Gerede Tüneli projesinde ilk aşama tamamlandı!
DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Gerede Tüneli’nde ilk aşama tamamlandı. Ülkenin en uzun tüneli olma özelliğini taşıyan sistem, 2050 yılına kadar Ankara’nın içme suyu ihtiyacını karşılayacak
DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Gerede Tüneli'nde ilk aşama tamamlandı. Ülkenin en uzun tüneli olma özelliğini taşıyan sistem, 2050 yılına kadar Ankara'nın içme suyu ihtiyacını karşılayacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve 3 farklı noktadan tünel delme makineleri (TDM) ile kazısı yapılan Gerede Tüneli'nde ilk aşama tamamlandı. 31,6 km uzunluğu ile ülkenin en uzun tüneli olma özelliğini taşıyan ve Ankara'nın 2050 yılına kadar içmesuyu ihtiyacını karşılayacak olan Gerede Sistemi'nde kazı çalışmaları diğer 2 TDM ile devam ediyor.
Bolu'nun Gerede ilçesinin kuzeydoğusundan başlayan, Ankara İçmesuyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi, Ankara sınırları içindeki Çamlıdere Barajı'nda son bulacak şekilde inşa ediliyor.
AYNI ANDA 3 NOKTADAN DELİNEN TÜNEL'DE 18 BİN 100 METREYE ULAŞILDI
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da bizzat takip ettiği projeye göre, yılda 226 milyon metreküp su aktarılması planlanıyor. Bütün hızıyla devam eden projede tünele suyu aktaracak Işıklı Regülatörü daha önce tamamlanmıştı.
3 farklı noktadan ve aynı anda her biri 240 m uzunluğunda olan 3 TDM ile kazısı yapılan tünel inşaatında ise 3 Temmuz 2013 tarihi itibariyle TDM 1 ile açılması gereken 9 bin 588 metrelik tamamlanarak şafta ulaşıldı. TDM 2 tarafından açılacak 11 bin 612 metrelik kısmın 4 bin 485 metresi, TDM 3 ile Çamlıdere'ye çıkış kısmı arasında yer alan 10 bin 392 metrelik tünelin de 4 bin 9 metresi tamamlandı. Toplam 31,6 km uzunluğundaki tünelin 18 bin 100 metrelik kısmı tamamlanmış oldu.
TÜRKİYE'NİN EN UZUN TÜNELİ
2014 yılı sonu itibarıyla bitirilmesi planlanan proje ile Gerede Havzası'ndan yılda 226 milyon metreküp su, 31,6 km uzunluğunda ve 4,5 metre çapında Türkiye'nin en uzun iletim tüneli vasıtasıyla Çamlıdere Barajı'na cazibeli olarak aktarılacak.
Günlük su tüketimi ortalama 1 milyon metreküp olan Ankara'nın 2015-2050 yılları arasındaki nüfus artışı ve kullanım ihtiyaçları da bu projede göz önünde bulunduruluyor.
Bu ihtiyaçları karşılamak üzere yapımına başlanılan "Ankara İçmesuyu 2.Merhale Projesi Gerede Sistemi" ile Ankara'nın 2050 yılına kadar olan içme-kullanma suyu ihtiyacı karşılanmış olacak.
My Life
Yorum Yaz