İMSİAD’a göre Bursa’daki sanayi tesisleri depreme hazır değil!
İMSİAD (İnşaat Müteaahitleri Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Eyüp Gül’e inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılarını anlatmak üzere ziyarette bulundu
İMSİAD (İnşaat Müteaahitleri Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Eyüp Gül'e inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılarını anlatmak üzere ziyarette bulundu. İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, Yönetim Kurulu Üyesi Berat Göral ve dernek Genel Sekreteri İlker Mutlu'nun da katıldığı ziyarette Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Eyüp Gül, sanayi tesislerinin deprem riski konusunda ve şantiye şefliği uygulamaları hakkında yaşanan sıkıntıları sektörün temsilcilerinden dinledi.
İMSİAD BAŞKANI GÖKÇADIR: SANAYİ TESİSLERİMİZ İÇİN ÇANLAR ÇALIYOR…
İMSİAD Dernek Başkanı Adil Gökçadır, Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Eyüp Gül'e yaptıkları ziyarette, olası depremde Sanayi Kenti Bursa'da faaliyet gösteren sanayi tesislerinin büyük bir çoğunluğunun depreme hazır olmadıklarını söyledi. Adil Gökçadır, ‘'Bursa'nın ihracatta ve sanayide üretim gücü bellidir. Hazırlıksız bir depreme yakalanmak, tüm Ülke ekonomisini etkileyecek düzeyde hasar verecektir. Sanayi tesislerimizin dayanıklılık testlerinin derhal yapılması ve gereken tedbirlerin süratle alınması son derece önemlidir.'' dedi.
Depremin sadece evlerde olmayacağını, zaman ve mekân ayrımı gözetmeksizin bütünsel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğine değinen Gökçadır, sanayi tesislerinde ciddi deprem riski olduğunu, bu konuda mutlaka bir çalışma yapılması gerektiğini belirtti.
Eyüp Gül bu konunun gündemlerinde olduğunu belirterek, riskli alanların taşınması durumuna öncelik verilerek planlamalar yapıldığını ifade etti. Gül, ilk etapta İzmir, İstanbul ve Bursa'da Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'nün kurulduğunu, bu müdürlüklerin Bakanlığın buradaki birimleri olarak işlevsel bir şekilde, işlerin hızlı yürümesi ve direk müdahale için yapıldığını vurguladı. Yine Valimizin talimatıyla İl Koordinasyon Kurulu'nun bütün Belediyeler ve Özel İdare temsilcileriyle yapılan toplantılarda sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde durduklarını belirtti.
2007 ÖNCESİ YAPILAN VİYADÜK, ALT GEÇİT VE BATÇIKLAR RİSKLİ
2007 öncesi dönemde yani yönetmelikten önce yapılan viyadük, alt geçit ve batçıkların depremde ciddi risk barındırdığına değinen Gökçadır, donatıların ve beton kalitelerinin değiştiğini, eski sistemle yapılan bu tip sanat yapılarının olası bir depremde büyük risk taşıdığını belirtti. Gökçadır, ‘'Ulaşımın can damarı bu yapıların hasar görmesi, ambulansların, itfaiyenin vatandaşın yardımına ulaşamaması demektir.'' şeklinde belirtti.
Bu konuda ilgili idarelerin sürekli takiplerini yaptıklarını belirten Eyüp Gül, belirtilen alanlar için yetkililere bir kez daha hatırlatma yapacaklarını söyledi.
GÖKÇADIR: ŞANTİYE ŞEFLİĞİ YETKİ ALANLARINA GETİRİLEN KOTALAR, BAZI AHLAKİ SORUNLARA KAPI AÇMAKTA
Gökçadır, şantiye şefliği yetkilerinin 5 şantiye ya da 30 bin m2. ile sınırlanmasının, iyi niyetli bir karar da olsa, beklenmeyen şekilde, bazı kesimlerde, bedelli karşılığı şantiye şefliği imzası gibi, çok yanlış ve ahlaki olmayan uygulamalara kapı açtığını belirtti. Eğer tedbirler alınmazsa bu durumun, ilerde çok daha ciddi sorunlara neden olacağını vurguladı.
Ayrıca, kendisi mimar ya da mühendis olan müteahhitlerin, kendi inşaatlarına sorumlu olmak istemesine, m2. sınırlaması koymanın doğru olmadığını belirtti. Gökçadır, ‘'Müteahhitlik mesleğine kalite ve prestij kazandırmak önemli, yıllarca eğitim alıp mühendis olmuş insanlar müteahhit olmuşsa bu özendirilmeli. Kendi yaptığı işin sorumluluğunu taşıması da kaliteyi arttırır, buna engel getirmek doğru değil. 'dedi.
Gül, sektörün içinden gelecek her türlü istişarenin kendilerine yön verdiğini belirterek bu anlamlı ziyaret için teşekkür etti.
Yorum Yaz