maritbet girişmaritbet
Hatay'daki çadırkentlerde Ramazan buruk karşılandı!

Hatay'daki çadırkentlerde Ramazan buruk karşılandı!

Ülkelerindeki katliamdan kaçarak Hatay'daki çadırkentlere sığınan Suriyeli misafirler, Ramazan'ı buruk bir sevinçle karşıladı

 

Suriye müftüsünün Ramazan'ın başlangıcını cumartesi olarak duyurmasına rağmen aileler ilk iftarını Türkiye ile aynı gün yaptı. Çadırkentlerde kalanlara ilk etapta 10 günlük kuru bakliyat, yiyecek ve içecek dağıtıldı. Geçtiğimiz hafta Şam'da düzenlenen bombalı saldırıda rejimin üst düzey yetkililerinin hayatını kaybetmesi, Boynuyoğun ve Yayladağı'nda kalan Suriyelilerin umutlarını daha da artırmış. Ülkelerine ve geride bıraktıkları ailelerine biraz daha yaklaşmanın heyecanı içindeler.
 
Hatay'daki çadırkentlerde duvarlara yazılanlar da Suriye'ye dönüş umudunu simgeliyor: "Mısırlılar özgürlüğüne kavuştu, biz de kavuşacağız." Gençler ve çocuklar, çadırkentteki camide Suriye'de hayatını kaybedeler için hatim indiriyor.
 
Lazkiye'de 8 ay önce köylerinin ağır silahlarla bombalanmasının ardından bir gece yarısı eşi ve iki kızıyla Türkiye'ye sığınan Murat Şakir (30), yaşadıkları dramı şu sözlerle anlatıyor: "Köyümüze füze atıldı. 5 kişi öldü. Onlarca kişi yaralandı. Hastaneler yaralılarımızı kabul etmedi. Kucağımda iki kızım ve eşimle yola çıktık. O kadar yağmur yağıyordu ki ayaklarım dizlerime kadar toprağa batmıştı. Saatler sonra Yayladağı'ndan Türkiye'ye girdik." Her türlü ihtiyaçlarının Türk yetkililer tarafından karşılandığını söyleyen Şakir, "Türkiye'ye ve fedakâr halkına ne kadar teşekkür etsek azdır. İstediğimiz her şey burada var. Ancak burası altınla da dolu olsa tek isteğimiz bir an önce savaşın bitmesi ve ülkemize dönebilmemiz." diyor.
 
Boynuyoğun'daki çadırkentte kalan Muhammet Hacıramazan (67) da Suriye'deki olaylarda hayatını kaybeden 3 oğluna ağlıyor: "Biz burada güvendeyiz. Türkler bize iyi bakıyor. Ancak yüreğimiz memleketimizde. 2 oğlum mezarda. Ama diğerinin cesedini hâlâ bulamadık. Allah kimseyi bizim durumumuza düşürmesin." Hacıramazan'ın üniversite mezunu iki kızı ise çadırkentlerde kurulan okullarda Arapça dersi veriyor. Türkiye'nin zor günlerinde kendilerine yaptığı yardımları hiçbir zaman unutmayacaklarını ifade ederek savaş bittikten sonra aynı misafirperverliği Türk kardeşlerine göstermek istediklerini anlatıyor.
 
Çadırkentte kalan Suriyeliler, teravih namazlarını çadır camilerde kılıyor. Yayladağı ilçesindeki 1 ve 2 No'lu konaklama tesislerinde kalanlar, ilk teravih namazı için kurulan çadır camilere akın etti. Çocuk, kadın ve yaşlıların da aralarında bulunduğu birçok Suriyeli, teravih namazı sonrası ülkelerindeki olayların bitmesi için dua etti.
 
Suriyeli Türkmenler zor durumda
 
Öte yandan Beşşar Esed'in zulmünden kaçarak 1 hafta önce Türkiye'ye sığınan 2 bine yakın Suriyeli Türkmen, Yayladağı'nda kaldıkları çadırlarda elektriksiz günler geçiriyor. Zor şartlarda yaşadıklarını belirten kampın imamı Suriyeli Türkmen Muhammed Hacıosman, yetkililerden yardım istiyor: "Çadırlarda yaşlılarımız ve bebeklerimiz var. Elektriğimiz yok, gece namazlarda ve yemek hazırlarken zorlanıyoruz. Çadırlarda sıcaktan yanıyoruz."
 
Serkan Sağlam / Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Bölgeye huzur, barış, istikrar getireceğiz"
  • 12.10.2019 17:45

"Bölgeye huzur, barış, istikrar getireceğiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Elazığ'da Barış Pınarı Harekatı ve Elazığ ...

Gemlik Körfezi'nde müsilaj temizliği seferberliği başladı
  • 08.06.2021 17:21

Gemlik Körfezi'nde müsilaj temizliği seferberliği başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Marmara Denizi'ndeki müsilajla mücadele çalış ...

"Galata Kulesi için titiz ve kapsamlı projeler oluşturuldu"
  • 16.08.2020 10:00

"Galata Kulesi için titiz ve kapsamlı projeler oluşturuldu"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy Galata Kulesi'ndek ...

İHH'dan İdlib'de dul ve yetim ailelerine konut yardımı
  • 14.11.2018 17:01

İHH'dan İdlib'de dul ve yetim ailelerine konut yardımı

İHH ve Hubaib Vakfı, İdlib'te 6 ay önce başlattıkları konut projesinde yapımı ta ...

Türkiye'de çimento ihracatında ilk sırayı Suriye aldı
  • 29.01.2017 11:37

Türkiye'de çimento ihracatında ilk sırayı Suriye aldı

Türkiye'deki çimento üreticileri geçen yıl yaklaşık 80 ülkeye ihracat gerçekleşt ...

Suriye'de sekteye uğrayan eğitim için alternatif: "Mobil okul"
  • 22.12.2016 18:19

Suriye'de sekteye uğrayan eğitim için alternatif: "Mobil okul"

Suriye'de yer alan Kuneytra ve Dera'daki mülteci kamplarında iç savaşın sekteye ...