İzmir 2020 Expo’su içi yasa var Antalya 2016 için yok!
İzmir’in 2020’ye hazırlık için bile yasası var Antalya 2016 Expo’sunu yönetecek yasa yok
İzmir'in 2020'ye hazırlık için bile yasası var Antalya 2016 Expo'sunu yönetecek yasa yok
HOLLANDA'daki Floriade 2012 Botanik Expo'su kapsamındaki “Türk Bahçesi” etkinlikleri için Venlo kentindeki sergi alanındayız...
Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak ile Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, yine sivil toplum örgütlerini yönettikleri kentleri için tek yürek olmuşlar...
Venlo'daki Floriade Botanik Expo'sunun gösteri merkezine İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı'nın çekilmesiyle başlayan “Türk Bahçesi” etkinlikleri sırasında Antalya 2016 Expo'sunun özel sektör kesiminin liderliğini yürüten Osman Bağdatlıoğlu'na sorduk:
- Paris'te Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'le birlikte Antalya 2016 Botanik Expo'su için neler yaptınız?
Önemli bir eksiğiniz var mı?
- Yaptığımız en önemli iş, Venlo'daki Türk bahçesini oluşturmak, böylece Antalya'da 2016'da gerçekleşecek Expo'ya dönük deneyim kazanmak oldu. Ancak, Antalya 2016 Botanik Expo'sunun yasası çıkmadığı için boşlukta gibiyiz.
- 2016'ya daha çok zaman var. Neden kendinizi boşlukta hissediyorsunuz?
- Hollanda, Venlo için yasasını 8 yıl önce çıkarmış, hızla hazırlanmış, şimdi 42 ülkenin katıldığı Floriade 2012'ye başarıyla ev sahipliği yapıyor. Bizde ise henüz yasamız çıkmadığı için işleri kimin yürüteceği bile belli değil.
- Üç Başkan olarak birlikte güzel işler yapıyorsunuz. Yasa arkadan gelse ne olur?
- Biz işin içindeki sivil toplum örgütleri olarak elimizden geleni yapıyoruz. Ancak, karar vermek için yetkimiz yok. Bir an önce Antalya 2016 Botanik Expo'sunun yasasının çıkıp, yönetiminin oluşması, alt yapı çalışmaları için de ihalelerin düzenlenmesi gerekiyor.
Bağdatlıoğlu, İzmir'i örnek gösterdi:
- İzmir, 2020 Expo'suyla ilgili yarışa hazırlanırken bile arkasında yasa gücü var. Yani, onların hazırlık için bile yasası var. Biz kazandığımız Botanik Expo'sunu yönetmek için yasa bekliyoruz.
- Siz hazırlık aşamasını nasıl yürüttünüz?
- Antalya Valiliği'nin çıkardığı yönetmelikle yürüttük. Fakat işi yönetmek için artık yasaya ihtiyaç var.
- Belki de İzmir'in almaya çalıştığı Expo daha önemlidir, o yüzden hazırlık için bile yasa çıkarılmıştır.
- İzmir Endüstriyel Expo'ya talip. Biz Botanik Expo'sunu aldık. Uluslararası ölçek açısından hiçbir farkı yok. Antalya'nın 2016 Botanik Expo'su, dünyada olimpiyatlardan sonra en büyük organizasyonların başında geliyor. Expo organizasyonlarını yöneten Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) da yasayı sorduğunu vurguladı:
- Venlo'daki protokol görüşmelerinde bile BIE temsilcileri, “Yasanız ne zaman çıkacak” diye sordu.
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Paris'te bayrağı teslim aldığında yasanın kısa sürede çıkacağını söylemişti. Neden gecikti?
- Aslında başta Sayın Eker ve Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan olmak üzere Antalya'nın 2016 Expo'sunu üstlenmiş olmasını çok önemsiyor. Bayrak teslim töreni sırasında İzmir'in tanıtımı için Paris'te bulunan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım da aynı yönde mesaj vermişti. Yani, hükümetimiz bu işin arkasında, onun farkındayız. Biz takvimin sıkışması tedirginliği yaşıyoruz. İzmir'de hazırlık aşamasında bile tartışmalar çıkıp, yönetimi üstlenenlerin istifaları gündeme gelirken, Antalya'daki iş dünyası örgütleri ve kenti yönetenler, el ele yürümenin güzel örneğini ortaya koyuyor... Yasa çıkınca, Antalya'daki iş dünyasını 3 önemli örgütünden belki 2'si Expo 2016'nın yönetimine bile girmeyecek...Ama onlar, Antalya'da en küçük bir aksama olmasın diye dört gözle yasayı bekliyor...
