İstanbul Ümraniye’de 20 bin TL'lik arsa 8 yılda 1 milyon TL oldu!
Türkiye'nin en hızlı büyüyen ilçeleri arasında bulunan Ümraniye artık eski görüntüsünü terk ediyor. Son dönemde İstanbul Finans Merkezi projesi de bölgedeki dönüşüm ivmesini hızlandırdı
Türkiye'nin en hızlı büyüyen ilçeleri arasında bulunan Ümraniye artık eski görüntüsünü terk ediyor. Son dönemde İstanbul Finans Merkezi projesi de bölgedeki dönüşüm ivmesini hızlandırdı.
Ümraniye Belediye Başkam Hasan Can, bazı bölgelerde küçük arsa fiyatlarının bile 500 bin ile 1 milyon lira arasında olduğunu söylüyor.
Kentsel dönüşümün sadece eski binaların yıkılıp yeniden yapılması anlamına gelmediğini de belirten Başkan Can, dönüşümde kentin, kent kimliğine uygun bir şekilde yeniden yapılıp şekillenmesinin önemine işaret ediyor. Can, ilçede 70 bin civarında bağımsız bina olduğunu söylüyor.
Arsa fiyatları patladı
Ümraniye Belediye Başkam Hasan Can, şunları söyledi: "2004 yılında Tem yolu üzerindeki Şerifali bölgesinde beş yüz metre kare arsalar 60-70 bin, Çakmak tarafında 20-30 bin liraydı. Şimdi 20-30 bin lira olan arsalar, 1 milyon, 70-80 bin lira olan arsalar da 1 ila 2 milyon lira arasında. Ümraniye'nin içinde de, 2003 yılında kimsenin rağbet etmediği 250 metre kare arsalar 3 bin 500 lira ile 15 bin lira arasında satılıyordu. Şimdi 500 bin liraya alamazsanız. 1961'den beri Ümraniye'deydim. Bilseydik bu kadar değer kazanacağım bir iki arsa da biz alırdık. Şimdi belediye başkam olarak kendimize yasakladık. Yıkılacak yer kalmadı. Ümraniye'de arsalar uçtu. Ümraniye'nin nüfusu 1961 yılında 3 bin idi. Şimdi resmi nufus 650 bin resmi, gayri resmi 750 bin. Ataşehir'e vermeseydik 1 milyonu geçiyordu."
12 bin ruhsat verdi
Yapı denetim şirketleri birinci derece denetlemeyi prensip edinen Can, 8 yıl içinde 12 bin ruhsat vermiş. 4 bininin inşaatı da halen devam ediyor. Belediyenin 30 - 40 yapı kontrol mühendisiyle bu kadar binayı kontrol etme imkanı olmadığını anlatan Can, denetimi yapı denetim şirketlerine bırakmış. Bu şirketler, iş sahibinden, kanunla belirlenmiş bir bedel alıyor. Karşılığında da binanın projesinden, içine insan girip iskan alınıncaya kadar bütün aşamaların, plan proje, ruhsat gereksinimlerin uygunluğunu sağlıyor. "Başka türlü kontrol edemeyiz" diyen Can, kendilerinin de onları denetlediğini ve bu noktada çok kati olduklarım söylüyor.
Gecekondu yaptırmadık
8.5 yılda 2B arazilerine bir tane dahi gecekondu yaptırmadığım iddia eden Başkan Can. Bu iddiasını da şöyle kanıtlıyor: 2004 yılında, kendi kendimizi kontrol için Ümraniye'nin hava fotoğraflarım çektirmiş İSKİ'ye. Hepsi zabıtlı.
Hava fotoğraflarında nerede bina var, nerede gecekondu var, kat katlı, kaç metrekare, fotoğraflardan okunabiliyor. 2004'te hava fotoğrafında olmayan bir gecekondu varsa, onun da ancak gözlerinden kaçmış olduğunu savunuyor.
Sonuçta ortaya bir tablo çıkmış. 2B arazilerine yapılan binalar. Mülk arsalarına yapılan binalar. Geçmişte kaçak yapmış ya da ruhsat almış ama ruhsata aykırı yapmış ya da ruhsata uygun yapmış ama iç müştemilatında ufak tefek tadilat yaptığı binalar. Ve bir de kendi dönemlerinde ruhsata bire bir uygunluğunu denetledikleri bir yapı stoku var. Yaklaşık 250 bin civarında bağımsız bölümü olan, 70 bin civarında da bağımsız binadan oluşan bir yapı stoku olan bir Ümraniye var bugün. Peki Ümraniye'de bu binaların sağlandığı nedir sorusunun yanıtına gelince. Ümraniye'deki mevcut bağımsız 250 bin civarındaki bağımsız yapı stokunun neredeyse yarıya yakım son 8 yılda yapılmış sağlıklı binalar olduğunu söyleyen Çan'a göre bu, iki cephesiyle de ciddi bir kentsel dönüşüm.
25 bin ev yıkıldı
Tasarım olarak güzel bir şehir planının ortaya çıkması adına, 25 bin civarında bağımsız bölüm yıkılıp yeniden yapıldığını söyleyen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, 2012'den bu yana 600 civarında eski binaya yıkım ruhsatı vermiş. Söylediğine göre eskiden yıkım ruhsatı düzenlenmiyormuş. O nedenle bazı rakamlar kayıtlara geçmemiş.
Ama son 8 yılda yıkılmış yeniden yapılmış binaların sayısı 4 -5 bin civarında. "Vatandaş güzel olmadığım, çürük olduğunu düşündüğü için yıktı, yeniden yaptı" diyen Başkan Can, kentsel dönüşümü tetikleyen kararlılıklarının işte bu noktada devreye girdiğini anlatıyor. İBB'den aldıkları imar düzenlemesiyle, özellikle Şerif Ali bölgesi ve boş olan arazilerde arsaların birleşmesiyle oluşan parsellere yapılan binalara ilave imarlar verdiklerini belirten Can, "Arsa her büyüdüğünde ilave imar ilave ettik. Bu da vatandaşın bağımsız bir bina yapmak yerine, siteleşmeyi teşvik eden bir unsur oldu" diyor.
Fatma Aksu/Hürriyet
Yorum Yaz