İstanbul’a 6 bin 500 kişi kapasiteli konser alanı geliyor!
Yabancı müzik eksenli canlı etkinliklerin piyasa değeri son 10 yılda yüzde 500 artışla 200-250 milyon dolara ulaşırken, bu etkinliklerin büyük bölümüne ev sahipliği yapan İstanbul da eğlence sektöründe marka olma yolunda ilerliyor
İStanbul'a 6 bin 500 kişi kapasiteli konser alanı geliyor!
Yabancı müzik eksenli canlı etkinliklerin piyasa değeri son 10 yılda yüzde 500 artışla 200-250 milyon dolara ulaşırken, bu etkinliklerin büyük bölümüne ev sahipliği yapan İstanbul da eğlence sektöründe marka olma yolunda ilerliyor.
Efes Pilsen Blues Festival, Akbank Caz Festivali, Efes Pilsen One Love Festival, Rock'n Coke Festivali ve Cirque du Soleil Türkiye gibi büyük çaplı canlı deneyimlere imza atan Pozitif Live'ın Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yegül, sektörün son yıllardaki gelişimini değerlendirdi.
Yegül, Türkiye'de yılda 1000'den fazla gerçekleştirilen canlı müzik ve eğlence etkinliklerinin büyüklüğünün 200-250 milyon dolar olduğunu, yan sektörleriyle bunun çok daha büyük bir rakama tekabül ettiğini, bilet gelirlerinin yanı sıra söz konusu etkinliğin etrafında istihdam yaratıldığını, yeme-içme, ulaşım ve etkinliğin gerçekleştirildiği yerdeki esnafta hareketlilik yaşandığını anlattı.
Geçmişte sektörün büyük bölümünü yerli etkinliklerin oluşturduğunu, bilet satışının çok fazla olmadığını belirten Yegül, "Genellikle halk konserleri vardı. Ekonominin yaratılabilmesi için eğlencenin bedelini ödeme alışkanlığı olması gerekiyor. Yabancı etkinliklerle o alışkanlık kazandırıldı. Eskiden markalarla, sponsorlarla etkinlikleri gerçekleştirme durumu olurdu. Sponsorların payı giderek azalıyor, bilet gelirleri artıyor. Bu da sektörün sağlıklı bir yöne gittiğini gösteriyor" şeklinde konuştu.
6500 KİŞİİLİK ARENA YAPIYORLAR
İstanbul'un "marka şehir" olduğunu vurgulayan Yegül, söz konusu etkinliklerin yüzde 85-90'ının İstanbul'da gerçekleştirildiğini kaydetti. Yegül, turizm kenti olarak öne çıkan İstanbul'un eğlencede de marka olma yolunda ilerlediğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Büyük şehirlerin büyük eğlence politikalarının olması gerekir. İstanbul'da birkaç yıl öncesine kadar tamamen eğlence sektörüne hizmet veren 5-6-10 bin kişilik bir arena yoktu. Şimdi 2 tane var. Biz de Ayazağa'da 6 bin 500 kişilik bir arena yapıyoruz. Bu arena, 2014 başında açılacak.
Doğru altyapısı olan arenaların artması, İstanbul'un, dünya çapındaki etkinlikleri sadece yazın değil, kış aylarında da çekmesi anlamına gelir. Yerel ya da merkezi yönetimlerin böyle bir şehir için master eğlence planı, kültür ve eğlence politikalarının olması, bu işi teşvik etmeleri, kolaylaştırmaları, üstündeki vergi yükünü hafifletmeleri gerekir."
Cem Yegül, Türkiye'de 8-10 euro olan kişi başı eğlence harcama miktarının gelişmiş Batı ülkelerinde 300 euro civarında seyrettiğini, rakamın 2 kat büyümesi halinde bile Türkiye'de gidilecek çok yol bulunduğunu söyledi.
Şimdiye kadar en fazla izleyici kitlesine 2010'daki U2 konserinde ulaşıldığını, Madonna'nın da kapasitesini sattığını bildiren Yegül, Türkiye'de 20-35 yaş arası, eğitimli, şehirli ve profesyonel kişilerin canlı müzik ve eğlence etkinliklerine daha çok ilgi gösterdiğini kaydetti.
CIRQUE DU SOLEIL GELİYOR
Eğlence sektöründe ABD, İngiltere ve Almanya'nın üst sıralarda yer aldığını, canlı müzik etkinliklerinin ABD'de Los Angeles'dan, Avrupa'da da Londra'dan yönetildiğini belirten Yegül, Türkiye'de de büyük statların ve kulüp yönetimlerinin, bir süre sonra mekanlarını eğlence sektörünün hizmetine sunacağını düşündüğünü söyledi.
Uluslararası etkinliklerin piyasadaki oranının 5 yılda yüzde 19'dan yüzde 35'e çıktığını, önümüzdeki 5 yıl içinde de Türkiye'nin 1 milyar dolar seviyesine yakalayacağını bildiren Yegül, bu yıl 22 Eylül-14 Ekim tarihleri arasında İstanbullular'la buluşacak Cirque du Soleil'i geçen yıl yaklaşık 80 bin kişinin izlediğini, bu yıl 28'e çıkan şov ile 100 bini aşmayı umduklarını belirtti
Posta
Yorum Yaz