İBB UKOME’nin aldığı kararların bazıları hatalı sonuç veriyor!
İBB UKOME'nin, İstanbul için aldığı kararların birçoğu şehir içerisinde trafiğe neden olabiliyor
İstanbul'da trafik uygulamaları ile ilgili kararlar Büyükşehir Belediyesi'nin Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınmaktadır. Bu kararlara ilişkin olarak bazı konuları irdelemekte yarar görüyoruz:
1- Sabah ve akşam yoğun saatlerde Boğaziçi Köprüsü'nün 1 şeridi dubalarla ayrılarak diğer yöne trafiğe açılmaktadır. Dubaların atılıp toplanması, yol ayrımının düzenlenmesi işlemleri her seferinde takriben 1 saat sürmekte ve 6 şeritten biri en yoğun saatlerde 2 saat trafiğe kapalı kalmaktadır. Rüzgârlı havalarda dubalar atılamadığı için bu işlem yapılamamakta, ancak bugünlerde trafik akımı daha da hızlanmaktadır. Bu da uygulamanın yanlış olduğunu göstermektedir.
2- Trafik akışını sağlamak için bazı yollar tek yönlü hale getirilmiştir. Bu uygulama sonucu maalesef ‘birinci öncelikli ulaşım yolları' dahil zaten var olan yollar otopark haline gelmiştir. Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin görevi yolları otopark haline getirmek değil, yolları trafiğe açık bulundurmak olmalıdır. Bu uygulama ile yolların yarım kapasitesi maalesef kullanılamaz hale gelmiştir. Vatandaşlar bu yanlış uygulama yüzünden yanı başındaki açık/kapalı otoparkları kullanmamakta, yollarımızı park yeri olarak kullanmaktadır. Zaten yetersiz olan yolların yarısının da otopark olarak kullanılması akılcı değildir.
3- Şehir içerisinde en yoğun saatlerde, en yoğun yollarda dahi iş makineleri (kum/hafriyat kamyonları, beton üreticileri) ve hatta TIR'lar dolaşmaktadır. Sorulduğunda bunların UKOME'den özel izinle çalıştığı belirtilmektedir. Gaz, elektrik dağıtımı gibi işlerle uğraşan vasıtaların yoğun saatlerde şehir içi trafiğe girmesi normaldir, ancak sıradan bir inşaat firmasının iş makinelerinin şehirde dolanmasını anlamak mümkün değildir.
Yukarıda verilen örnekler maalesef İBB UKOME'nin bilimsel ve efektif çalışmadığını göstermektedir. Zaten yetersiz olan şehir içi ulaşımının trafik düzenlemesi için ciddi, bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır. Ülkemizde trafik mühendisliği alanında akademik çalışmalar yapılmaktadır. İBB'nin bu durumu göz önüne alarak UKOME faaliyetlerini düzeltmesinde yarar vardır.
Dr. Ergün DEMİREL
Yalçın Bayer/Hürriyet
Yorum Yaz