maritbet girişmaritbet
İnşaatçılar 'arz fazlası ile maliyet artışı' arasında kaldı

İnşaatçılar 'arz fazlası ile maliyet artışı' arasında kaldı

Türkiye'de bina sayısında yüzde 58'lik bir artış yaşanırken, bu rakamın Mersin'de yüzde 123'e ulaştığını belirten Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Nesim Ekinci, "Malzeme fiyatlarındaki artışlarla ciddi ölçüde zorlanıyoruz. Böyle giderse zam yapmamız kaçınılmaz olacak" dedi

Kaynak: Derya EĞRİCAN GÜLEÇ / Dünya

Yıllardır uygun fiyatlı, kaliteli konut inşaatlarıyla öne çıkan Mersin'de son dönemlerde inşaat sektöründe sıkıntılar yaşanmaya başladı. Bir taraftan ciddi oranlarda artan malzeme fiyatları konut fiyatlarında zammın kapışım aralarken diğer taraftan hızla artan konut sayısı arz fazlasını beraberinde getiriyor. Konutta talep artışı yaşanmamasına rağmen hazır beton fiyatlarının hızla yükselmesini fırsatçılık olarak niteleyen sektör temsilcileri, cüzi karla çalışan müteahhitlerin zorlandığını ifade etti.

Türkiye genelindeki konut sayısındaki artışın yüzde 58 civarında olduğunu anlatan Mersin Yapı Müteahhitleri Demeği Başkam Nesim Ekinci, bu rakamın Mersin'de ise yüzde 123'e ulaştığına işaret ederek, "Kentimizin inşaat sektöründe sıkma yaşayacak kentlerin başında geldiği ortadadır" değerlendirmesini yaptı.

Başta çimento olmak üzere inşaat malzemelerindeki fiyat araşırım konuta da sıçrayacağına değinen Nesim Ekinci, fiyat aratışları devam ederse konutta zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi. "Bazı çimentocular fırsatçılık yapıyor" diyen Ekinci, Mersin'de geçen yıldan bu yana demirde yüzde 60, betonda ise yüzde 20 oranında araş yaşandığını kaydetti.

Öte yandan hızlı yapılaşmanın da çeşitli sorunları beraberinde getirdiğine değinen MERYAP Başkanı Ekinci, yapılaşmanın özellikle Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde yoğunlaştığına dikkat çekti. Arz-talep dengesinin değişmesiyle birlikte sektörün ciddi sıkınalarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Ekinci, "Her yıl yüzde 50'nin üzerindeki araş oranıyla yapı ruhsan verilen Mersin'de, bu ruhsatların yüzde 75'inin konutlar için olduğu belirlenmiştir. Türkiye ile Mersin'deki bina sayısındaki arası incelediğimizde ise Türkiye'de yüzde 58'lik bir araş yaşanırken, bu rakamın Mersin'de yüzde 123'e ulaştığı görülmektedir. Özellikle Yenişehir ve Mezitli'de ruhsatlarda yaşanan arz patlaması ve kentteki bina sayışırım sürekli araş göstermesi; zaten yükselme trendinde olan satış fiyatları da göz önüne alındığında kentimizin sıkma yaşayacak illerin başında geldiği ortadadır" dedi.


Malzeme fiyatları sektörü zorluyor

İnşaat sektörünün yapılan yıllık konut sayısı, taşeronlar ile çalışan sayısı, ödenen vergiler ve sigortalar göz önünde bulundurulduğunda bacasız sanayi olarak değerlendirilebileceğini vurgulayan Nesim Ekinci, işsizliğe katkı koyan bir sektörün malzeme fiyatlarındaki artışla daha da zorlanmaması gerektiğini söyledi. Özellikle Mersin gibi işsizliğin yoğun yaşandığı bir ilde yapı müteahhitleri olarak bu soruna ciddi bir katkı koyduklarını hatırlatan Ekinci, malzeme fiyatlarındaki artışlarla ciddi ölçüde zorlandıklarını ve böyle giderse zam yapmalarının kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.


Firmalar arz-talep dengesizliğinden rahatsız

Site İnşaat AS Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gülen:İnşaat sektöründe son dönemlerde malzeme fiyatlarında ciddi artışlar yasandı, örneğin hazır betonda ciddi bir artış oldu ancak piyasada bu yükselişe neden olacak bir gelişme yaşanmadı. Yapılanlar tamamen fırsatçılık. Ancak fırsatçılık sektörü sıkıntıya düşürmesi halinde bu durumdan malzemeci de zarar görecek. İnşaat sektörünün durması halinde malzeme alımları da kesilecek.
İnşaat sayıları artarken malzeme fiyatlarının yükselmesinin sektörde ekonomik bir sıkıntı oluşturması kaçınılmaz. Bu durum da yalnızca müteahhidi değil, bu sektörden kazancını sağlayan tüm kesimlerin olumsuz etkileyecek. Hükümetin de bu konuda daha titiz davranması gerekiyor. İnşaat sektörü ülke ekonomisinin lokomotifi oldu. Sektörümüz sıkıntıya girerse yaygın isten çıkarmalar olur. Bu da ıssızlık sorununun daha da derinleşmesi anlamına gelir. .
 

Timur Gayrimenkul AS Yönetim Kurulu Başkanı Musa Timur: Mersin'de arz -talep dengesi bozuk. Müteahhitlerin yoğun seklide İnşaata girmemesi gerekli. Aynı anda 2 projeye birden başlamak doğru olmaz. Kentimizde üretim fazla ama fiyatlar düşük. Malzeme fiyatları giderek anıyor ama konut fiyatları değişmiyor hana düşebiliyor. Müteahhitler çok cüzi karlarla çalışıyor ve sıkıntı yaşanıyor. Sıkıntının önüne geçilmesi için maliyetlerin minimum seviyelerde tutulması gerekiyor. Bunun için öncelikle malzeme fiyatları ile ilgili mücadele verilmeli. Kat karşılığı yüzdeleri gözden geçirilmeli. Vergilerde, harçlarda nasıl daha fazla ekonomik destekler alınabileceği araştırılmalı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz