maritbet girişmaritbet
Gaziantep kabuk değiştiriyor

Gaziantep kabuk değiştiriyor

Gaziantep tarihi, sosyal ve kültürel zenginlikleri, sanayi, ticaret ve turizm alanındaki gelişmişliği ile ülkemizin önde gelen illerinden birisi olmasının yanı sıra 4 organize sanayi bölgesi, 10 binlerce çalışanı ile Türk ekonomisinin dışa açılan bir kapısıdır

Gaziantep'in yerleştiği coğrafi alanın, ilk uygarlıkların doğup geliştiği Mezopotamya ve Akdeniz arasında bulunması, ayrıca güneyden ve Akdeniz'den gelip doğuya, kuzeye ve batıya giden yolların kavşağında oluşu ilimizin tarihinin çok renkli olmasını sağlamıştır. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması, Gaziantep'in önemini artırmış ve canlılığının sürekli olmasını sağlamıştır. Dolayısıyla tarih öncesi çağlardan beri insan topluluklarına yerleşme sahası ve uğrak yeri olmuştur. Coğrafi konumunun sağladığı bu avantaj nedeniyle, yaklaşık 7 bin 500 yıllık bir tarihi olduğu tahmin edilmektedir.


Gaziantep tarihi, sosyal ve kültürel zenginlikleri, sanayi, ticaret ve turizm alanındaki gelişmişliği ile ülkemizin önde gelen illerinden birisi olmasının yanı sıra 4 organize sanayi bölgesi, 10 binlerce çalışanı ile Türk ekonomisinin dışa açılan bir kapısıdır. Öyle ki her yıl katılımcı sayısı gittikçe artan dev fuarlara ev sahipliği yapıyor olması ticaretten kaynaklanan canlılığın göstergeleridir. Bu özelliğinden dolayı Orta Asya, Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünyanın 150 ülkesi ile ticaret yapmaktadır. Öyle anlaşılıyor ki, Gaziantep tarihinin tüm dönemlerinde bir cazibe merkezi olmuş.

Günümüzde de, Organize Sanayi, Serbest Bölge ve tüm diğer küçük sanayi olanaklarıyla önemli bir çekim alanı olmaya devam etmiştir.
Uluslararası hava limanı, otoyolları, yerli yabancı yatırımcıların açtıkları yıldızlı otelleri, teknolojinin tüm imkanları ile donatılmış, uzman kadrolara sahip özel sağlık merkezleri ve hastaneleri, mevcut lojistik ve alt yapı tesisleriyle yatırımcılara her zaman geniş olanaklar sağlayan bir şehir. Biz, bu gerçekleri her fırsat ve ortamda dile getirerek, yerli yabancı tüm yatırımcılara çağrımızı her yerde yineliyoruz.
 

GEÇMİŞ GÜNÜMÜZLE BULUŞTU

Gaziantep birçok kültürel zenginliği bünyesinde barındırmaktadır. Eski kent yerleşiminin merkezi olan Kale ve aksında toplam 13 ayrı proje için toplam 1,7 Milyon Euro AB Hibesi kullandık. Diğer kaynak ve fonlardan toplam 20 Milyon TL'yi restorasyon çalışmalarında kullandık. Bu projelerimizle tarihi Kültür Yolunu bakırcılığıyla, sedef işlemeciliğiyle, kilimciliğiyle, kutnu dokumacılığıyla, yemenicilik ve daha birçok sanat ve zanaatleriyle yeniden canlandırdık.
 

YEDİ YILDA ULAŞIMDA ÇAĞ ATLADIK

Türkiye'nin en büyük metropolleri arasında yer alan Gaziantep'in ulaşım problemine neşter vurarak 7 yıl içerisinde 10 adet Köprülü Kavşak yaparak Tarihi İpek Yolu üzerindeki transit trafik akışı başta olmak üzere, şehir içerisinde de ulaşımı keyif haline dönüştüren ender iller arasında yer aldık. Gaziantep'te çağdaş ulaşım imkanı sunan kavşak çalışmaları için 70 milyon TL'ye yakın yapılan yatırımın tamamı belediye öz kaynaklarından karşılanmıştır.
 

AVRUPA'NIN EN UCUZ RAYLI SİSTEMİ

Gaziantep'i çağdaş bir metropol olarak yeniden oluşturmak yönündeki en önemli adımlardan biri Hafif Raylı Sistemdir. Sanayi ve ekonomik göstergeleri yüksek metropoller sahip oldukları bu özelliklerinden dolayı, göç başta olmak üzere artan işgücü ve trafikteki araç sayısından etkilenmektedirler. Vagonları, istasyonları, teknik donanımları ve diğer unsurları ile 9,3 km'lik hat üzerinde yaklaşık 50 Milyon Türk Lira bütçesi ile Gaziantep, Türkiye'de Hafif Raylı Sistem'i en uygun mal eden illerin başında yer almaktadır.


Fas'ta ve Cezayir'de Raylı Sistem için Km başına 22 Milyon Euro Maliyet çıkarılırken, Gaziantep 4 Milyon Euro ile emsalleri arasında en ucuz sistemi yapmıştır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin Raylı Sistem güzergahındaki seçiminin optimum yapılması maliyetlerin düşmesindeki etkenlerin başında gelmektedir. Hafif Raylı Sistem için Karataş Bölgesine 3,5 Km'lik projenin tüm çalışmaları tamamlandı. 2011 yılında 2.Etap için gerekli çalışmalara başlamayı düşünüyoruz.


KİŞİ BAŞINA 8 M2 YEŞİL

Halkımızı yeşille buluşturmak, şehre yeni sosyal donatı alanları kazandırmak amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında 7 yılda Gaziantep'e 427 Bin 300 metrekare Park, 85 Bin 50 metrekare yeşil refüj çalışması gerçekleştirdik. Sadece şehir merkezinde 2 Milyon 74 Bin metrekare yeşil alan oluşturduk. Türkiye'nin en küçük orman alanına sahip bölgemizde sosyal yaşamın olmazsa olmazlarında mesire alanlarında gerçekleştirdiğimiz düzenlemelerle 2 Milyon 140 Bin metrekarelik Erikçe Park Ormanı, 700 Bin metrekare alanı ve suni göleti ile Alleben Mesire Alanını, 2 etaptan oluşan ve 50 Bin metrekare yerleşkeli 271 adet Hobi Bahçesini Gaziantep halkının hizmetine sunduk. Bugün Gaziantep 9 Milyon 600 Bin metrekare aktif yeşil alana sahiptir. Bölgenin en büyük botanik parkını 20 Bin metrekare alan üzerine kurduk. Park içerisinde yer alan 550 çeşit endemik bitki ile farklı bir cazibe noktası haline geldi.


ASFALT İLE İSTANBUL'A YOL OLUR

Gaziantep Belediyesi 2004-2010 yılları arasında Bin 100 Km asfalt çalışması yaptı. Büyükşehir Belediyesinin sorumlu olduğu bölgelerde 2004-2010 yılları arasında yapılan asfalt çalışmaları ile çağdaş bir kente yaraşır ulaşım imkanı sağlayacak yollar yaptık" dedi.


ÇAĞDAŞ VE EKONOMİK KONUTLAR

TOKİ en başarılı uygulamalarından birini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yaptı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak pahalı konutlar yaparak buradan gelir elde etme düşüncesinde değiliz, tam tersine dar gelirli ve orta düzeyde gelire sahip insanımıza sosyal konut yapmak bizim görevimizdir diye düşünüyorum. TOKİ, Gaziantep'te son 7 yılda, 10 Bin 387 konut, 12 İlköğretim Okulu, Lise, 2 Kreş, 6 Ticaret Merkezi, 10 Spor Salonu, 5 Camii, 2 Sağlık Ocağı, Kütüphane ve 100 Yataklı Hastane ve Sevgi Evi yatırımı yaptı.


"Gaziantep'te yapacak daha çok işimiz var, şehrimizi tarihine, kültürüne, potansiyeline yaraşır biçimde imar etmeye devam edeceğiz. Başladığımız projeleri bitirecek; yeni dev projeler yapacağız..."

 

Dünyada en hızlı büyüyen 10. şehiriz
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, kentin dünyada en hızlı büyüyen 10. şehir olduğunu belirterek "Biz artık turizm ve kültürel olarak da anılmak istiyoruz" dedi. Dr. Güzelbey, dünyada artık kentlerin yarıştığını belirterek şöyle dedi: "Gaziantep lahmacun, kebap ve baklava ile anılıyor. Ama turizm ve kültürel olarak da anılmalıyız. Turizm potansiyelinden pay almak istiyoruz. Bir sürü tarihi dokumuz varken nasıl sadece bir kebap şehri olarak anılıyoruz.


Bu bir eksikliktir. Tarihi dokulara yaptığımız restorasyonlarla 1 milyon 350 bin nüfusu ile Gaziantep turizm potansiyelinden pay almaya başladı. Türkiye'de olmayan mutfak müzesi, şehir müzesi, mozaik müzesi ve cam müzesi şehrimizde yapıldı."

  • Etiketler:

Yorum Yaz