Hüseyin Aslan: Her şeyin olduğu ama hiçbir şeyin olmadığı kent olduk!
İzmir’de yönetimine dair ilginç açıklamalarda bulunan Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan sordu: İzmir neden temiz, bakımlı bir kent değil
İzmir'de yönetimine dair ilginç açıklamalarda bulunan Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan sordu: İzmir neden temiz, bakımlı bir kent değil. Neden, her şeyin olduğu ama hiçbir şeyin olmadığı kent olduk?
Star Ege'yi ziyaret eden Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, Ege Bölge Temsilcimiz Ahmet Kaplan'a İzmir'in kentsel dönüşüm süreci, EXPO 2020, Alsancak stadı ve limana yapılması düşünülen alışveriş merkezleri gibi gündemi meşgul eden konularla ilgili görüşlerini anlattı.
Aslan, gündeme ilişkin açıklamalarında İzmir'in 15 yıldır iyi yönetilmediğini belirterek, “İzmir neden temiz ve bakımlı bir kent değil. Kentte bugün ulaşım, otopark hala çok büyük bir sorun. İzmir'de 9 önemli üniversite var ama üniversite kenti olarak değerlendirilmiyor. İzmir, her şeyin olduğu; ama hiçbir şeyin olmadığı bir kenttir. Tüm bunların olduğu bir kentte insanlar mutlu değil. Bunu anlamak gerçekten zor” dedi.
Sorumluluk almam isteniyor
2014 yılında yapılması planlanan Yerel seçimlerde CHP'den büyükşehir adayı olarak kamuoyunda isminin gündeme gelmesine ilişkin soruyu da cevaplandıran Hüseyin Aslan adaylıkla ilgili yaptığı değerlendirmede İzmir'in beklentisinin kendisinin aday olması yönünde olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Her siyasi görüşten her yurttaş bizim de sorumluluk almamızı istiyor. Ege-Koop olarak bizim İzmir'i ne kadar sevdiğimizi herkes biliyor. Kişisel olarak da bu kent için canımı dahi verebilirim. Ayrıca, İzmir 15 yıldan bu yana hak ettiği şekilde yönetilmiyor.
Vatandaş mağdur edilmemeli
Bunu söylerken mevcut yönetimleri ya da yerel yönetimleri kastetmiyorum. Burada herkesin sorumluluğu var. İzmir hak ettiği gibi yönetilebilseydi, gerçek zenginliğinin yüzde 25'lik kısmını kullanılabilseydi; marka şehir olabilirdi.”
İzmir'de yasanın çıkması üzerine hareketlenen kentsel dönüşüm çalışmalarındaki gelişmelere de ege Koop Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşümün Türkiye'nin gündemine çok geç girdiğine dikkat çekti. Aslan, şöyle devam etti: “İzmir'de 21 ilçe belediyesine riskli alanlarla ilgili çalışma yapılması için bakanlık yazı gönderdi. Oysa İstanbul'da yaklaşık 14 belediyeye böyle bir yazı gitti. İstanbul gibi mega bir kentte 14, İzmir'de ise 21 ilçe. Demek ki İzmir'in durumu gerçekten vahim. Bu süreçte halkla uyum, yerinde dönüşüm, anlaşma ve borçlandırmasız dönüşüm büyük önem taşıyor. Dönüşüm derken sadece kaçak ve gecekondunun olduğu bölgeden değil, Kordon'dan, Alsancak'tan, Hatay'dan, Güzelyalı'dan da bahsediyorum. Maksat bu kentin yeniden tasarlanması. Kenti artık gelecek yüzyıla hazırlamalıyız.”
SAĞLIK BÖLGESİ İZMİR'E KİMLİK KAZANDIRACAK
Ege Koop olarak hazırladıkları İzmir Sağlık Serbest Bölgesine vurgu yapan Aslan, “Büyük projelerde iki önemli konu vardır. Biri düşünmek, biri projelendirmektir. Biz düşündük projelendirdik ve kamuoyuna sunduk. Kamuoyundan büyük destek gördük. İktidar partisinden de büyük destek gördük. İktidar partisi milletvekilleri bu konuyu takip etmek için adeta yarıştılar. Turizm ekonomi ulaştırma kalkınma gibi son derece yatırımcı bakanlarla görüştük. Hepsi İzmir'de serbest sağlık bölgesi olması gerektiğini söyledi. En büyük desteği de İzmir valimiz verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı da arazi çalışmalarına hemen başlanması gerektiğini belirtti ve hala çalışıyorlar. İzmirlinin önüne doğru bir proje sunduğunuzda kimse karşı çıkmıyor. Çok kısa bir süre içinde resmi başvuru yapacağız. Bakanlar kurulunun İzmir'i Sağlık Serbest Bölgesi ilan etmesi için çalışacağız. Bu gerçekleştiği anda İzmir'e bakış değişir. Kente yatırımcı akını olur” şeklinde konuştu.
Alsancak ve limanda bir AVM yükselebilir
İzmir gündeminin önemli tartışma konularından birisi olan Alsancak stadının yerine ve limana AVM projesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Aslan, Alsancak stadının yerine AVM projesini olumlu bulduğunu ancak liman için aynı düşüncelere sahip olmadığını açıkladı. Alsancak Stadı'na ya da limana yapılacak alışveriş merkezi kentte yaşayan biri olarak beni ilgilendiriyor diyen Aslan, “Bunlar yapılmamalı demiyorum. Alsancak Stadı'na Alışveriş Merkezi yapılmaz söylemini doğru bulmuyorum. Eğer o bölgenin tümü planlanırsa Alsancak stadına AVM çok iyi olur. Alsancak stadının yerine tek bir alışveriş merkezi düşünmektense o bölgeyi tümüyle planlayalım. Bölge gelişsin; çünkü fuara yakın. AVM projesine tamamen karşı çıkmak da doğru değil; ama şuan ki mevcut yapı ile AVM yaparsanız o bölgeyi kilitlersiniz” diye konuştu.
Alsancak Stadının aksine Limana AVM yapılmasına sıcak bakmadığını dile getiren Hüseyin Aslan, “Denizin doldurulup oraya bir AVM yapılmasını doğru bulmuyorum. Balçova'da yan yana 5 alışveriş merkezi var. Başka yerlere yapılsa ve oralar da gelişse olmaz mıydı? İzmir'e çok fazla yarar sağlayacağına inanmıyorum. İzmir'in her yerinden alışveriş yapılabilir. Maksat İzmir'e geleni, İzmir'i gezdirmek, göstermek değil mi oradan gel alışveriş yap git öyle mi olacak. Bu da İzmir'e zarar verir” dedi.
EXPO'ya dışarıdan müdahale olmamalı
İzmir için büyük önem taşıyan EXPO konusunda da açıklamalarda bulunan Aslan, EXPO bir devlet projesidir. Dışarıdan kimse müdahale edemez, etmemeli de. Keşke böyle bir olay olmasaydı ya da istifalar arka arkaya olmasaydı; ama artık olan oldu. Bu yarışta İzmir'in kazanacağına olan inancım yüksek” şeklinde konuştu.
Star
Yorum Yaz