Gaziantep'teki Rumkale turizme kazandırılıyor!
Fırat Nehri kıyısında tarihi ve doğal güzellikleri buluşturan Rumkale, dünya turizmine kazandırılıyor
Günümüzde 3 yanı baraj gölüyle çevrili yarım ada görünümünde olan ve Hristiyanlar açısından kutsal yerlerden sayılan Rumkale'de, ikinci etap restorasyon kapsamında Aziz Nerses Kilisesi restore edilecek, taş evler butik otel olacak ve doğu tarafından yürüme yolu tamamlanacak.
Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi 2 bin yıl öncesine kadar dayanan Rumkale'nin antik bir şehir olduğunu belirterek, ''Özellikle Hristiyanlar arasında çok önemli. İncil'lerden birisinin orada yazıldığı rivayet ediliyor'' dedi.
Rumkale'nin kültür-inanç turizmini içinde barındırdığını, doğa turizmine uygun olduğunu ifade eden Yılmaz, Fırat havzasında Karkamış, Zeugma ve Rumkale'nin birlikte önemli bir kültür mirası olduğunu vurguladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, Rumkale'de yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde gördüğünü belirten Yılmaz, şunları söyledi:
''Sayın Bakanımız'ın talimatıyla da Rumkale'yi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne almak için çalışma başlatacağız. Gerçekten Rumkale birçok kişi tarafından görüldüğünde hayranlıkla seyredilen ve 'Türkiye'de böyle bir yer var mıymış' gibi tepki gösterilen, o kadar beğenilen bir alan. Biz orayı gerek yurt içi gerekse yurt dışı turizme açmamız lazım. Bunun için de yolumuz olması lazım, konaklama tesisleri olması lazım ve restorasyonu bitirmeniz lazım.''
''ÖZEL SEKTÖRÜN ORADA YATIRIM YAPMASINI BEKLİYORUZ''
Rumkale'de birinci etap restorasyon çalışmaları kapsamında kalenin duvarı ve burçlarının güçlendirildiğini, çevresinin düzenlendiğini, kalenin içindeki cami ve değişik dönemlere ait kiliselerin restore edildiğini, batı tarafından yürüme yolunun yapıldığını anlatan Yılmaz, ikinci etap restorasyonun 2013 yılında tamamlanacağını ifade etti.
Yılmaz, ''İkinci etapta özellikle Aziz Nerses Kilisesi restorasyonu tamamlanacak ve yürüme yolları bitirilecek. Şimdi kalenin doğu tarafından yürüme yoluna başlandı. Doğudan batıya doğru yol birleştirilecek. Kalenin içindeki 10-11 tane taş ev restore edilerek, butik otel veya kafeterya olarak kullanılacak. Seyir terası yapılacak'' dedi.
Cafer Yılmaz, ikinci etap için 1 milyon TL'si İl Özel İdaresi bütçesinden olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gönderdiğiyle toplam 2-2,5 milyon TL ödenek ayrıldığını bildirdi.
Vapur ve teknelerle, Rumkale, Halfeti ve Zeugma arasında turlar düzenlendiği, Yavuzeli ilçesi ile Rumkale arasındaki 34 kilometrelik turizm yolunun da seneye tamamlanacağını anlatan Yılmaz, ''Şu an Bakanlığımız da biz de bilinçli şekilde Rumkale'nin reklamını yapmıyoruz. Altyapı ve turistik tesisler tamamlanınca tanıtım yapacağız'' dedi.
Yılmaz, Gaziantep olarak 2023 yılında 5 milyon turist çekmeyi hedeflediklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Şehrimize geldiğinde turistlerin 3-4 gün konaklamasını istiyoruz ki, Gaziantep ekonomisine katkısı 3-4'e katlansın. Bunun için de şehrin etrafındaki tarihi mekanları kullanmamız lazım. Bu şehrin böyle bir potansiyeli var. Özel sektörün oraya yatırım yapmasını bekliyoruz. Lokanta kursun, kafeterya kursun, küçük konaklama tesisleri kursun, işletsin. Biz her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız.''
Sabah
Yorum Yaz