maritbet girişmaritbet
İstanbul boğazına Avrasya Tüneli geliyor! 2 katlı 4 şeritli ekspres yol!

İstanbul boğazına Avrasya Tüneli geliyor! 2 katlı 4 şeritli ekspres yol!

Temeli Başbakan Erdoğan tarafından atılan İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi (Avrasya Tüneli) tamamlandığında İstanbullular şu anda 100 dakikayı bulan Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki mesafeyi 15 dakikada katedebilecek

Kaynak: Selma ŞENOL/ İSTANBUL

Temeli Başbakan Erdoğan tarafından atılan İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesi (Avrasya Tüneli) tamamlandığında İstanbullular şu anda 100 dakikayı bulan Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki mesafeyi 15 dakikada katedebilecekler.

Yap İşlet Devret modeliyle ihale edilen ve sözleşmesinde 4,5 yılda tamamlanması öngörülen, 1.1 milyar dolar yatırım bedelli proje İstanbul trafiğini rahatlatmakla kalmayacak, aynı zamanda inşaat teknolojisi ile dünya literatürüne de girecek. Çünkü proje çerçevesinde deniz yüzeyinden 100 metre altına inşa edilecek olan 2 katlı tünelin çapı 5 katlı  bir apartmanın çapına bedel ve bu büyüklükle dünyada alanındaki 6. tünel olacak.

Dünyada dev projelere imza atan Yapı Merkezi'nin Güney Koreli ortağı ile birlikte gerçekleştireceği karayolu tüp geçiş projesi, demiryolu olan Marmaray projesine paralel hatta gerçekleşecek. Projeyle ilgili bilgi veren Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar, Başbakan'ın törende erken teslim pazarlığı yaparak, projenin 3,5 yılda tamamlanmasını istediğini belirterek, "Biz de belki 3,5 değil ama 4 yılda tamamlamaya çalışacağız" dedi. Amaçlarının İstanbul halkının trafik sorununa derman bulmak olduğunu belirten Aykar, projede yer alan tüneli inşa edebilmek için, özel sipariş edilip üretilecek tünel makinasının Almanya ya da Japonya'dan alınacağını, bu konuda görüşmelere başladıklarını da açıkladı.

 2 katlı 4 şeritli ekspres yol

İnşaatın yoğun zamanlarında 3-4 bin kişinin çalışacağını anlatan Aykar'ın verdiği bilgiye göre proje şu özellikleri içerecek:

- Marmaray demiryolu projesi Anadolu Yakası'ndan bir tünelle gelecek Sirkeci'ye, ordan da Edirne ve Avrupa'ya gidecek. Karayolu Tüp Geçiş projesi ise bu hattın 1.8 kilometre daha güneyinden geçen, ona paralel bir karayolu tüneli olacak. 2 katlı 4 şeritli ekspres bir yol inşa edilecek.

- Proje 3 ana bölümden oluşuyor. Birinci bölüm Kazlıçeşme'den Kumkapı'ya kadar olan bölüm. Sahil yoluna iki şerit daha ilave ediliyor, kavşaklar daha kolay girilir çıkılır hale getiriliyor.

- Kumkapı'daki Balık Hali'nin önünden tünele dalınıyor. Tünel denizin dibinde bir karanın içinden gidiyor. Denizin dibinden 25 metre aşağıda bir tünel Harem'den çıkıyor, E5 üzerine oturuyor. Ordan da Göztepe'ye ulaşıyor. Bu kısımda da yola birer şerit ilave ediliyor, kavşaklar düzenleniyor.

Türkiye'deki en büyük YİD projesi

- Proje YİD modeli ile yapılıyor, hazineye yük getirmiyor. Yapı Merkezi projeyi finanse ediyor. İnşa ettikten sonra da 26 yıl boyunca işletmeciliğini üstleniyor. 1.1 milyar dolarlık proje Türkiye'de uygulanmış en büyük YİD projesi.

- İnşaat açısından dikkat çeken kısım, denizin altından yapılacak 2 katlı tünel, 13.7 metre çapındaki tünel 5 katlı bir apartman çapında. Ayrıca tünel deniz seviyesine göre 100 metre aşağıda bulunacak.

- Tünelde internet, telefon bağlantısı ve her türlü elektro mekanik sistem bulunacak. Yani tünelden geçerken telefonla iletişim kesilmeyecek.

  • Etiketler:

Yorum Yaz