maritbet girişmaritbet
Fatih Belediyesi tarihî Yedikule Bostanları'nı yıkıyor!

Fatih Belediyesi tarihî Yedikule Bostanları'nı yıkıyor!

Fatih Belediyesi, Bizans zamanından kalan ve Osmanlı devrinde de bostan statüsünde kayıtlı olan tarihî Yedikule bostanlarını yıkma kararı aldı

Fatih Belediyesi, Bizans zamanından kalan ve Osmanlı devrinde de bostan statüsünde kayıtlı olan tarihî Yedikule bostanlarını yıkma kararı aldı. Belediye bu alanı yeşil alan yapacak. Bostanlara Fatih Belediyesince moloz döküldüğü belirtildi. Haberin duyulmasının ardından çevreci ve tarihçiler bölgeye giderek basın açıklaması yaptı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de ekibiyle birlikte geldi ve hazırladıkları projeleri gazetecilere gösterdi. Çalışmaların 2006 yılından beri planlandığını söyledi. Bu esnada bölgeden kimi vatandaşlarla tarihçi ve çevreciler arasında tartışma çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada; yeşil oranının her geçen gün arttığı İstanbul, büyük bir yeşil alana daha kavuşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yedikule Belgradkapı arasında bulunan 90 bin m2'lik alanı bölge parkına dönüştürüyor” denildi.

Daha önce de yıkıldı

Daha öncede bu bölgedeki bostanların bir kısmının kaldırılarak yerine konut yapıldığını söyleyen çiftçiler yaşadıklarını Taraf 'a anlattı. Kırk yıldır burada çiftçilik yapan ve ismini vermek istemeyen bir çiftçi, kendilerine belediye tarafından bir hafta önce burayı boşaltmaları yönünde bir yazı geldiğini ve iki gün önce buranın yıkımına başlandığını anlattı: “35-40 yıldır burada çiftçilik yapıyorum. Geçen hafta bize burayı boşaltın dediler. Biz de ne olup bittiğini öğrenmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gittik ‘bilmiyoruz' dediler, Fatih Belediyesi'ne gittik aynı cevabı aldık. Derdimizi anlatacak bir muhatap bulamadık. Belediye ekipleri ürünlerimizi toplamamıza bile izin vermeden yıkıma başladı” dedi. Fatih Belediyesi'yle her yıl sözleşme yapıp aylık bin 300 lira kira ödediklerini aktaran bir başka çiftçi ise şunları söyledi: “Biz bu bostanları yıllardır ekip biçiyoruz. Fatih Belediyesi'ne kira ödüyoruz. Burayı boşaltmamız karşılığında bize 2 bin TL teklif ettiler. Önümüz Ramazan ayı hem biz hem halk mağdur olacak, ‘bize bayram sonrasına kadar izin verin para da istemiyoruz' dedik. Fakat Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Talip Temizer, ‘Kesinlikle hayır, olmaz öyle bir şey' dedi.”

Osmanlı'dan beri buralar bostandır

Uzun süredir Yedikule bostanlarına gelip gittiğini aktaran tarihçi Caroline Finkel, “Buranın statüsü gereği ebediyen bostan kalması gerekiyor. O yüzden yüzyıllardır burası bostan olarak kalmış durumda” dedi.

Yemek kültürü için önemli

Hardvard Üniversitesi'nde birkaç yıl önce “Osmanlı dönemi yemek kültürü” üzerine doktora yapan ve Türkiye'ye gelen Aleksandar Sopov bu bostanların Osmanlı yemek kültüründe önemli bir yeri olduğunu söyleyerek, “19. yy Osmanlı haritalarında bu bostan olarak görülüyor. Tarihî bir geçmişi ve kültürel bir özelliği olan bu bostanda çok sayıda tarihi kuyu, ahır ve ahşaptan ev var. Şimdiye kadar iki ev ve bir kuyuyu yıktılar” şeklinde konuştu.

Evren Kızılağaç/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kara Surları Millet Bahçesi Projesi için düğmeye basıldı
  • 03.12.2021 16:29

Kara Surları Millet Bahçesi Projesi için düğmeye basıldı

Fatih Belediyesi, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan kara surlarının bir bölüm ...

Fatih'te tarihi su yapıları konuşuldu!
  • 20.11.2021 14:42

Fatih'te tarihi su yapıları konuşuldu!

Fatih Belediyesince, tarihi su yapılarının şehir, kültür, mimari, edebiyat, din ...

Fatih'te 10 bin binayı kapsayan plan düzenlemesine ilgi artıyor
  • 12.11.2020 13:59

Fatih'te 10 bin binayı kapsayan plan düzenlemesine ilgi artıyor

Fatih Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Koruma Kurulunca alınan ilçe ...

Tarihi Yedikule Hisarı restorasyon sonrasında açılacak!
  • 24.09.2020 14:48

Tarihi Yedikule Hisarı restorasyon sonrasında açılacak!

Türkiye’nin ve dünyanın en eski açık hava müzelerinden biri olan, İstanbul’un se ...

Tarihi Yarımada ihya ediliyor
  • 04.12.2017 11:49

Tarihi Yarımada ihya ediliyor

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih'te 2005 yılından bu yana 320 tarihi ...

Tarihi Yedikule Hisarı restore ediliyor
  • 21.09.2020 16:49

Tarihi Yedikule Hisarı restore ediliyor

Fatih Belediyesi tarafından İstanbul surlarının fetihten sonra eklenen kısımları ...