maritbet girişmaritbet
Gazintep'te 5. Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor

Gazintep'te 5. Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı (GOSB) Cahit Nakıboğlu, yaptığı açıklamada, beşinci OSB'nin 11,5 milyon metrekare üzerine kurulacağını, 1200 fabrikanın dilekçe verdiğini ancak arz ve talebin dengelenmesinin lazım olduğunu belirtti

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı (GOSB) Cahit Nakıboğlu, yaptığı açıklamada, beşinci OSB'nin 11,5 milyon metrekare üzerine kurulacağını, 1200 fabrikanın dilekçe verdiğini ancak arz ve talebin dengelenmesinin lazım olduğunu belirtti.

Beşinci bölgenin, ilk dört bölgenin yarısı büyüklüğünde olacağını kaydeden Nakıboğlu, şöyle konuştu:

''Kriz olmasaydı ve 5084 sayılı teşvik yasasıyla cezalandırılmasaydık bugün 78'nci organizeyi konuşuyor olurduk. Komşu illerimiz olan Kilis, Osmaniye, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa'yı teşvik kapsamına alıp bizi çerçeveye koydular. Buradan 20 kilometre ötesi Kahramanmaraş toprakları. Oradaki sanayici enerjiye 1 milyon lira veriyorsa biz burada aynı miktar enerjiye 2 milyon lira veriyoruz. Bu nedenle burada yatırım yapmak isteyenler frene bastı.''

Yurtiçindeki teşviklerin yanı sıra Suriye'nin de Türk yatırımcılara yeşil ışık yaktığını kaydeden Nakıboğlu, ''Oraya mal sattığı için giden 56 tane fabrika oldu ama Gaziantepli sanayici Antep'i sevdiği için gitmedi'' dedi.

BEN TEŞVİĞİN TİMİNE KARŞIYIM

Teşvik kapsamının sonradan değiştiğini anlatan Nakıboğlu, ''Türkiye'yi dört bölgeye ayırdılar. Ben hiçbir zaman geride kalmış yöreye karşı çıkmam. Biz üçüncü bölgeyiz. Ben teşvikin tümüne karşıyım, teşvik falan istemiyoruz. Gölge etmesinler başka ihsan istemiyoruz. Biz teşviksiz bu hale geldik. Sadece birinci bölge yapılırken, kredi desteği alınmamış, o da ödenmiş. Diğer bölgeler kurulurken bir kuruş kredi kullanılmadı. Hepsini sanayiciden topladığımız para ile yaptık'' ifadelerini kullandı.

DOĞUDA SANAYİ OLMAZ

Nakıboğlu, Gaziantep, Kayseri, Bursa ve Denizli gibi illerde sanayiciğin devam etmesi gerektiğini belirtti. ''Doğuya sanayi yapılmasın demiyorum. Bir kere iklimi müsait değil. Altı ay yaz, altı ay kış'' diyen Nakıboğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hadi yaptık diyelim, ham madde alıp, getireceğiz, eleman bulacağız, mühendis bulacağız, işleyeceğiz, üreteceğiz, yeniden İstanbul'a götüreceğiz. Ekonomik olarak çok zor. Mesela, Ağrı'da ne yapılır, büyük baş hayvancılık yapılır. Her aileye iki tane büyük baş hayvan verilsin, ona bağlı olarak süt ürünleri tesisleri kurulsun. Erzurum'da bal var, insanlara kovan dağıtır, bir de bal fabrikası kurarım. Sanayicilik zorla olmaz.''

150 TANE OSB ATIL VAZİYETTE, BOŞ YATIYOR

Türkiye'de 276 tane OSB olduğunu belirten Cahit Nakıboğlu, ''içinde bir tane işletme olanları da çalışıyor. Saysak bile 150 tane OSB bomboş duruyor. Sırf popülizm için para toprağa gömülmüş'' değerlendirmesinde bulundu.

KAMULAŞTIRMA YETKİSİ ALINDI

Beşinci bölge için kamulaştırma yetkisi aldıklarını belirten Cahit Nakıboğlu, talep toplamaya başladıklarını söyledi. ilk dört bölgenin toplam 24 milyon metrekare olduğunu kaydeden Nakıboğlu, yeni bölgenin 11,5 milyon metrekarelik büyüklükte var olan dört bölgenin yarısı kadar olacağını ifade etti. Nakıboğlu, ''dördüncü bölgenin bitmesinin üstünden 2 yıl geçmeden beşinciye başlıyoruz. Çok talep var. Altıncının çalışmalarına da şimdiden başladık'' dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz