaşabilecek. Vatandaşların Fatih AR uygulamasını cihazlarına indirmeleri yeterli. Cihazın kamerası kullanılarak çevredeki eserler tarandığında, eserlerle ilgili yüklenmiş tüm bilgilere, 3 boyutlu görüntü, sesli anlatım ve ilgili metinlere ulaşmak mümkün olacak. Vatandaşlar Fatih AR ile tarihi eserleri artık daha rahat gezebilecekler."

-"Bunun sonu yok..."-

Fatih Belediye Başkanı Demir, projenin bir önceki versiyonunun, üzerinde çalıştıkları ve bitirdikleri, karekodla giriş yapılan "Tarih Sesleniyor Projesi" olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Orada şunu yapmıştık; mesela Dikilitaş'a gittiğinizde, çok özet bir bilgi ve bir karekod var. Akıllı telefonunuzla o karekodu çektiğinizde tarihi eserlerle ilgili tüm bilgiyi alabiliyordunuz. Şimdi buna gerek kalmadı. Akıllı telefonunuz varsa bütün bilgileri rahatlıkla alabilirsiniz. İnternet üzerinden Tarihi Yarımada'da herhangi bir tarihi esere girdiğinizde; adası, çapı, parseli, mülkiyeti, içinde oturanların dışında, onunla ilgili daha fazla neler var, onları çok rahatlıkla görebiliyorsunuz. Daha önce çekilmiş videolar dahil olmak üzere o parselle, o yapıyla ilgili bütün detayları görebiliyorsunuz. Şu anda pilot uygulaması yapılıyor. Proje önümüzdeki aylarda etkin hale gelecek. Ama tabii bunun sonu yok. Arkadaşlarımız çalışıyorlar. Türkiye'de daha önce uygulanmamış bir proje. Her tarihi eserin her türlü bilgisini sisteme gireceğiz."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fatih AR uygulaması, tarihi yarımadayı mobil cihazlarda yaşatacak!
  • 28.10.2012 13:22

Fatih AR uygulaması, tarihi yarımadayı mobil cihazlarda yaşatacak!

Fatih Belediyesi'nce hazırlanan "Fatih AR" uygulamasıyla, akıllı telefon kullana ...