İstanbul, akıllı şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor!
Her yıl dünyaya New York büyüklüğünde 7 şehir daha ekleniyor. 7 milyarlık dünya nüfusu hızla artarken şehirler mühim sorunlarını akıllılaşarak çözmeye çalışıyor
Her yıl dünyaya New York büyüklüğünde 7 şehir daha ekleniyor. 7 milyarlık dünya nüfusu hızla artarken şehirler mühim sorunlarını akıllılaşarak çözmeye çalışıyor. IBM'in en yetkili isimlerinden Jeffrey Rhoda'ya göre İstanbul'da akıllı şehir olma yolunda
İstanbul'un trafık sorununu çözecek, üstüne daha kaliteli eğitim, daha hızlı sağlık hizmeti, daha fazla güvenlik, daha temiz bir hava ve daha az yakıt masrafı sağlayacak sihirli bir değnek var mı?
Hayal gibi geliyor ama var: Teknoloji. Aslında geçmişe dönüp baktığınızda teknolojinin bu yolda zaten işe koyulduğunu görmek zor değil. Bize yeni müjdeler getirense 12 Eylül Çarşamba günü İstanbul'daki Bilişim Zirvesi'nde Akıllı Şehirler Paneli'nde bir konuşma yapan, IEM'in global yönetim ve eğitimden sorumlu genel müdürü Jeffrey A Rhoda. Şanghay' da yaşayan Amerikalı Rhoda, İstanbul'un yakında "akıllı şehirler" kontenjanından listeye gireceğini söylüyor.
• Akıllı şehirlere neden ihtiyaç var?
Son 10 yılda teknoloji müthiş imkanlar sunmaya başladı. Artık herhangi bir şeyi sensörleyebiliyoruz. Trafık, güvenlik, sağlık, eğitim gibi alanlarda yönetim performansınuzı artırmamıza yarıyor.
• İstanbul gibi büyük şehirlerde trafik, eğitim, sağlık gibi hayati konular nasıl çözülüyor?
Her şehirde başlangıç noktası farklı olabilir. Kimi yerde.trafik.kimi yerde suç, kiminde-de eğitim.
• İstanbul, Sao Paulo gibi büyük, kalabalık ve göç alan şehirlerin "akıllanması" daha zor değil mi?
"Ufak başla hızla ilerle" gibi bir mottomuz var. 12- 18 ayda çözülebilecek küçük bir problemi çözün ve attığınız adımı ilan edin. İnsanlar heyecanlanacak ve diğer projelere hevesle katılacak ve katlanacaklar.
'TAKSiLERi TAKİP ETMEK YETER'
• Bir şehir nasıl akıllı hale geliyor?
Mesela çok taksi kullanılan bir şehirde sadece taksileri takip ederek trafığin sorunlu yerlerini saptayabilirsiniz. Bu köprü ve yollardaki sensörlerle de sağlanabilir. Ulaşımda kullandığınız kartlar, bir yerden bir yere giderken hangi araçları tercih ettiğinizi kaydedebilir. Bu sayede toplu ulaşım daha iyi planlanabilir. Trafık ışıklarından sefer saatlerine, otoyol veya tren yolu inşasına kadar ulaşım sistemi daha etkin biçimde düzenlenebilir.
• İstanbul'daki trafik sorunu için nasıl bir proje sunulabilir?
Toplu taşımla ilgili süregelen projeler etkileyici. Trafık sıkısıklığı aslında trafığin yönetilmesiyle ilgili. Otomobil kullananlara trafiğe girme bedeli ödeterek sürücüleri yollardan uzak tutabilirsiniz. Ancak toplu taşım sistemi ulaşımda özel araçların yerini tutmadığı sürece bu sistemi getiremezsiniz. İstanbul'da hatların verimli kullanımı, İstanbul Kart gibi kullanımı kolay ödeme sistemleri, hatlar arası geçiş kolaylığı gibi iyi örnekler var. Yani toplu taşım sistemi İstanbul'da hemen hemen hazır. Sırada otomobilleri yollardan uzaklaştırmak var. Londra, Singapur, Stockholm gibi şehirler bu sayede şehir içi trafık sorununu büyük oranda çözdü.
Alihan Mestci/Habertürk
Yorum Yaz