maritbet girişmaritbet
Gaziantep, raylı sistemi 55 kilometreye çıkaracak!

Gaziantep, raylı sistemi 55 kilometreye çıkaracak!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi halen 21 kilometre uzunluğa sahip Raylı Sistem projesini İbrahimli 3.Etap Raylı Sistem Projesi'nin tamamlanmasının ardından 55 kilometreye çıkarmayı hedefliyor.

Toplu ulaşım olanaklarını genişletmeye odaklanan belediye imzaları atılan 50'si doğalgazla çalışan 80 otobüsün ardından önümüzdeki dönemde 107 yeni otobüs daha alacak. 

Türkiye ihracatının parlayan yıldızı Gaziantep, yerel yönetim süreçlerinde de proje odaklı büyüyor.  Türkiye'nin  merkez nüfusuna göre 6'ıncı büyük kenti olarak öne çıkan Gaziantep toplu ulaşım projelerine yoğunlaştı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin 2011'de ilk yolcularını taşımaya başlayan raylı sisteminin uzunluğu 21 kilometreye ulaştı. Kentte İbrahimli 3.Etap Raylı Sistem Projesi'nin tamamlanmasının ardından ağ uzunluğu 55 kilometreye çıkacak. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Asım Güzelbey, toplu taşımada hizmet verecek 50'si doğalgazla çalışan 80 yeni otobüsün aldıklarını belirterek, yeni dönemde 107 yeni otobüs daha alacaklarını söyledi. Güzelbey ile son dönem çalışmaları ve gelecek hedeflerini konuştuk.
 
Sürdürdüğünüz projelerin hangilerini sonuçlandırdınız?
 
Gaziantep; 1 milyon 700 bin nüfusu ile Türkiye'nin 81 vilayeti içinde merkez nüfusuna göre 6, ilin genel nüfusuna göre 8'inci büyük kenti. Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapımı tamamlanan ve 1 Mart 2011'de yolcu taşımaya başlayan 1. Etap Raylı Sistem'in devamı olan hattın toplam uzunluğu 6 kilometre oldu. Karataş Etabı'nın devreye girmesi ile birlikte kentimizde Hafif Raylı Sistem'in daha önce 15 kilometre olan uzunluğu 21 kilometreye ulaştı. Sadece 1. Etap Raylı Sistem ile hizmete girdiği 1 mart tarihinden itibaren 5,5 milyon yolcu taşıdık.  Haziran 2011'de temelini attığımız 2.Etap Karataş Hattı'nı  1 yıl gibi çok kısa bir sürede tamamladık. Bu etabın test sürüşlerini de bitirildi. Bu proje ile birlikte Karataş Bölgesi'nde yaşayan 300 bin kişinin kent merkezine kolaylıkla ulaşmasını sağlıyoruz. İbrahimli 3.Etap Raylı Sistem Projesi'nin tamamlanmasının ardından 55 kilometrelik bir ağa sahip olacağız.
 
GAZİANTEP'İ MÜZELER KENTİ YAPMAYI HEDEFLEDİK
 
Bu yıl çözüme kavuşan en önemli sorununuz ne oldu?
 
Gaziantep yakın tarihe kadar, lahmacun ve kebapla anılan bir şehir statüsündeydi. Oysa dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Binlerce yıl değişik medeniyetlere ev sahipliği yaptı ve daima bir kültür, ticaret, sanat kenti oldu. Müzeler, modern projeler Gaziantep'e geçmişine sahip çıkan ama  geleceğe de güvenle bakan modern bir kent görüntüsü kazandırdı.  Hedefimiz turizm pastasından daha fazla pay almak. Kültür, inanç, eğitim ve sağlık turizm gibi alternatif alanlar var. Bu potansiyellerin doğru değerlendirilmesi sanayisi ile ünlenen kentimizde yeni bir istihdam alanı yaratacaktır. 
 
Peki turizm sektörüne neler yaptınız?
 
