maritbet girişmaritbet
İstanbul gerçekten de gayrimenkulün yıldızı mı?

İstanbul gerçekten de gayrimenkulün yıldızı mı?

İstanbul'da konut ihtiyacı olanlar ya da gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler doğru tercihlerde bulunarak iyi bir yatırım yapabilir

İstanbul bu yıl da Avrupa'da birçok şehir arasından sıyrılarak gayrimenkul yatırımları açısından ilk sıralarda gösterildi. Önceki yıllarda da önemli dereceler alan kent ilk kez bu 3 ayrı kategoride zirveye çıktı. PwC ve ULI işbirliğinde gerçekleştirilen Avrupa Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler 2011 Raporu'na göre; 2 kategoride birinci, 1 kategoride ise ikinci olan İstanbul nasıl oluyor da böyle bir derece elde edebiliyor? Bu sıralama neyi gösteriyor ya da neyi göstermesi gerekiyor?

Öncellikle Avrupa'da krizin etkilerinin devam ettiği gerçeğini göz önünde bulundurursak, İstanbul'daki bu yüksek derecelerin nedenini biraz olsun anlayabiliriz. Yani Avrupa'da emlak piyasası krizin de etkisiyle çok iyi değil. İstanbul'da ise son yıllardaki olumlu hava çok istikrarlı olmasa bile devam ediyor. Kent krizden mümkün olduğunca az etkilendi.

Bu dereceler İstanbul'un gayrimenkul sektöründe durumun iyi olduğunu gösteriyor. Fakat İstanbul'da gayrimenkul sektörü çok iyi durumda değil. Gayrimenkulün alt kollarından ofis, AVM ve otel piyasasında genel tablo iyi. Fakat konutu tamamen bunlardan ayrı tutmak gerekiyor.  Bölgelere ve projelere göre farklı tablolar karşımıza çıkabiliyor. Ofis, AVM ve otel belli finans kuruluşları tarafından genelde kiralamaya yönelik yapılırken, konut yatırımları ise çok daha büyük ölçekte ve nihai tüketicinin satın almasına göre yapılıyor. Bu noktada vatandaşın genel alım gücü konut piyasasının seyrini belirliyor. Piyasada ise yüksek arz ve buna karşılık daha düşük talep bulunuyor.

İşin aslı konut kredileri olmasa vatandaşın konut alacak hali yok! Fakat konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına düşmesiyle birlikte piyasada belli seviyede hareket devam ediyor.

İnşaat firmalarının son yıllarda keşfettiği reklamın gücü de düzenlenen kampanyalarla birleşince bazıları dışında büyük firmalar çok fazla satış sıkıntısı yaşamıyor.

Tüm bu etkenler İstanbul'da gayrimenkulün çok iyi olmasa bile iyi durumda ve yatırım yapılabilir olduğunu gösteriyor.

Altyapı ve üst yapı yatırımlarını tamamıyla tamamlamış Avrupa şehirlerinin aksine altyapı, üstyapı ve genel olarak şehircilik açısından daha gerilerde olan İstanbul'da açılanan projeler ya da vurulan kazmalar gayrimenkullerin prim yapmasını sağlıyor. Mesela üçüncü köprü projesi, Silivri havaalanı projesi, Marmaray projesi, Kartal metrosu, tünel projeleri, Sabiha Gökçen Havaalanı, Şile otobanı, Metrobüs… Örnekleri çoğaltmak mümkün.

İstanbul gelişimini hala tamamlayamadı. Bu kent hala gerçek anlamda yaşanılabilir özellikleri taşımıyor. Bu nedenle kentteki gayrimenkul fiyatlarını diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırmak sağlıklı görünmese de, kentin gelişimini tamamlamamış olması ise büyük fırsatlar sunuyor.

Bu da İstanbul'u Avrupa'daki diğer illere göre avantajlı kılıyor. Bu noktada konut ihtiyacı olanların ya da gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlerin de doğru tercihlerde bulunarak iyi bir yatırım yapması da muhtemel görünüyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz