Gordion Antik Şehri UNESCO listesine eklendi!
“GORDION Antik Şehri”, 11 kültür varlığı ile UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası listesine ekledi
“Gordion Antik Şehri”, 11 kültür varlığı ile UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirası listesine ekledi
“Gordion Antik Şehri”, 11 kültür varlığı ile UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşme gereğince geçici listeye eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerleriyle de cazibe merkezi haline gelen Türkiye'nin kültür varlıklarını korumaya ve tanıtmaya yönelik çalışmaları kapsamında, Türkiye'den 12 kültür varlığı daha Dünya Miras Merkezi'ne bildirildi. Belirlenen kriterlerin yanı sıra mimari, tarihi, estetik, kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikleri de dikkate alan Dünya Miras Komitesi başvuruları değerlendirdi. Böylece geçici listede 26 olan kültür varlığı sayısı 38'e yükseldi.
İlk kazılar 1901'de başladı
Yassıhöyük adıyla da bilinen Gordion Antik Kenti, Fryg Krallığı'nın (Firigler) başkenti ünlü bir kent olup, kalıntıları Ankara'ya 94 km uzaklıkta, Eskişehir yönünde, Sakarya ve Porsuk nehirlerinin birleştiği Polatlı'nın 29 km kuzeybatısındadır. İlk kazıların 1901 yılında başladığı Gordion kentinde bulunanlar İstanbul Arkeoloji, Ankara Anadolu Uygarlıkları ve ören yerindeki müzede korunmaktadır.
Midas yaşadı
Bölgede yapılan kazılarda elde edilen eserler başkentin tarihinin M.Ö. 8. yüzyılın ortalarına kadar uzandığını göstermektedir. Kent en parlak dönemini M.Ö. 725 ve 675 yılları arasında yaşamıştır. “Kulakları ile ünlü” Midas burada yaşamıştı. Kentin günlük dilde kullanılan bir ünü de “düğümünden” geliyor. Büyük İskender Persleri yenip Gordion'u bağımsızlığına kavuşturmuştu. İskender M.Ö. 333'de kışı Gordion'da geçirdiği sırada Gordios'un bağladığı düğümü kılıcı ile keserek çözmüştü.
Hürriyet
Yorum Yaz