Kürtajla ilgili yasal düzenlemeyi hızla gündeme oturtabilirken, Hükümet ve TBMM için “çocuk oyucağı” sayılacak Antalya'nın yasasını bekletmenin ne anlamı var?
6 ayda 3 milyar dolarlık ekonomi yaratır, Antalya için kalkınma planı olur
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, 2016 Botanik Expo'sunu bir kerelik organizasyon gibi düşünmediklerini vurguladı:
- Biz Expo'yu aynı zamanda bir kalkınma programı olarak görüyoruz. Bir kere düzenlenen bahçe, Antalya'nın turizm açısından yeni çekim noktaları arasına girecek. Ayrıca, bazı altyapı eksikliklerimiz bu vesileyle giderilecek. Antalya, turizmde güneş, deniz ve kum üçlüsünün de ötesine geçecek.
- Antalya'daki Expo için ne kadar yatırım gerekiyor? Süs Bitkileri ve Mamullleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu yanıtladı:
- Sadece bahçenin düzenlenmesi için 200 milyon doları bulan bir yatırım söz konusu olacak. Hemen Venlo'dan örnek verdi:
- Hollanda, Venlo'ya 300 milyon Euro harcamış. Floriade alanına giriş kişi başı 25 Euro. Gösterilen ilgiyi, kalabalığı hep birlikte burada gördük. 6 aylık bilet gelirleri bile yatırım bedelini çıkaracak gibi görünüyor. Venlo'da ekim ayına kadar açık kalacak Floriade'ye toplam 2 milyon ziyaretçi bekleniyor.
- Antalya'daki ziyaretçi beklentiniz nedir?
- Venlo'daki alan 600 dönüm. Bizim 1100 dönümlük yerimiz var. 8 milyon ziyaretçi bekliyoruz.
- Bunun ne kadarı Expo'nun çekeceği turist olabilir?
- Expo, en az 500 bin kişilik kendi hareketini yaratıyor. Biz Antalya'da bu sayının 1 milyon olacağını öngörüyoruz.
- 6 ayda ortaya çıkacak ekonominin boyutu ne olur?
- 3 milyar dolarlık ekonomik hareket yaratılacağını düşünüyoruz. Expo'dan Antalya'ya 1100 dönümlük özel bahçenin kalması bile önemli miras olacak gibi görünüyor... Ancak, yine de bu işin Çetin Osman Budak'ın dediği gibi kalkınma programı şeklinde algılanması gerekiyor...
Mehter Takımı'yla geldik ama yanında çiçek de var
Floriade 2012 Genel Direktörü J.D. Gabor, Venlo'daki “Türk Günü” etkinliklerinin başlangıcında Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400 yıl önceye, Osmanlı İmparatorluğu dönemine uzandığını anımsattı. Osman Bağdatlıoğlu, Venlo'daki Floriade sergi alanında 2 gün boyunca Mehter Takımı'nın dolaşmasının Hollandalılar'ı rahatsız ettiğini düşünmüş olacak ki, durumu şöyle toparlamaya çalıştı:
- Bilmeden buraya Mehter Takımı'yla, yani askeri bir figürle gelmiş olduk. Neyse ki yanında Türkiye'nin çok güzel çiçekleri var.Bağdatlıoğlu'na sorduk:
- Mehter Takımı'nın burada gösteri yapması kararı kimin?
- Bilgim yok...Etkinlik kapsamında Burhan Öcal'ın “Trakya All Stars” ekibiyle bir konser verdi. Konseri daha çok Hollanda'da yerleşik Türkler izledi.Şahsen Mehter Takımı gösterilerini çok severek izlerim... Ancak, Venlo'daki Floriade'yle bu gösterinin pek uyuşmadığını da söylemeliyim.
Vahap Munyar Hürriyet
Yorum Yaz