International Flavors and Fragrances, Isparta'da gül yağının kalitesini artıracak!
Giorgio Armani, Estee Lauder, Givenchy gibi markaların ürünlerini geliştiren ABD'deki International Flavors and Fragrances (IFF) firması uzmanları, Isparta'da gül yağı kalitesinin artırılması için çalışma yürütüyor
AIFF Üretim Yöneticisi Christophe Sireyjol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta'da yetişen gülün verimliliğini tespit etmek ve gül yağı kalitesini belirlemek amacıyla her yıl bahçelerde araştırma yaptıklarını söyledi.
Bu yıl 6 köyde inceleme çalışması yaptıklarını anlatan Sireyjol, toprak numunelerinden gül çiçeğinin yağ kalitesine kadar tüm detayları incelediklerini bildirdi. Ancak inceleme sonuçlarına göre istenilen bir tablo ile karşılaşmadıklarını dile getiren Sireyjol, ''Isparta'da 16 köyde çiçek kalitesi için Ar-Ge çalışması yaptık. Bu çalışma için 1 milyon lira kaynak aktardık. Köylerde büyük verim farklılıkları var. Gül tarımı aile ekonomisi boyutundan endüstriyel yapıya kavuşturulmalıdır. Bunun için de biz anlaşmalı çiftçi modelini uygulamaya başladık. Rekabet yapabilmek ve yüksek kalitede çiçek elde etmek için başka yolumuz yok'' dedi.
3 köye 'Meteoroloji İstasyonu' kuracaklarını ifade eden Sireyjol, hedeflerinin büyük arazilerde gül çiçeği üretimi olduğunu kaydetti. Bu yönde finansal desteklere başladıklarının belirten Sireyjol, ''Rekabette hep güçlü olmak ve yüksek kaliteli ve bakımlı çiçek için bu projeyi hayata geçiriyoruz'' diye konuştu.
-Isparta'nın değerleri gül kokusunda yaşatılacak-
Erçetin Gül Yağı Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Erçetin de 1958 yılında 1 kilogram gül yağı üretimi ile başladıkları sektörde, bugün günde 200 bin ton gül çiçeği işleyerek dev tesislere ulaştıklarını söyledi.
Geçen süre içinde çoğunlukla teknoloji ve araştırma geliştirme projelerine yatırım yaptıklarını kaydeden Erçetin, amaçlarının gül yağı kalitesini ve verimini artırmak olduğunu belirtti. Bu doğrultuda 2008 yılından itibaren ABD'deki International Flavors and Fragrances (IFF) firması ile çalışmalara başladıklarını ifade eden Erçetin, ''Oluşturduğumuz projeler bazında Ar-Ge çalışmalarına yeni bir yön verdik. Bunda Amerikan firmasının katkısı çok büyük, çünkü onların elinde çok daha geniş laboratuvar olanakları ve yetişmiş eleman var'' dedi.
Her yıl düzenli olarak köylerde çiçek kalitesini ve verimini artıracak çalışmalar yaptıklarını anlatan Erçetin, bu araştırmaların Isparta'da gülcülüğün gelişmesine de katkı sağladığını bildirdi. Isparta'nın gülcülükte en büyük rakibinin Bulgaristan olduğuna işaret eden Erçetin, ''Maalesef Bulgaristan bizden daha yüksek verimli üretim yapıyor. Bunun nedeni de gül çiçeklerine bakım yapılması ve daha kontrollü yetiştirilmesi. Maalesef biz bu konuda biraz geç kaldık'' diye konuştu.
Gülcülükte büyük bir değişim yaşandığını bildiren Erçetin, firma olarak bu değişime araştırma çalışmalarıyla uyum sağladıklarını kaydetti. Yeni alanlara yöneldiklerini dile getiren Erçetin, ''Davraz, Andık, Sidre, Nisa Adası ve Hisartepe ismi ile gül parfümü, gül kolonyası ve gül suyu üreteceğiz. Amacımız Isparta'ya gelen insanların Isparta'yı hatırlatacak koku sahibi olmaları'' dedi.
Projenin Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından da desteklendiğini ifade eden Erçetin, projenin genel konseptini Isparta'nın kokusu oluşturduğunu vurguladı. Gül suyunu esans ilave etmeden doğal olarak piyasaya sunmayı planladıklarını kaydeden Erçetin, gül kokulu kolonya da hazırladıklarını bildirdi.
Fransız bir parfümeri firması ile gül kokuları yönünde bir çalışma yapacaklarını belirten Erçetin, ''Yurt dışı pazarına yönelik kokuların yapımına başlayarak Isparta'nın ismini duyurmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.
-Yurt dışında 40 dolara satılan gül suyu Isparta'da 3-5 lira arasında-
Erçetin, gül suyunun Isparta'nın gül yağından sonra en önemli ikinci değeri olduğuna dikkati çekerek, ancak gül suyuna gereken önemin verilmediğini vurguladı. Gül suyunun doğal olarak sadece Isparta'da üretildiğini dile getiren Erçetin, ''Bunu da sadece gül yağı üretimi yapan fabrikalar elde edebilir. Bunun dışında piyasada satılan gül sularının birçoğu sulandırılmış veya içerisine esans katılmış. Bu, maalesef Isparta'nın gül suyu varlığını zedeleyen bir olay'' dedi.
Sentetik gül suyu yapılmasının ya da satılmasının büyük hata olacağını vurgulayan Erçetin, şunları söyledi:
''Isparta'daki üreticiler böyle bir hata yaparlarsa, kendi bindikleri dalı kesmiş olurlar. Böyle bir hatayı önlemek için üretim noktalarının kontrol altında tutulması gerekir. Ancak denetimler ile Isparta gül suyu gerçek değerini bulur ve kent ekonomisine katma değer sağlar. Bugün Avrupa ve Amerika'da 200 mililitrelik gül suyu 40 dolara satılırken maalesef ülkemizde bu rakam 3-5 lira arasında. Yani bu bir değerin göz göre göre yok edilmesi gibi bir şey.''
Isparta markasından yararlanırken bu markaya katkıda bulunmak istediklerini belirten Erçetin, gülün Isparta için önemli bir ürün olduğunu, Ispartalı'nın da bundan en yüksek geliri sağlaması gerektiğini bildirdi. Ürünlerin kaliteli ve doğal olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Erçetin, kalite düşürerek pazar oluşturmanın ve bu işte başarı sağlamanın mümkün olmayacağını kaydetti.
Star
Yorum Yaz