Avrupa Birliği fonlarını kullanarak hanlar, hamamlar, kervansaraylar ve Antep evlerini restore ettik. Gaziantep'i müzeler kenti yapmayı hedefledik. Şuanda Gaziantep'te 12 tane müze var. Önümüzdeki yıl yapmayı planladığımız 4 müze ile müze sayımız 16'ya çıkacak. Geçen günlerde cumhurbaşkanımızdan Zeugma Antik Kent ve Müzesi ile Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü aldık. Zeugma bizim için çok önemli bir değer. Tüm bunları yaparken kentin altyapısını, ulaşımını ve sosyal alanlarını ihmal etmedik. Bütün şehirlerin hayalleri olması lazım. Biz Gaziantep'in 30 yıl sonrasını nasıl görmek istediğimizi hayal etmekle başladık bu işe. Burada şunu fark ettik. Proje yapmak için çok büyük paralara gerek yok. Neyi yapmayı hayal ederseniz yolunuz bir şekilde projeye çıkıyor ve proje de sizi destekliyor. Bu konuda AB fonlarını iyi kullandık. Tarihi Antep evlerini ve 500 yıllık tarihi Bakırcılar Çarşısı'nı restore ettikten sonra buralar turizm açısından çok büyük değişim gösterdi.  Yaptığımız müzelerle de bu potansiyeli geliştirdik. 
 
2013'te devreye alacağınız ulaşım projeleri var mı? 
 
Gaziantep'e 2004 yılından bu yana kazandırdığımız 11 köprülü kavşak var. Günden güne büyüyen kentimizde artan araç sayısını ve yoğunluğunu kaldıracak alternatif yol açma çalışmaları ile bunu destekledik. Çünkü en büyük sorunlarımızdan birisi de yerleşim yerlerinin kent merkezi ile olan bağlantılarının zayıflığı idi. Altyapının ardından kent içi ulaşımda hizmet veren toplu taşıma araçlarının sayısını ve araç kapasitelerini artırma yönünde çalışmalar yaptık. Raylı sistem başta olmak üzere, kent içerisinde toplu taşımada hizmet verecek 50'si doğalgazla çalışan sisteme sahip olmak üzere 80 yeni otobüsün alım işi için firma yetkilileri ile imza attık. Ardından önümüzdeki süreçte 107 yeni otobüsü de kent halkının hizmetine sunacağız.
 
SU FİYATI 5 YIL ÖNCESİ İLE AYNI
 
Kentin çözülmesi gereken 3 önemli sorunu nedir?
 
Gaziantep, bölge ekonomisini ayakta tutan, önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri. Sanayi ve turizm potansiyelindeki gelişmeler ilimizi Güneydoğu'nun cazibe merkezi haline getirdi.  Ne var ki, sanayileşme ve göçlerle birlikte başlayan bu olağanüstü gelişmenin yarattığı çarpık kentleşme kentin dokusunu tahrip etti. Planlama eksikliği, sanayileşme ve göçlerle birlikte yaşanmaz hale gelen Gaziantep'in hak ettiği büyükşehir imajına kavuşması için gerek altyapı, gerekse üst yapı konusunda birçok projeyi hayata geçirdik. Gelişen ve büyüyen turizm potansiyeli ile bölgenin lideri konumuna gelen Gaziantep,  modern şehircilik anlayışı ve kısa sürede gerçekleşen kentsel değişimi ile geleceğini de yaratmış oldu. Su kaynaklarının geliştirilmesi ekonomik üretkenlik ve sosyal refaha doğrudan katkı sağlıyor.
 
Enerji maliyetlerini vatandaşın sırtından kaldırmak ve yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı önlem almak için 100 bin tonluk Türkiye'nin en büyük su deposunu GASKİ Genel Müdürlüğü eliyle devreye aldık. Su fiyatlarını 5 yıl öncesinin fiyatıyla aynı tutarak, Gaziantep için alternatif su kaynakları üreterek vatandaşlarımıza hiçbir şekilde su konusunda sıkıntı yaşatmadık. Gaziantep'in ikinci ana içme suyu kaynağı olan Mizmilli İçme suyu projesi devreye girdi. Kentimizin saydığım sorunları konusunda ciddi bir başarıya imza attık.
 
Eğitim alanında ne gibi çalışmalar yürüttünüz?
 
Kentte eğitime en çok katkıyı sunan kurumlardan birisi de Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'dir. Göreve geldiğimiz günden bu yana birçok okulda tadilat çalışması yaptık. Açtığımız gençlik merkezlerinde maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları için düzenlenen kurslar sayesinde SBS ve ÖSS sınavlarında yüzde 95 başarıya yakaladık. 2004 yılında başlattığımız çalışma ile tarihi yapıların korunmasına da öncülük ettik. 
 
Türkiye'de İklim Eylem Planı hazırlayan belediyeyiz
 
AB ve bakanlık desteği ile hazırladığımız projelerle bir yandan yapıları koruduk bir yandan da insanımızda bu konuda sahiplenme ve koruma bilinci oluşturduk.Kentimiz örnek projeleri ve gelişmişliği ile birçok ülke ve kuruluşun ilgisini çekmeye devam ediyor. Türkiye'de İklim Eylem Planı hazırlayan belediye olduk. Doğalgazla çalışan otobüsler, katı atık ayrıştırma tesisi, ekolojik kent, arıtma tesisleri ile Gaziantep, aynı zamanda çevreci kent vizyonu ile dünyaya katkı sunan bir kent haline geldi.
 
İş sıkıntısı yok, iş beğenmeme sıkıntısı var
 
Gaziantep kendi öz sermayesi ile ürettiği ürünleri yurt içi ve yurt dışında pazarlayarak bölgenin ekonomisini ayakta tutan, önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden. Sanayi ve turizm potansiyelindeki gelişmeler, ilimizi bölgenin cazibe merkezi haline getirdi. İnsanları iş ve aş imkanları ile kendine çeken kentimiz de son dönemde tarih ve kültür mirasının gün yüzüne çıkarılması, bu değerlerin turizm çatısı altında sanayiye parallel bir sektör oluşturması insanımıza yeni yeni istihdam alanları sundu.  Bugün OSB'de 200 bin civarında sigortalı personel istihdam eden büyük işletmeler çalıştırmak için işçi  bulmakta sıkıntı yaşıyorlar. Kentimizde iş sıkıntısı yok, iş beğenmeme sıkıntısı var. 
 
RAKAMLARLA BÜYÜKŞEHİR
 
İlçe sayısı: 9
Raylı sistemin mevcut uzunluğu: 21 km
Raylı sistemin  hedeflenen uzunluğu : 55 km
Anlaşması yapılan yeni otobüs: 80
Önümüzdeki dönem alınacak yeni otobüs: 107
 
M. Tekin ÇİÇEK-Kamil ESER/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 250 milyon TL’ye arsa satıyor!
  • 30.04.2022 11:07

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 250 milyon TL’ye arsa satıyor!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından satışa çıkarılan iki parsel arsanın t ...

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi hangi arsalarını satıyor?
  • 14.12.2018 09:40

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi hangi arsalarını satıyor?

Mülkiyeti Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ve çeşitli imar durumların ...

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden satılık 5 arsa!
  • 10.12.2018 10:17

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden satılık 5 arsa!

Mülkiyeti Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ve çeşitli imar durumların ...

Gaziantep Belediyesi'nden 2 satılık taşınmaz!
  • 10.11.2018 15:52

Gaziantep Belediyesi'nden 2 satılık taşınmaz!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı mülkiyetinde bulunan Belkıs ve Özgürlük ...

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden satılık gayrimenkuller!
  • 05.10.2018 16:25

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden satılık gayrimenkuller!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde bulunan gayr ...

Gaziantep'te 45.4 bin liraya 5 adet satılık taşınmaz!
  • 10.08.2018 10:21

Gaziantep'te 45.4 bin liraya 5 adet satılık taşınmaz!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesine ait, Şehitkamil ilçesi, 15 Temmuz mahallesinde ...