Heybeliada yangınında helikopter lüks sayıldı!
Pazar günü İstanbul Heybeliada’da çıkan yangında havadan müdahale filosu olmadığı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ’nin (İBB) yangına havadan müdahalede bulunmaması tartışmaları beraberinde getirdi
Pazar günü İstanbul Heybeliada'da çıkan yangında havadan müdahale filosu olmadığı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'nin (İBB) yangına havadan müdahalede bulunmaması tartışmaları beraberinde getirdi. İBB eleştirileri, “Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye genelinde havadan söndürme filosu var” açıklamasıyla yanıtladı.
Daha önce Haydarpaşa tren Garı'nda çıkan yangında tartışmalara konu olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi en son Heybeliada yangınıyla gündeme geldi. İBB havadan söndürme filosu bulunmadığı için Heybeliada'da çıkan yangına havadan müdahalede bulunamadı. Yangını söndürmek için Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Çanakkale ve Edremit'ten yangın söndürme uçakları geldi.
2 yıl öncesine kadar yangın hava müdahale ekibi bulunan ve bütçe sınırlandırması çerçevesinde sonradan havadan müdahale ekibini dağıtan İBB son yangının ardından şu açıklamada bulundu: ‘‘Havadan söndürme örgütlenmesini ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapmıştır. Geçen yıllarda 3 uçak ile söndürme ve önleme çalışmaları yapılıyordu. Ancak daha sonra Çevre ve Orman Bakanlığı orman yangınlarına müdahale için ülke genelinde havadan söndürme filosu kurdu. Dolayısıyla bu yeni oluşum ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi aynı görev için yeni bir yapılanmaya gitme ihtiyacında bulunmadı.''
‘Topkapı yanarsa bedeli büyük olur'
İTÜ Orman Mühendisliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Dirik ise belediyeninin bu görüşünü eleştirdi:. Dirik, “ İstanbul tarihi mirası çok yüksek bir kent ve İstanbul 'da 17 milyon yaşıyor. İstanbul gibi tarihi bir kentte çıkan yangınlara müdahale etmek için İBB'nin havadan yangın söndürme filosu bulunmalı. Mesela Topkapı Sarayı yanarsa ve belediyenin karadan müdahalesi yetersiz kalırsa bunun bedeli ağır olur” dedi.
Adalar Belediyesi Basın Halkla İlişkiler danışmanı Aysel Bölücek de piknikçileri eleştirdi: “Adalar'daki ormanlık alanlar orman işletme şefliğine bağlı olduğu için belediye olarak o bölgeye yönelik yangın önlemede yetersiz kalıyoruz. Ada halkı olarak piknikçilerden çok çekiyoruz. Kurallara uymadıkları için de olası bir yangın çıkma ihtimali yükseliyor.”
Havaların ısınması ile birlikte Türkiye genelinde çıkan yangınlarda Cunda Adası, Kahraman maraş ve son olarak İstanbul Heybeliada'da olmak üzere çıkan 3 yangında toplam 43 hektarlık ormanlık alan yandı.
İdris emen/Radikal
Yorum Yaz