İstanbul’u 3. köprü kurtarır mı?
İstanbul Boğazı’na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren “Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Odayeri-Paşaköy Kesimi”nin ihalesinde, en kısa yapım ve işletim süresini 10 yıl 2 ay 20 gün olarak İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu verdi
İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren “Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy Kesimi”nin ihalesinde, en kısa yapım ve işletim süresini 10 yıl 2 ay 20 gün olarak İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu verdi.
Ortak Girişim Grubu köprüyü 36 ay içinde 4,5 milyar lira (yaklaşık 2.5 milyar dolar) harcama ile tamamlayarak işletmeye açacak. İnşaattan sonra kalan sürede hem yatırdıkları parayı çıkaracak hem de kâr edecek...
Astaldi, birçok ülkede yol, baraj, havaalanı gibi inşaat işleri yapan 80 yıllık bir İtalyan firması. Türkiye'de daha önce Ankara-İstanbul otoyolunu, Bolu Dağı tünellerini yaptı. Karakaya, Berke, Ceyhan barajlarını inşa etti. Bodrum'daki yeni hava alanını tamamladı. Kadıköy-Kartal metrosunu ve yeni Haliç Köprüsü'nü yapıyor. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu işini üstlenen 6 inşaat grubundan birinde ortaklığı var.
Köprü işinde Astaldi'nin ortağı İçtaç, 1941 yılında Ağrı'da doğan İbrahim Çeçen'in inşaat şirketi. İbrahim Çeçen (IC) Holding'in ana iş konusu inşaat. Bunun yanında turizm ve otelcilik, enerji, hava ve deniz limanları işletmeciliği, catering ve sanayi alanlarında da faaliyet gösteriyor. İbrahim Çeçen bir söyleşide, yurtiçi ve yurtdışı yıllık cirolarının (iş hacimlerinin) 1 milyar TL olduğunu belirtmişti.
Ortaklar güçlü
Üçüncü köprüyü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, dış ülkelerde krizin devam ettiği bir dönemde ihaleye çıktı. Bu nedenle ihale sonrası 2 farklı pencereden değerleme yapmaya ihtiyaç vardır:
(1) İşi üstlenen grup bu işi tamamlamak için 2.5 milyar dolar (4.5 milyar TL) krediyi bulabilir mi?
(2) İşi üstlenen grup bu işi becerebilir mi?
Astaldi, bu tür projeleri gerçekleştirmede deneyim sahibi bir İtalyan firması. Ciddi bir firma. Daha önce Türkiye'de üstlendiği işleri zamanında tamamladı. Kaliteli iş yaptı.
Astaldi ile ortaklık anlaşması bulunan İçtaş, daha önce devletten büyük işler alan ve bu işleri aksatmadan yürüten bir inşaat şirketi. Astaldi ile ortak iş yapma deneyimi var.
Demek ki, “Bu işi alanlar yapabilir mi?” sorusunun cevabı olumlu. İşi alanlar deneyimli ve sektörde isim yapmış, isimlerinin şanını şöhretini korumaya özen gösterecek inşaat grupları.
4'üncüye hazırlanalım
Gelelim para işine... İşte en önemli nokta da burası. Kriz döneminde, proje finansmanı için 2.5 milyar dolar kredi bulmak kolay mı? Astaldi'nin uluslararası ilişkileri, İtalya bağı belki finansmanda kolaylık sağlayabilir.
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nu yapmayı üstlenen aralarında Astaldi'nin de yer aldığı 6 inşaat grubu kredi bulamadı. Bunun üzerine Karayolları Genel Müdürlüğü işletme geliri garantisi verdi. Buna rağmen bugüne kadar kredi konusunda bir gelişme sağlanamadı.
İçtaş-Astaldi Grubu, köprüyü ve otoyolu 36 ayda tamamlayacaklar. Bu süre içinde para bulunacak, şantiye kurulacak ve iş tamamlanacak. Ne denebilir. “Allah kolaylık versin!” Bitmedi Ortaklar köprüyü yaklaşık 7 yıl işleterek hem maliyeti çıkaracaklar, hem de para kazanacaklar. Bunun için her gün köprünün ve otoyolun yaklaşık 1 milyon dolar getirisinin olması gerekir. Ne denebilir? “Allah yardım etsin!”
Biri yabancı biri yerli koskoca iki deneyimli inşaat firması, “Biz bu işi bu kadar sürede, bu para ile yaparız, 10 yıllık geliri de bize yeter” dediklerine göre, hesaplarını kitaplarını yapmışlar demektir.
Üçüncü köprü tartışmaları böylece bitmiş oluyor. Şimdiden 4'üncü köprü için hazırlığa başlamakta yarar vardır. İstanbul'da bugünkü çarpık yapılaşma ile şarkıdaki gibi “3 de yetmez 5 tane... 5 de yetmez 10 tane... Ver Allah'ım ver!...”
Güngör Uras/Milliyet
Yorum Yaz