Gediz Deltası’nı koruma stratejisini belirleme çalışmaları başladı!
Türkiye’nin önemli sulak alanlarından olan tehlike altındaki Gediz Deltası’nda yaşayan 289 kuş türü ve 300’e yakın endemik bitki türü, bölgedeki koruma stratejisini belirlemek için araştırılmaya başladı
Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olan tehlike altındaki Gediz Deltası'nda yaşayan 289 kuş türü ve 300'e yakın endemik bitki türü, bölgedeki koruma stratejisini belirlemek için araştırılmaya başladı.
Tuzlu, tatlı ve acı su ekosistemlerini içeren sulak alan özelliğiyle canlı çeşitliliği açısından adeta bir açık hava müzesi olan Gediz Deltası 289 kuş türünün yanı sıra geniş bir bitki çeşitliliğine de ev sahipliği yapıyor. Doğa Derneği, İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nün uzmanlarıyla yapılan araştırmada, tür ve ekosistem düzeyleri incelenecek. Bölgeyi ziyaret eden kuş türleri ve bitki türlerinin envanteri çıkarılacak, deltanın koruma stratejisi belirlenecek. Bitki habitatlarının araştırılmasının Gediz Deltası'nı korumak açısından çok önemli olduğunu belirten Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, şunları söyledi:
“Bu araştırmayla deltadaki kötü gidişe dur diyeceğiz. Gediz Deltası, içinde yaşayan bitkileri, insanı, kuşu, atları ve barındırdığı farklı habitatlar ile benzersiz bir alan. Bizim bu alanı bugünkü değerleriyle geleceğe bırakma sorumluluğumuz var. Bunu yapabilmek için önce alanı anlamamız, tanımamız ve gözlemlememiz gerekiyor. Dünyadaki canlı türleri eşi görülmemiş bir hızla yok olurken, bu araştırmada olduğu gibi bilimsel yöntemlerle yerinde koruma çalışmaları çok önemli. Bu kötü gidişe dur demenin gerçek yolu, yaşam biçimi nedeniyle insanlarla doğa arasında zayıflayan ilişkiyi yeniden kurmaktan geçiyor.”
Erdinç Çelikkan/Hürriyet
Yorum Yaz