Fatih Camii Akdeniz Medresesi 17 milyon liraya yenilenecek!
Fatih Camii avlusundaki sekiz medreseden oluşan külliyenin batıdaki medreseler topluluğu Akdeniz, doğudaki medreseler topluluğu ise Karadeniz olarak anılıyor. Akdeniz Medresesi, 17 milyon 520 bin TL bedelle yenileniyor
Fatih Camii avlusundaki sekiz medreseden oluşan külliyenin batıdaki medreseler topluluğu Akdeniz, doğudaki medreseler topluluğu ise Karadeniz olarak anılıyor. Akdeniz Medresesi, 17 milyon 520 bin TL bedelle yenileniyor
FATİH KÜLLİYESİ, GELİŞEN İSTANBUL'UN LOKOMOTİFİ
Fatih Külliyesi, İstanbul'a Türk döneminin karakteristik görünümünü kazandıran büyük külliyeler dizininin ilk halkasıdır. Bine yakın çalışanı ve çevresindeki çarşılarla bu külliye, şehrin gelişmesinde etkili olan yeni bir ağırlık merkezi oluşturmuştur..
İstanbul İl Özel İdaresi, Fatih Külliyesi içerisinde yer alan Akdeniz Medresesi'ni restore ettiriyor. 17 milyon 520 bin Türk Lirası bedelle restore edilecek medresedeki çalışmaların bu yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. Sekiz medreseden oluşan külliyenin batıdaki medreseler topluluğu Akdeniz, doğudaki topluluğu ise Karadeniz olarak anılıyor. Medrese, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinin ardından 1463-1470 yılları arasında yapıldı. İstanbul İl Özel İdaresi'nin çalışmalarını sürdürdüğü Akdeniz Medresesi'nin her biri on dokuzar hücre, eyvan, dershane, revaklar ve tuvaletlerden meydana geliyor. Medrese hücreleri kare planlı ve avlu tarafındaki revaklara birer kapı, dış tarafa birer pencere ile açılıyor. Köşedeki hücreler dış tarafa ikişer pencere ile açılmış ve hücrelerin üstü yarım kasnaklı kubbelerle örtülmüş. Fatih Külliyesi'ni oluşturan medreseler 1766 depreminde cami ve diğer yapılarla birlikte zarar görmüşse de kısa süre içerisinde yeniden onarılmıştı. Fatih Külliyesi, 1463-1470 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fatih ilçesinde yaptırılmıştır. İstanbul'un fethinden sonra ilk ve en büyük yapılar topluluğu olarak yapılan Fatih Külliyesi'nin mimarı ise Atik Sinan'dır.
FATİH ÜNİVERSİTELERİ
Fatih medreseleri; Sahn-ı Seman ve Tetimme olmak üzere ikiye ayrılır. Fatih Camiinin iki tarafında dörderden sekiz adet olmak üzere inşa edilen medreselere Sahn-ı Seman adı verilmiş ve bu medreseler; Yüksek Medrese (Üniversite) olarak adlandırılmıştır. Bu medreseler; Sahn-ı Seman medreselerine öğrenci hazırlayan orta seviyede hazırlık medreseleri idiler. Fatih medreselerine; Fatih Camiinin doğusunda Karadeniz tarafında bulunanlara Karadeniz Medreseleri, Fatih Camiinin batısında Marmara tarafında bulunanlara ise Akdeniz Medreseleri denmiştir.
Türkiye Gazetesi
Yorum Yaz