Herry Trabzon'da Japonlar'ı giydirdi!
Trabzonlu işadamı Selami Sarı, Akçaabat'ta oluşturduğu Herry markasıyla Japon kadınları mest etti
Trabzonlu işadamı Selami Sarı, Akçaabat'ta oluşturduğu Herry markasıyla Japon kadınları mest etti. Sarı, "100 bin Japon kadını Herry'yi tercih ediyor, en beğenilen 10 markadan biriyiz" dedi
Trabzon insanının kıvrak zekâsı ticarette de kendini gösteriyor. Kadın giyim markası Herry'nin sahibi Selami Sarı, 10 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği, arkası fabrika önü otel olan projesiyle bölgenin konaklama ve istihdam sorununa çözüm oldu. Toplam 500 kişiye iş imkânı veren Sarı, ilk kez büyük ölçekli bir sanayi yatırımının da Trabzon'da hayata geçmesini sağladı. Türkiye'de özellikle kadın giyimde iyi bir bilinirliğe ulaşan Herry'nin başarısı bununla da sınırlı kalmadı. Yeni pazar arayışına yönelen Sarı Japonya'yı hedef aldı, uzmanlaştı ve bu ülkede en bilinen 10 marka arasına girdi. Trabzon'da üretip 100 bine yakın Japon'u giydiren Sarı, ticarette yeni fikirlerin peşinde koştuğunu ifade ediyor. Japonların tamamının 36 beden giydiğini ifade eden Sarı, "Bu durum işimizi kolaylaştırıyor. Tek beden üretiyoruz. Tasarımlarımıza ise Japonlar bayılıyor. Şu anda en bilinen markalar içine girdik. Bu konuda Japonya Büyükelçiliğimiz bizi arayarak tebrik etti" şeklinde konuşuyor.
MAĞAZA SAYISI ARTACAK
Japonya pazarının zor bir yapıya sahip olduğunu ve iş disiplinine çok önem verdiklerini ifade eden Sarı, "Bu pazarın en büyük distribütörleriyle çalışıyoruz. Firmamızı, üretimimizi en ufak ayrıntısına kadar incelediler. Daha sonra da uzun vadeli iş birliğimiz başladı" diyor. Her yıl Japonya'ya yüklü miktarda ihracat yaptıklarını da ifade eden Sarı, "Herry markası ile mağazalaşma atağımız büyüyecek" diyor. Bir dönem Çin Ticaret Odası Tekstil Bölümü Başkanlığı görevini de yürüten Selami Sarı, Çin halkının giderek zenginleşmeye başladığını ve bunun da Türk firmaları için büyük fırsat içerdiğini ifade ediyor.
KARADENİZ'DE SANAYİ YATIRIMI TUTTU
Selami Sarı, sanayi yatırımlarının pek başarılı olamadığı Trabzon'da sadece tekstil bölümünde 300 kişiye iş imkânı sağlıyor. Memleketi Trabzon'da konfeksiyon üretimi yapmak için Akçaabat'taki Tekel binasını 22 yıllığına kiralayan Sarı, üretim tesisine oteli de eklediklerini; binayı ortadan ikiye bölerek yarısını otel, yarısını fabrika yaptıklarını ifade ediyor. Bugün 15'i yurtdışında 75 mağaza ve 60 milyon lira ciroyu gören Herry'nin Romanya, Kazakistan, Bulgaristan, Rusya ve Güney Afrika'da 2'şer mağazası var. Avrupa'nın yanı sıra Sibirya, Tayvan gibi pek rastlanmayan ülkelere de ihracat yapıyor. En son teknolojiye sahip makinelerle donatılan fabrikada çalışan sayısı 500'e ulaşacak. Çalışanların yüzde 75'i ise kadın.
FUAR DESTEKLERİ KOSGEB'DEN
KOSGEB yeni dönemde fuar destekleri paketinde bir takım değişikliklere gitti. Desteğin üst limitleri artırıldı ve başvuru koşulları kolaylaştırıldı. Pakette yurtiçi fuar desteğinden danışmanlığa, tanıtım desteğinden belgelendirme yardımlarına kadar 12 ayrı konu yer alıyor. Kurum destek almayı basitleştirildiı. Önceden 'stratejik yol haritası' adlı bir uygulama vardı. Bu firmalar için ağır bir bürokrasi anlamına geliyordu. Şimdi bu tamamen kaldırıldı. Şirketler 12 destek kaleminden bir ya da birkaçını seçip hemen sonuca ulaşabiliyor.
Metin Can / Sabah
Yorum Yaz