İstanbul fiyatta önde, yaşamsal kalitede geride!
Dünyanın sayılı şehirleri arasında yer alan İstanbul, Avrupa kentleri arasında, demiryolu ağı, doktor sayısı gibi göstergelerde gerilerde kalırken, benzin, çay, kahve, et fiyatlarındaki pahalılık ile ön sıralarda bulunuyor
İstanbul, Avrupa kentleri arasında, demiryolu ağı, doktor sayısı, internet hane erişimi, sinema koltuk sayısı gibi göstergelerde gerilerde iken, benzin, çay, kahve, et fiyatlarındaki pahalılık ile ön sıralarda. İstanbul, sahip olduğu 115 bin otobüsle AB kentleri arasında birinci, 680 bin kamyon sayısıyla dördüncü sırada.
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) açıkladığı “Küresel Rakamlarla İstanbul” raporuna göre, İstanbul, pahalılıkta Avrupa'nın 14'üncü kenti. Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat), Eurocost International, Economics Intelligence Unit, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verileri baz alınarak istatistiksel yorumlamalarla yapılan hesaplamalara göre, Zürih, Tokyo, Paris, Sidney, Melbourne, Singapur, Londra, Hong Kong, Şangay, Moskova, Pekin, Meksiko City, Bangkok, Yeni Delhi gibi küresel kentlerle karşılaştırıldığında İstanbul en pahalı benzinin kullanıldığı kent. En ucuz benzin 77 cent ile Meksiko City'de. Rapora göre İstanbul, Avrupa'nın en pahalı 14. kenti durumunda. Avrupa bölgesinde en pahalı şehir Moskova olurken, Moskova'yı sırası ile Londra ve Cenevre izliyor.
Cazibesi azalıyor
Raporu değerlendiren İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, küresel önemi artan İstanbul'un, pek çok yapısal sorunla karşı karşıya olduğunu, özellikle kentte yaşayanlar açısından ulaşım, kültürel, sosyal göstergeler, pahalılık gibi sorunlar nedeniyle cazibesinin azaldığını söyledi.
EN İYİ 23'ÜNCÜ METROPOL
İş hayatı, günlük yaşam ve inovasyon kategorilerinde dünyanın en iyi 26 metropolü içinde 23'üncü olan İstanbul, hava kirliliği açısından en iyi üçüncü, gökdelen inşaatları kategorisinde de dördüncü oldu.
Raylı sistemde son sırada
İstkanbul, 100 bin kişi başına raylı ulaşım uzunluğu bakımından 1.5 km ile 174 Avrupa Birliği kent-bölgesi içinde en son sırada yer alıyor. Atina için bu rakam 5 km'yi, Madrid için 11 km'yi geçiyor.
Pahalı ette dördüncü
İstanbul, 22 AB ülkesi ve Türkiye ortalama madde fiyatları karşılaştırıldığında, en pahalı pirincin kullanıldığı yedinci, 18 AB ülkesi içinde en pahalı dana etinin satıldığı dördüncü, 20 AB ülkesi içinde en pahalı tereyağının satıldığı dördüncü yer. 24 ülke içinde en ucuz sütün satıldığı 18'inci yer.
Doktor sayısında 190'ıncı
İstanbul'da, 100 bin kişi başına düşen doktor sayısı 199. 14 önemli Avrupa kenti ile karşılaştırıldığında bu kentlerin açık ara gerisinde olan İstanbul için 199 olan sayı Atina için 829, Viyana için 664, Prag için 657, Roma için 485, Paris için 402, Sofya için 394.
Sinema salonu ve internet erişiminde sonlarda
İstanbul 1000 kişi başına düşen sinema koltuğu sayısı bakımından 334 Avrupa kenti arasında, 307'nci sırada. İstanbul, sinema koltuk sayısı oranı Paris'tekinin beşte biri, Bern'in 10'da biri... İnternete erişimi olan hanelerin toplam içindeki oranı bakımından ise İstanbul 174 kent arasında 150'nci sırada yer alıyor.
Taraf
- Etiketler:
- Zürih
- Tokyo
- Paris
- Sidney
- Melbourne
- Singapur
- Londra
- Hong Kong
- Şangay
- Moskova
- Pekin
- Meksiko City
- Bangkok
- Yeni Delhi
- İstanbul
- Avrupa kentleri
- İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası
- İSMMMO
- Avrupa İstatistik Kurumu
- Eurostat
- Eurocost International
- Economics Intelligence Unit
- Türkiye İstatistik Kurumu
- TÜİK
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
- TCMB
Yorum Yaz