maritbet girişmaritbet
İstanbul dünya kültür başkenti oldu

İstanbul dünya kültür başkenti oldu

2010'un Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, The Telegraph gazetesinin, "Dünyanın En İyi 50 Kültür Destinasyonu" listesinde New York, Venedik ve Paris gibi başlıca kültür merkezlerini geride bırakarak Roma'nın ardından ikinci oldu

The Telegraph gazetesi tarafından gerçekleştirilen "Dünyanın En İyi 50 Destinasyonu" oylamasında Avrupa'nın "yedi tepeli" ikizleri ilk iki sırayı paylaştı. Roma'nın birinci olduğu sıralamada 2010 Avrupa kültür başkenti İstanbul, ikinci sırada yer aldı. The Telegraph, ikinci sırada gösterdiği İstanbul için, "Ziyaretçileri çeken, batıyla doğunun esas birleşme noktası olması, büyük Osmanlı eserleri" ifadelerine yer verdi.

Haberde, "Bir numaralı kültür destinasyonu" oylamasına 14 binden fazla kişinin katıldığı belirtilerek, birinci sırada Roma, üçüncü New York, dördüncü Venedik ve beşinci Paris gösterildi. Ayrıca, Çin'in Xi'an kentinin altıncı olduğu listede sırasıyla, Küba'nın başkenti Havana, İspanya'nın Endülüs bölgesinden Sevilia, İtalya'nın Toskana vadisi ile Peru'nun Cusco kenti ve yakınlarındaki dünyanın yeni yedi harikasından biri olan Machu Picchu'ya yer verildi.

2010 faaliyetleri rapor oldu

Öte yandan, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Faaliyet Raporu 2010" yayımlandı. Altı kitaplık bir seri olarak tasarlanan raporda, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı hakkında genel bilgilerin yanı sıra tüm birimlerin yıl boyunca yaptıkları faaliyetlere özgün bir içerik çerçevesinde yer verildi.
Ana kitap olarak konumlandırılmış birinci kitap ajansın kurumsal donelerini, faaliyetlerini, direktörlük, yönetmenlik ve birimlerinin yapışını, iş tanımları anlatıldı. Rakamlar, tablolar, istatistikler içeren kitap, ajansın hedefleri ve organizasyon şeması gibi bilgileri aktarıyor. Serinin diğer beş kitabı ise projeleri gruplandınyor ve sergi, performans, konser, sempozyum, tiyatro, çalıştay, eğitim, yayın, renovasyon, restorasyon gibi türlerine göre proje ve etkinlikleri konu alıyor. Bu beş kitabın her birinin birer adı bulunuyor.

"Anlat Anlat" ismini taşıyan kitapta, ajansın sempozyum, panel, tanıtım ve sergi faaliyetleri yer alıyor. "Değiştir Dönüştür" isimli kitap, ajansın şehir ve kültür projelerini içeriyor. "Dinle Gör" adı verilen kitap, konser, gösteri, belgesel ve film projelerini kapsıyor.

Ajansın renovasyon ve restorasyon projelerini konu alan kitap "Hatırla Yaşat"; araştırma, gençlik eğitim yayın ve projelerini kapsayan kitap ise "Öğren Öğren" başlıklarını taşıyor.

İçerik oluşturma, tasarım ve baskı koordinasyon süreçleri İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Reklam ve Pazarlama Direktörlüğü tarafından yönetilen rapor, 2010 yılında ajansın İstanbul'daki kültür sanat yaşantısına katkılarını bir araya topluyor ve geleceğe aktarıyor.

"Bin yılların başkenti"

İstanbul'un dünyayı değiştirmiş büyük medeniyetlerin özü, Bizans ve Osmanlı gibi büyük imparatorlukların merkezi, "binlerce yılın şehri" olduğuna işaret edilen raporda, Alphonse de Lamartine'in "Eğer bu dünyaya bir bakış atacaksanız, bunu İstanbul'a bakmak için kullanmalısınız" ve yazar Edmondo de Amicis'in "İstanbul, önünde şair ile arkeologun, diplomat ile tüccarın, prenses ile gemicinin, kuzeyli ve güneylinin, hep aynı hayranlık duygusuyla haykırdığı evrensel bir güzelliktir. Bütün dünya, bu kentin dünyanın en güzel yeri olduğu düşüncesindedir" sözlerine yer veriliyor İstanbul'un tarihi ve mimari güzelliklerinin fotoğraflarla sunulduğu raporda, "Avrupa Kültür Başkenti" başvurularında İstanbul'un tamamen sivil ilk girişim olduğunun altı çizilerek, "İstanbul, sivil toplum örgütlerinden gelen bir ekibin harekete geçmesi ve İstanbul'un çeşitli kesimlerinin bir araya gelmesiyle 7 Temmuz 2000'de 'Avrupa Kültür Başkenti' olmak üzere harekete geçti" deniliyor. Süleymaniye Camii restorasyonu gibi 2010 yılı gelmeden başlayan çalışmaların UNESCO tarafından beğenildiği dile getirilen raporda, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı çalışmalarının, Avrupa Komisyonu tarafından verilen, kültür başkentleri fikrinin önderi Melina Mercouri ödülünü aldığı da belirtiliyor.

"Zaman kapsülü" Büyükada New York Times'ın gezi ekinde

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times'ın (NYT) hafta sonlan çıkan gezi eki bu hafta, İstanbul Büyükada'yı ön sayfasından okuyucularına tanıttı ve adaya üç tam sayfa ayırdı. Llesl Schillinger tarafından kaleme alınan yazıda, Büyükada'nın konakları, köşkleri, kiliseleri, atlı arabalarıyla adeta Osmanlı döneminin yasayan bir modeli olduğu belirtildi.
İstanbul'dan sadece 1 saatlik uzaklıkta olan Büyükada'da sessiz ve sakin sokaklarda faytonlann seslerinin yankılandığını ve zamanın adeta durduğunu yazan Schillinger, Büyükada'nın insana 21. yüzyılın harta 20. yüzyılın henüz gelmediği hissini verdiğini ifade etti. Yazıda, Büyükada'da Starbucks kafeler, gökdelenler, arabalar yerine bisikletler, atlı arabalar, oya gibi islenmiş konaklar, köşkler, çiçekli dar sokaklar, zümrüt yeşili tepeler ve plajlar bulunduğu kaydedildi. Adanın tarihçesiyle ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı yazıda, uzun yıllar pek fazla rağbet görmeyen Büyükada'ya son 10 yılda ilginin yeniden arttığı, eski İstanbullu ailelerin bazılarının yazlık evlerine geri döndüğü, zengin yatırımcıların eski evleri onardığı, akademisyenler, sanatçılar, yazarlar ve yabancılardan oluşan bir kesimin de modern hayattan kaçmak için Büyükada'ya geldiği belirtildi. Biri kısa biri uzun olmak üzere ıki kez geldiği Büyükada'yı "zaman kapsülüne" benzeten yazar, Büyükada'da çekilen pek çok fotoğrafa da yer verdiği yazısında, Büyükada'ya İstanbul'dan nasıl gelineceği, adada nerelerde kalınabileceği, nerelerde yemek yenilebileceği, nerelerde denize girilebileceği hakkında okuyuculara detaylı bilgiler de verdi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz